Web 0.1

Botcsinálta dizájnerek, fatális bugok, vicces vagy idióta megoldások. Minden, amit még a monitorpixel elbír, és amit már nem.

bigyók


My blog is worth $15,242.58.
How much is your blog worth?

Tessék lájkolni

Kommentek

Blankni, vagy nem blankni.... Szavazz!

2008.01.19. 17:37 | webszemét | 12 komment

Címkék: szavazás

Döntsön a nép! Felvetődött az egyik kommentben, miért nem új ablakban jelennek meg a blogban szereplő hivatkozások. Őszintés szólva többször gondoltam már erre, viszont tudom, hogy sokan, köztük én is, blokkolják a megjelenő ablakokat, ezért úgy érzem az a helyes út, ha a többség szava dönt, 'blank'-ni, vagy nem 'blank'-ni, ez itt a kérdés...



UPDATE! A szavazás eddigi adatai szerint olvasóim 75%-a szeretné a hivatkozásokat új ablakban látni, úgyhogy ezután így lészen :) Köszönet a részvételért!

A bejegyzés trackback címe:

https://webszemet.blog.hu/api/trackback/id/tr33303485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whito 2008.01.19. 17:51:14

nem vitatom a kérés jogosságát, mert valóban így felhasználóbarátabb lenne az oldal. Viszont javaslom annak akinek ez problémás, hogy használja a mauze középső gombját. Ez a mai fejlett böngészőkben (legalább hármat ismerek) automatikusan új ablakban nyit meg egy hivatkozást attól függetlenül, hogy az oldal készítője így csinálta, vagy sem. Ez a mozdulat egy idő után már reflex szerűen fog működni, így sehol a neten nem kell a készítő jóindulatában bízni. Elvégre mégsem akar az ember a neten az összes meglátogatott oldal készítőjének reklamáló emaileket küldözgetni, hogy miért nem tett blanket a forrásba :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.01.19. 18:12:48

Nincs középső egérgombom.
Tudom, meg lehet nyomni a shiftet kattintás közben. De nem akarom.

whito 2008.01.19. 18:15:02

rossz lehet így élni :)

whito 2008.01.19. 18:18:39

tudom még ajánlani a jobb gomb -> open link in new tab opciót is. Azt is lehet egy kézzel csinálni, nem kell hozzá még gombokat nyomkodni. Még mindig egyszerűbb megoldás, mint egy emailt írni emiatt. Azt nem hiszem el, hogy jobb gomb sincs az egéren :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.01.19. 19:21:40

Nem vagyok Mac-es, így van jobb egérgombom. De azt sem akarom használni. Klikkelni akarok, egyet, és minden oda nyíljon, ahol logikusan kell neki.

Benbe · http://www.benbe.hu 2008.01.19. 19:53:23

Before: nekem például az logikus, hogy Operában oda-vissza lépni fél másodperc sincs az ötgombos egéren, ablakot váltani pedig kicsit több idő. Ha akarom, meg tudom nyitni új vagy háttérbeli ablakba is, de ha csak kattintok, akkor nem nyílik új, és ez az alapértelmezett.
Az új ablak nyitásának akkor van értelme, ha a link mögötti tartalomra csak föl akarod hívni a figyelmet, de szeretnéd, ha a user inkább ottmaradna a szájtodon. Mivel itt az olvasók egyékbént is maradnának, így fölösleges.
Néhányan tudom, hogy nem szeretik kihasználni böngészőik azon tulajdonságait, amik sokszorosára gyorsíthatják napi böngészésüket, ezt inkább a weblapok tervezőitől várják. Tehetik is. Csak míg a böngészőjét mindenki maga szabja testre, addig a valaki számára testreszabott weboldal valaki más számára már lehet, hogy egyáltalán nem is lesz vonzó.
Szerencsére alternatív és erős megoldásokból több is létezik. Pl. kis nyilacskás ikon a link mellett új ablakba, a link saját ablakba nyit. Én mindenesetre szeretném, ha megmaradna a lehetősége, hogy ne szaporodjanak túlságosan el az új fülek, amúgy is szaporítom őket rendesen magam is.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.01.19. 20:31:43

Nekem nem intellekutális kihívás a böngészés, nem akarom "ügyesen megoldani", azt akarom, hogy logikusan és egyszerűen működjön.
Ha mondjuk olvasok egy több oldalas cikket, akkor a "folytatás a következő oldalon" link nyíljon ugyanabba az ablakba. Ha olyasmit olvasok a cikk közepén, hogy "gyomorforgató tartalom következik, aki nem akarja tovább olvasni, nézzen vicces kisállatokat", az nyilvánvalóan nyíljon abban az ablakban, hiszen épp menekülnék.
Ha éppen egy hosszú beszámolót olvasok, ami meg van tűzdelve ilyenekkel, hogy "Amikor Korfun nyaraltunk a Marika apartmanban" és ebből a Korfu, valamint a Marika apartman linkek és az adott helyekről tartalmaznak leírásokat, akkor - mivel eredetileg a beszámolót óhajtottam elolvasni - nem akarom, hogy megszakadjon az olvasás, de mondjuk vetnék fél pillantást a Marika apartmanra, mert jövőre én is oda akarok menni, szóval dobja fel nekem új ablakba, hadd döntsem el én, milyen irányban és megosztásban olvasok tovább. Ha a beszámoló úgy folytatódik, hogy "és amikor a Gizi megtudta, hogy polipbelet ebédelt, akkor ilyen fejet vágott", meg "Pisti itt már teljesen zöld volt a hajókázás miatt", akkor a képeket új ablakban szeretném megnézni, mivel illusztrációk (tekintsünk el attól miért nincsenek a szövegbe ágyazva, pl ha túl sok a kép, akkor nem is lehetne rendesen összerakni úgy).
Ezt értem én logikus felépítés alatt, nem pedig a böngészők logikus kezelését, vagy a különböző technikai megoldásokat (pl a link + ikon megoldás jópofa, de felesleges döntéshozatalra kényszerít).
Ez a blog nem kizárólag bemutatni akarja a netrémségeket, hanem - néha nyiltan kijelentve - interakciót vár az olvasóktól, ami egyrészt a kivesézett link megtekintését, másrészt a hozzáfűzött kommentek elolvasását, harmadrészt komment írását, végül pedig az utóbbi kettő repetatív, de reaktív űzését jelenti (vagyis kommunikálunk egymással, ami sokszor az említett oldal újbóli meglátogatását indikálhatja), így kézenfekvő, hogy a linkek új ablakba nyíljanak, ne tűnjenek el közben a szemem elől a kommentek...

És ismétlem: ezt ne nekem kelljen megoldanom, hanem működjön logikusan. Ez a usability egyik alapszabálya szerintem.

Benbe · http://www.benbe.hu 2008.01.19. 22:16:36

Az ma már nem usability, hogy Before megmondja nekem, hogy hová nyíljon az a link. Az új ablak csak nagyon indokolt esetben szerepeljen, mert nagyon megnehezíti és lelassítja a böngészést!

insert_click 2008.01.20. 15:21:21

ez most komolyan probléma? én már automatikusan új ablakban nyitok mindent, mert lusta vagyok próbálgatni, hogy ki hogyan kódolta éppen az oldalát, mivel az ember több oldalt néz meg naponta, ki a fene tartja fejben, hogy itt a szülő ablakban jelenik mag, másik blogon meg új ablakot nyit neki.

Mária 2008.01.21. 09:25:00

Ennek a blognak az esetében egyértelmű, hogy új lapon nyíljon meg, mert csak így tudom összevetni egymással a szóban forgó gyönyörűséget és a róla írt kritikát :)))

IE-t pedig tessék elfelejteni :)

EarlD 2008.01.21. 09:57:39

Tévedés: IE-t tessék újra felfedezni, beállítani, és kihasználni.

Egyébként Before-ral értek egyet, a linkek megnyitása legyen logikus. Nekem az logikus, ha külső link új ablakban vagy új tabban nyílik meg. Azt amúgy is mindenki saját magának állítja be vagy alakítja ki, hogy ezeket hogyan kezeli aztán, akár a linkekről, akár az ablakokról van szó. Én is beállítottam magamnak, de már csak miután halálra idegelt korábban egy oldal, amit sajnos gyakran olvastam, de ilyen szempontból el volt kúrva.

A középső gomb nem mindenkinek nyomható, van akinél simán csak scrolloz. Amúgy nem csak böngészőtől, de beállítástól is függ, hogy a duplakattintásos megnyitás kinél működik, kinél nem. De nem szeretek én sem külön control-t vagy shift-et nyomkodni, vagy jobbgombozni és helyi menüből új lapra megnyitni, stb, stb... Az lenne jó, ha a hagyományos sima kattintásra nagyjából minden ésszerűen működne.

A túl sok ablak/lap megnyitása macerás, vagy átláthatatlan - ez sztem nem kifogás. Akinek túl sok ablak van egyszerre megnyitva, és már nem látja át, annál nem a linkek kódolása a hibás, ott általában valami más az, ami nem stimmel. Értem ez alatt felhasználói szokások, figyelmetlenség, rossz beidegződés, szimpla hülyeség, akármi. Ezeknél a linkek target beállítása nem oszt nem szoroz, a negyvenedik word, huszadik blogoldal, 6 külön zenelejátszó, 129 MSN csetablak, 4 függetlenül futó torrent kliens, és 3000 megnyitott warez oldal (+40 millió popup) után ne nyavajogjon senki, hogy egy cikkből egy link új ablakot nyit meg. Persze eltúloztam, de lényeg a lényeg. :) Bár sajnos ismerek ilyen felhasználót. :/

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.01.23. 09:17:58

Asszem 75% meglehetősen jelentős aránynak mondható...
süti beállítások módosítása