Web 0.1

Botcsinálta dizájnerek, fatális bugok, vicces vagy idióta megoldások. Minden, amit még a monitorpixel elbír, és amit már nem.

bigyók


My blog is worth $15,242.58.
How much is your blog worth?

Tessék lájkolni

Kommentek

Sufni dizájn tanfolyam

2007.12.08. 12:42 | webszemét | 162 komment

Címkék: a hét webdizájnere


Hogyan legyünk webdizájnerek?
Néhány jótanács olyanoknak, akik láttak már fotosoppot, és gyorsan sok pénz akarnak keresni. Előszöris keressünk egy open-liszenszes (szabadon felhasználható) websablont. Ha nem találunk, az aproneten vehetünk egy ötösért 10.000 darabot. Válasszunk ki egy nem túl bonyolultat, húzzunk azbeszt kesztyűt, vegyünk a kezünkbe vibrációs, és forgó motoros barkács eszközöket, és munkavédelmi szemüvegünket állig az arcunkba húzva essünk neki a sablonnak, és addig csináljuk, míg legalább ilyen nem lesz, mint az X-webstúdió oldala.

A szerkesztés során próbáljunk egyéniséget kölcsönözni oldalunknak, hogy elhitessük látogatóinkkal, van fantáziánk, és mi mások vagyunk mint a többi befásult marha, ennek megfelelően mindenhol használjunk más-más fontot. (nem az brit fizetőeszközre gondoltam, a font a betűtípust jelenti.) A mindenhol más színben, méretben, és fonttal megjelentett szövegek igazi egyéniséget adnak az oldalunknak.

Előfordulhat, hogy a websablon egyes elemei, -mint például a box tető- nem lesz minden méretben. Ne essünk kétségbe! Húzzuk szét a meglevő elemet nyugodtan, akár a háromszorosára is. Ne zavarjon, ha esetleg eltorzul a kép, ettől lesz egyedi! Ha kész vagyunk a dizájnolással, töltsük fel eddig barátainknak, anyukánknak, vagy számítógépet nem látott ismerőseinknek készített munkáinkat az előzetesen elkészített referencia rovatba. FONTOS! Az emberek nagyon szeretik a zenét. Igyekezzünk kizárólag olyan oldalakat berakni ide, aminél megnyitáskor 1800 watton, 200 bpm-es muzsika szólal meg, ettől a zenekedvelő látogatók ugyanis teljesen elérzékenyülnek, és nem veszik észre esetleges hibáit az oldalnak, majd igaz zenerajongóként azonnal hívnak minket, hogy megrendelhessenek egy weboldalt.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a marketingre is, ezért semmiképp ne hagyjuk ki az olyan mondatokat, mint a
"Ezen kívül azonban az igazi előnye, hogy a nap 24 órájában, az év 365 napján folyamatos és ingyenes reklámlehetőség biztosít cégének éjjel-nappal"
vagy a
"A legmodernebb eszközökkel biztosítjuk az Ön számára céljai elérését. Minden egyes esetben teljesen egyedi honlapot készítünk Önnek, így nem fordulhat elő az ami napjainkban sajnos általánossá vált, hogy "ugyanazt" a honlapot több cégnek is eladják."
Ezen mondatok fontos részei a meggyőzésnek. Ezt az emberek nem tudják, és a megvilágosulás eszköze komoly pénzt hoz majd nekünk. Ha mindent potosan így csinálunk, sikeres webdizájnerek lehetünk, egy dologra kell csupán vigyázni, nehogy valaki, aki nálunk sokkal okosabb, feljelentsen a webszemét blogon, persze, pusztán irigységből...

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://webszemet.blog.hu/api/trackback/id/tr37256804

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: blog • netman • sk 2007.12.17. 18:45:31

Csemege (2007dec08) A web 0.1 blog tipikusan az a blog, ami jobb lenne, ha nem lenne, mert az azt jelentené, hogy a weben nincs szemét, csak igényes, szép tartalom. De ez sajna nem így van. Bár ezt a blogot már régebb óta olvasom, azért csak most írok ró…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila 2007.12.11. 15:22:53

Te azt irtad ezek alapján láthatná hova mutatnak a linkek... Én mint hülye nemhozzá értő azt kérdeztem tudható e melyik áll rendelkezésére ha megnézed a lapját?

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.12.11. 15:26:58

Attila....
előszöris, kérlek szedd össze a gondolataidat, és ne 86 pontban fogalmazd meg egyenként 3 sorban, mert így nem elvész az ember a sok szövegben :-D
Ami a linket illeti, hiba nincs. Csak olyan júzer (rád gondolok) aki nem olvassa végig a kommenteket, mielőtt ír valamit. ha olvastad volna, tudnád, hogy a 12-ik (azt hiszem) kommentben ott a helyes link, direkt nem javítottam a postban, ugyanis a cikk írásakor jó volt, csak a készítőhöz is eljutott a dolog, és valószínűleg jól össze-vissza szégyellte magát, és leszedte a cuccot.

Ami a hozzászólás lehetőségét illeti, sok, mondhatni minden harmadik "áldozatom" eljut ide, és közölük sokan hozzá is szólnak. Jellemzően elfogadják a tanácsokat, kritikát, stb, persze van aki lázadozik, ez mindenkinek szíve joga, én senkit nem moderáltam még emiatt:-)

Mást elmondani nem tok... :-D Tudnék, de nem érdemes, úgyse érted

Mária 2007.12.11. 15:31:49

Elvileg van neki ilyesmi, ha nem is a három felsorolt közül az egyik. Az extrás oldalakon is elérhető a látogatói statisztika szolgáltatás.

Attila 2007.12.11. 15:37:56

Tehát nem egyértelmű az ,hogy tudhat róla, csupán részedről mint feltételezés merül fel... És nem az lenne a korrekt ha erről valaki értesítené szerintetek? Mert gondolom, az illetékestől az sem nagyobb fáradság mint feltenni aképet, és feldobni a témát?! Tehát mint szakember a lapját megnézve az általad említett statisztikai nyomonkövetők közül (mostívtam fel ismerősöm ,hogy miről beszélsz :) ) elvileg van ..értelek, nem győztél meg ...te kontár vagy, te szakmai tudásod az átverésnél kimerül.

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.12.11. 15:39:43

Sőt, Attila, azt is lehet látni, hogy T-onlinos vagy, Firefox 2.0.0.11-et használsz, és ma eddig 9 alkalommal futottál neki a blognak :-D

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.12.11. 15:40:13

persze lehet, hogy tévedek, de elvileg nem :-)

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.12.11. 15:41:16

Húú, Attila, vigyázz, feszegeted a becsületsértés jogi tényállását :-)

Attila 2007.12.11. 15:43:42

Tisztelt webszemét!
Azon apró részlettől eltekintve, hogy nem én voltam a kérdéses alany gratulálok :) De a fennti valami amit írtam még mindig rossz! És ha szakma akkor saját lapod kezeld is úgy, mert ha sajátodba minekután felhívtam figyelmed nem javítod félóra után sem, akkor mikén fogod másét elvégezni? Tehát asszem itt a lényeg!

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.12.11. 15:44:56

akkor olvasd el ezt a hsz-t még1szer :2007.12.11. 15:26:58

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.12.11. 15:48:52

És még valami. Nem vagyok webszerkesztő/fejlesztő/grafikus/dizájner/programozó/marketinges/stb. Publicista vagyok, vagy legalábbis valami hasonló. Nem csinálok másnak semmit, még magamnak se. Írok róla, és teret biztosítok, hogy emberek ezrei (!) megvitathassák a témát.

Attila 2007.12.11. 15:48:54

Nem mert ezt én a fennti sorokkal bízonyítani tudom, hogy az álata állított szaktudás nem fedi az szintén általa állítot tényeket. Ismételt ellentmondásba ütköztem Mária mondanivalójában, és erre próbáltam meg következtetni, csupán mint felhasználói jóindulat vezérelt az imént leirtakba, ha nemvagyok biztos valamiben nem állítom, ha ezzel pont egy olyan lapon veszem fel a kesztyűt amin a szakami mivoltomat kell bemutatni, illetve igazolnom saját szavaim akkor meg főképp vigyázok rá, hogy nem állítok olyat ami valótlen, vagy nem bizonyított.
" Mária · maria.blog.hu 2007.12.11. 15:10:42
Vagy Analytics, vagy AvStats, vagy Statgép... azonnal látod, honnan mutatnak linkek az oldaladra... "

Attila 2007.12.11. 15:53:58

Ha nemtünt volna fel webszemét írtam is ,hogy lejebb jó a link. De egy fix, hogy ha te annyira korrekt vagy mint állítod miért nem étesítitek az érdekeltet?
Mert ha meg értesítted akkor légyszíves mond ,és akkor aztmondom azért nem szólal meg mert hallgatás egyetértés.

Attila 2007.12.11. 15:56:21

Nah ma ennyi időm volt rátok, köszönöm ,hogyveletek tölthettem el az időt, majdnem méltó ellenfelek voltatok, de majd holnap újra nekifutunk :))

Sziasztok nagyon kellemes estét, és szép álmokat majd az éjszakára:)

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.12.11. 16:00:51

óhh, részemről a szerencse, van még mit fejlődni, de belejössz:)
Pár nap, és megérted a lényeget:)
Jóéjt neked is

Mária 2007.12.11. 16:02:54

Attila, Te tipikusan az az ember vagy, aki azért jár boltokba, hogy felcsessze az eladók agyát, majd rohan a jogvédőkhöz, ha valamelyik véletlenül pofán vágja :)))

Reméljük, jól szórakoztál, mert mi igen :)

Attila 2007.12.11. 16:09:43

Ezért érdemes volt visszanéznem :))))

Nemugylátom a fennti sorok alapján ,hogy én kaptam Mária a virtuális pofont:)))

webszemét ez jó nick. egyes szám első személy :D
És végre ez tényleg ideillő :)

Egyébként tényleg jól éreztem magam veletek :)

Megértettem én a lényeget webszemét.... de neked még idő kell hozzá :)) Nembaj még ráérsz majd az emberek itt megtanítanak....bár nem biztos, mert az is igaz csak az okos tanul más kárán......

Mayer 2007.12.11. 16:19:35

Mária a legjobb lenne ha hülyeségeket nem irogatnál, mert amit összeolvastam itt az már vészesen alacsony intelligenciáról mutat képet.

Kezdjük az extrás dologgal ... az a helyzet, hogy a maria.blog.hu egy szánalmas blog szerintem... a blog mellesleg az olyan embereké akik a valós életben nem tudnak kivel beszélgetni hasonlók, és a napi eseményeiket kitárgyalják egy oldalon [tisztelet a kivételnek, akinek nem inge ne vegye magára] .... nagyszerű.. sok értelme van... a te blogod semmibül sem áll csak millio sok megjegyzés, hír és hasonlok a design meg semmi ..... eg elcseszett fejléc 2 sor betüvel, egy mérőszalaggal, pár gombbal, meg egy bordóbol citromságrába a színátmenet... ebből áll tulajdonképpen a design része ... a tartalma az elismerem sok.. de most nem akarok erre kitérni menjünk tovább.


\\\"És akkor még nem is feszegettük azt a kérdést, hogy hogy jönnek ahhoz az efféle kóklerek, hogy szakembernek adják ki magukat?

Extrás oldalon összebarkácsolni valamit, majd azt \\\"Webfejlesztésként\\\" eladni jóhiszemű lúzereknek, szerinted az korrekt és elfogadható dolog?\\\"

szerintem megismered ezt az idézetet... nos elmondom neked ki a luzer ... az aki iylen alpári módon a monitor mögül leugát bárkit, azt hiszi ért hozzá, és csak egy blogja van semmi több ..... attól mert hireket irogatsz a blogodra azt hiszed értesz is valamihez?? TÉVEDSZ! ... A másik, pedig hogy egyesek legalább tudnak pénzt keresni a munkájukkal, ha télleg annyira szar lenne nem valoszinü, hogy tudott volna csinálni 11 oldalt ... azoknak akik csinálta is látták a referenciákat. szal tudták mire kell számítaiuk.... és nekik megfelel, sőt vannak visszatérő látogatóik, nem is egy.

A 3. dolog... \\\"Ugye nem képzeled, hogy ÉN leálljak vitatkozni VELED?

Ebben az általad prezentált, számomra alacsony stílusban?\\\"

Ez nevetséges .. kinek képzeled magad TE??? Azt hiszed vagy valaki mert elkezdtél ugy háborogni, hogy nem tudsz semmit... Vered a nyálad .. inkább menj visssza frissitgetni a blogocskádat.


\\\"Kb ezredszer futottál már neki, gondosan ügyelve arra, hogy névtelenségedet megtartsad, annak, hogy csináljak magamnak honlapot. Én pedig ezeregyedszer írom le: NEM fogok magamnak honlapot barkácsolni. Először is azért, mert van pénzem arra, hogy meg tudjam fizetni hozzáértő szakemberek munkáját. Másodszor pedig azért, mert ügyfeleimet nem a netről halászgatom, ergo, köszönöm, de remekül megvagyok üzleti honlap nélkül.\\\"

Ez is tőled van ... szeretném véleményezni :D ...

Szal az a helyzet, hogy ha a te neved valóságos, akkor eléggé egy alpári nő lehetsz... A Honlap barkácsolásrol pedig az a véleményem, hogy nem tudsz, valószínüleg zért nem barkácsolsz, maximum egy mindenkilapjás, vagy egy gportálos szar kerülne ki a kezeid közül. -- éés még valamire felfigyeltem \\\"Először is azért, mert van pénzem arra, hogy meg tudjam fizetni hozzáértő szakemberek munkáját\\\" ez a pár sor azt bizonyitja hogy nem értesz hozzá ... akki mi alapon vagy itt??? mi alapon fikázol?? már rég abbahagyhattam volna az írást ha erre előbb rájövök .. na de ha elkezdtem akkor folytatom is.. Megvagy özleti honlap nélkül, mert biztosan kielégíted magad a blogoddal és nem kell neked pénz .. valami milliomos monitorfejü lehetsz ... bocs de ennyit tudtam csak leszűrni az eddig írottak alapján, valamint nagyon megkedveltetted magad másokkal is ahogy látom.

\\\"Már csak azért is, mert ellentétben Veled, ÉN értek hozzá!\\\"

Igen .. hát persze .. az előbb épp azt írtad hogy van pénzed szakembert fizetni.. akkor most mi a valógás??? Összevissza írogatsz .. kérlek válogasd már meg mit akarsz..


Szal ennyi lenne .... Azért elgondolkodhatna egy pár ember, hogy ő mit tett le eddig. Mellesleg hogy lássátok, és miket tettem le, [igaz valameiket csak részben én készítem] Írnék pár linket, ha a tulajdonos engedélyt ad rá, nehogy azt mondjátok, hogy egy semmittevö kis köcsög vagyok aki itt ugrál nektek... mert azért értek a honlapkészítéshez, és meg tudom különböztetni mi jó és mi nem, mi szép és mi ronda, mi elhanyagolt stb...

EarlD 2007.12.11. 16:20:22

Hú... micsoda parázs vita megy itt! :)) Én meg steev-vel voltam elfoglalva egy másik post-nál? Ezt már nem bírom követni! Jönnék észt osztani, de még nem bírtam feldolgozni ezt a sok bejegyzést. Rápihenek egy kicsit. ;))

Mayer 2007.12.11. 16:23:44

Pihenj és gyere várunk téged is :D én élvezem ;)

Attila 2007.12.11. 16:25:16

Mária ezt gondlkodás nélkül megteszi EarlD pedig ő már délután kettőkor nembirta követni :DDDDDDD

Mária 2007.12.11. 16:26:41

Mayer, Te pedig egy műmájer vagy sztem...

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.12.11. 16:27:45

Részemről jöhetnek a linkek... :)

Mayer 2007.12.11. 16:30:08

:)
Hogyha látod amit én tudok akkor bizonyára a router fogalma nem ismeretlen.
De ajánlom magamat, nálam jobban csak velem járhatsz, de az is csak én vagyok ::):)

Kellemes szórakozás estére >>> Mayer ;)

Mayer 2007.12.11. 16:33:32

Rendben .. kommenteket is fűznék hozzá...

hip-kids.extra.hu >>> Tartalma most jelenleg nem sok, mert Karácsonyra alakul át, nem frissítek már..

skytop.atw.hu >>> Ezt alkottam 2 hete, de ez igazábol egy toplosta

10-15.uw.hu Ez már nagyon régi... ugy kb 3 éves

Mayer 2007.12.11. 16:35:40

Mellesleg ez a Mayer csak ugy jött .. nem tartom magam annak.. és bocs az előbb a libkekböl a -t elfelejtettem

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.12.11. 18:15:32

Mária

Ha már személyeskedünk, te sem a honlapokhoz (saját bevallásod szerint is félsz egy ingyenes rendszert telepíteni is, ergo nem ismered őket), se a marketinghez nem értesz. Az utóbbi a gáz.És azért gáz, mert a legfontosabb alapismeret mindig arról szól: el kell fogadni, egy célt kell megvalósítanod, egy adott célközönség igényeinek kell megfelelned.

Köszönöm, sokkal nagyob ügyfelek webes stratégiáján dolgozom mint amikről te valaha is álmodnál. Nem azért, mert ez különleges lenne, csak azért, mert tudom azt az alapvető szabályt: A weboldal nem önmagáért van, nem technikai követelményeknek való megfelelés a célja, nem pár ökölszabály betartása van minden felett, hanem egy adott üzleti célt szolgál. Adott üzenetet kommunikál, adott módon.

HA megnézed, itt is akadt pár oldal amiről kiderült, hogy szándékosan csinált gagyi ami mögött profi állt, mert az volt az élete.

Webszemét: Szerintem alapvető tévedésben vagy azzal kapcsolatban, hogy a weboldal szerkesztés mennyiben szakma. Egyfelől nem EGY szakma, mert illik hozzá grafikus, marketinges, illik aki tartalmat csinálja, illik aki az üzleti stratégiát, üzletmenetet tervezi meg a webhez kapcsolódóan, ergo jó esetben csapatmunka.

Magyarul: Olyan embernek aki az egyik részterületen profi, könnyen lehet a saját területén hiányossága. Mária eddigi megnyilvánulásai alapján nem jó marketinges, mert nem a célok figyelembevételét tartja fontosnak, hanem szabályok szolgai követését. Nyilván ezért van marketing szabósága kevés ismert ügyféllel.

Másfelől: A weboldalnak nem olyannak kell lennie, amit a megrendelő, vagy a webes szakma vár el, hanem olyanak ami adott célokat valósít meg. Jó esetben ez a látogató elvárásainak való megfelelést jelenti. A mkegcélzott látogatói közönségben pedig sok esetben olyan kezdő is benne van akinek az igényei még mások mint a miénk.

Lehet, hogy én tudom, hogy nem jó egy full flash oldal (egyes tartalmak nem linkelhetőek, erőforrásigényes, egyre többen nézik az oldalakat mobil eszközről, ez egy ilyen oldalnál nem megy, nehezebb frissíteni), de amikor nem csak a megrendelő szereti az ilyet, hanem az ő ügyfélköre is, akkor ezeket a problémákat bizony félre kell tenni.

Ha a megrendelő ragaszkodik a zenéhez ÉS az ő célközönsége ezt az átlagosnál jobban elfogadja (akár közvéleménykutatás, akár rögtönzöttt internetes szavazás, akár más alapján tudod) akkor tökméndegy, hogy utána mit mondasz, a zenét példul be KELL tenni. Jobb esetben a felhasználló által bekapcsolható zenelejátszót, rosszabb esetben háttérzenét. Arra is kell figyelni milyenek a versenytársak oldalai, ki a sikeres, ki nem...

Egy hangos reklám ami nem jegyzi meg, hogy leállították és minden oldalbetöltésnél újraindul pl. sokkal zavaróbb tud lenni mint sok olyan hiba amiről beszélünk. Kerssek nagyobb oldalon ilyen bannert?

Mayer 2007.12.11. 20:08:33

Before talán valami beütésed van????

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.12.11. 22:15:29

Mayer: Before általában kiáll a még elviselhető oldalak mellett, a véleménye általában korrekt. DE valóban lehetett volna építő kritikát írni.

1. toplista már jó ideje nem divat, nem is véletlenül. Nem tudom, hogy tudod-e mire szolgállt? Merthogy nem sok embert érdekel a helyezés, nem sok ember érkezik toplista oldalakról az oldaladra. A válasz egyszerű: A linket a keresők megtalálták. Csakhogy ez már nem olyan jó üzlet, mert egyfelől a Google is ismeri a megoldást, másfelől mert link gyártásra kicsit okosabb lehet az RSS.

2 hete megalkotni egy toplistát, elérhető scripttel, nem éppen világbajnok designnel nem feltétlenül okos dolog. De lelked rajta, biztos a haveri körben akad más is aki használ toplistát, versenyezgetni lehet egymással, ám legyen. De inkább rossz mint jó.Referenciának, példának nem hoznám.

2. chat szoba honlapja: webes chat esetén legyen igényes, akik terminálról ircelnek szöveges módban és azt szeretik esetében legyen egyszerű. Egy olyan megoldás ahol flash is van gif is a háttérben, ez utóbbi ronda is. A Marquee már rég nem divat mert nem jól olvasható, a frameset sem igazán. Figyelembe véve a közösség korát, és azt is, hogy ezt nyilván hasonló korú emberke készítette, aki akkor a hasonló igényekkel bíró közösség számáraalkotottt valamit ami megfelel mindenkinek... Talán elmegy.

3. hip-kids: El tudja felejteni a szín beállítást, az oldalsó helykitöltést szolgálló blokkok időnként magasabbak mint a főblokk, amiben nincs elég tartalom, a fejléc túl magas, sok az értelmetlen tartalmi rész, marquee-t itt sem jó használni, rengeteg toplista, stb.

Té, mint Tamás 2007.12.12. 04:44:40

Mayer, te ecsaby vagy, ifjabb ecsaby, vagy csak a haverja?

Mária 2007.12.12. 08:01:06

TheElf: ide hallgass, kisvarnyú!

Én felvállalom a véleményem, névvel, elérhetőségekkel együtt.

Te nem vállalod fel.

Ezért a Te véleményed nem számít.

Értve vagyok?

Mária · http://maria.blog.hu 2007.12.12. 08:05:50

Before: ez bizony muhaha!

Ennél nagyobb muhaha csak akkor lenne, ha TheElf referenciáit is láthatnánk...

XD XD XD

EarlD 2007.12.12. 17:08:51

Már itt is több hozzászólótól olvastam, hogy nem a mondandó számít, hanem az, hogy ki mondja és/vagy aki név/arc/cím/telefonszám nélkül irogat, annak nem számít a véleménye.

Szerintem ez erős csúsztatás, igenis számít a vélemény, még annak is, aki azt írja, hogy nem. Különben nem reagálna rá. Az normális, ha az ember meg akarja tudni, a másik miket és hogyan csinál, mert ebből talán leszűrhető, hogy egyébként a mondandója mekkora súllyal bír. De most őszintén: nem tök mindegy, hogy ki milyen nevet vagy címet mond, meg hogy szemüveges-e vagy akármi (mellesleg referenciákat ugyanúgy lehet kamuzni)? Ha valaki megmutatja a munkáit, az negatív vagy pozitív irányba befolyásolhatja az egyébkénti véleményét, mégkomolyabban vesszük vagy még kevésbé. De attól még az alapvető véleményt el lehet fogadni, értékelni lehet, és meg lehet szívlelni enélkül is. Függetlenül attól, hogy ki és milyen név alatt írta. És függetlenül attól, hogy egymás munkáit is nyilvánvalóan értékelés alá vesszük az ilyen helyzetekben.

Sztem az arctalan netes fikázók - ahogy Dévényi Tibi bácsi mondaná :) - véleménye ugyanúgy számít, mint bárki másé. Ha van benne bármi használható infó...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.12.12. 21:34:43

EarlD: Mária kapcsán pontosan látszik, hogy pár alapvető dologra csak személyeskedéssel, fikázással tud reagállni, kíváncsi vagyok ő kiadná-e az ügyfelei adatait, elmagyarázná, melyik mit kért? Ugye, hogy nem. Pont ezért nem adok ki referenciát, a céges elérhetőség kapcsán pedig, nem az én tisztem eldönteni, hogy számára az elérhetősget megadom-e? (Kiváltkép amíg az oldal megújulása alatt tesztidőszak van)

De úgy gondolom, hogy Mária nem csak személyeskedő, és nem csak az a jellemző, hogy olyan dolglokról nyilatkoztat ki amikről saját bevallása szerint sincs tapasztalata (döntsd el, mennyire szimpatikus ez), de elárulok még valamit: Ugye a telepítés, a weblap frissítések, stb. kapcsán van véleménykülönbség. Úgy gondolom bőven elég referencia az amit itt írunk le ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, ki az aki ismeri a jelenlegi vezető megoldások lehetőségeit, tud értelmes tanácsot adni, és ki az aki saját bevallása szerint sem rendelkezik tapasztalatokkal, de másnak úgy ad tanácsot, hogy saját maga nem vállalja a kockázatot, hogy megpróbálkozon egy üzleti honlappal, de személyeskedve referenciát követelve tevékenykedik.

Miért nem érzem úgy, hogy ennél több kell? Teszem azt egy jelentős divatmárkát, egy televíziós műsorkészítő céget, stb. felmutaok referenciaként, attól igazabb lesz a véleményem? Vagy ennek hiányában kevésbé? Azt hiszem nem. Mindenki rendelkezik egy szakértelemmel amihez az adott állításokat össze tudja mérni.

Ha azt mondom, hogy vezérlőpult softwareből cPanelt használok, körbenézel a neten látod, hogy ez az egyik vezető rendszer, ebben nem nyúltunk mellé. Elhangzik olyan név, hogy Fantastico Deluxe, szintén látni lehet, hogy egyik piacvezető megoldás, amit sok nagyobb szolgáltató is használ. Ergo: akad egy tapasztalat nélküli sejtés, és akad egy állítás, amit nem az támaszt alá, hogy NÁLUNK működik (ha csak nálunk működne nem lenne jó a rendszer), hanem az, hogy általában is működik, elterjedt.

Ha azt mondom, alapkoncepció az, hogy amiből elérhető JÓ, abból nem fejlesztünk rosszat, ezért a Joomla CMS rendszert használjuk, akkor valaki vagy tudja, hogy az év CMSe, vagy nem. Ha tudja, akkor egy látatlanban fikázó, semmit ki nem próbáló 0 tapasztalatú ember véleménye nem fogja meggyőzni.

Az állítások próbája nem az, hogy KI állítja, MILYEN referenciákat tud felmutatni, hanem az, hogy mit mond, és milyen viszonyban van a tényekkel. Akit a tények érdekelnek az elfogadja.

Aki referenciákat követel (amit itt elég kevesen tesznek közzé, nem is érdemes) az itt (is) hibázik. Az állítások ellenőrizhetősége fontosabb.

Lenne egy kérdésem: Ha megjelölök egy vezető divatmárka hazai forgalmazóját, hogy számukra mi végeztünk X munkát, tegyük fel, a weblap tetszik neked, de általában nem hiszel a tudásomban: El fogod hinni, hogy az én referenciám? Nem. Ezért mondom azt, hogy az állítás mércéje nem a referencia, hanem az, hogy meg tudod-e mondai mi a jó, pontosan mi a lehetséges. Az itteni hozzászólások azok a referenciák amik nem hamisíthatóak.

Jó megoldásokra példát mondani pedig könnyű.

Ahogy a "gagyi" reklámtábla felmutatása, az olcsó reklám is működik, úgy a TUDATOSAN gagi honlap is működik, a hobbiból csinált honlapoktól sem várunk el igényességet.

De lenne egy fontosabb kérdésem: Itt arról beszélünk, hogy ennyire igényesek, igénytelenek az emberek. Engem is zavar az, ha az emberek egy igénytelen honlappal dicsekednek itt, ott.

Teljesen mindegy, hogy milyen a honlapom, az ingyenes blog mint üzletmenet egyetlen támogatása, az ott lévő postok megítélhetőek, tudjuk, ezzel mennyire érdemes nyilvánosság elé menni. Mennyire érdemes nyilvánosan kommunikálni, hogy valaki olyanban szakértő amivel kapcsolatban nincs igénye a megismerésre, nincs igénye arra, hogy a mondanivalója mögött valós tapasztalatok álljanak.

Ha teszem azt, az oldalaim olyan gyengék lennének, mint Mária feltételezi (amit eddig mondtam az alapján sejthető, hogy nem ilyenek) de nem motogatnám, mert csak olyat ami mögött valós tudás van és ezért lenne csak külső de JÓ példa, akkor ki az aki ugyanazt csinálta amit itt joggal kritizálunk?

Nehéz lenne olyan rossz honlapot találni, hogy e vitában én válljak nevetségessé, és könnyű olyat mutatni, ami több egy ingyenes blognál, mert egy domain, egy wordpress, egy igényes (megvehető) template testreszabása már több mint, amit Mária felmutat.

Ennek fényében lehet megítélni az utolsó hozzászólását, és el lehet dönteni, hogy referenciák elemzésétől előrelépést várnánk-e? Lenne-e értelme, haszna? Ha itt a többi webes zsakember sem saját referenciáról beszél, én sem fogok. Ennek több jó oka van.

1. Hiteltelen úgy kritizálni egy honlapot, hogy közben a saját magad által nyújtott aletrnatívát kínálod, ergo üzletet próbálsz szerezni, aki ilyen helyen referenciákkal "villog" és saját magát adja tanácsnak nem a bevállt, más számára is elérhető eszközöket, az hiteletelenné vállik a blog olvasói előtt.

2. Tételezzük fel, hogy azt mondjuk, Mária kedvéért tegyünk kivételt. Ekkor azokkal szemben vagyok inkorrekt akik szintén saját referenciákkal jönnének, mert ők is támadhatóvá vállnak (ők miért nem?), ugyanakkor onnan mit lehet ajánlani? Leírtam miért lenne értelmetlen a dolog, most már nem értékkarányos.

3. Látjuk, hogy Mária éppen azt követeli mint az itt kifigurázott emberek és éppen azért amiért ők. Elhangzott egy információ, de ők a bevallot nemtudásukat, a tudásra, minőségre szorító igényük teljes hiányát védik referenciát kérve, személyeskedve. Nem hiszem, hogy erre referenciával kell válaszolni. Ilyesmibe, az ezek kapcsán várható parttalan mocskolódásba nem vagyok hajlandó belefolyni.

Mária döntése, mást megszólítva fikázzuk egymást úgy gondolom elegendő ok arra, hogy ezeket az érveket felhozzam, akkor is, ha ezekkel a személyét is támadom, magát az embert minősítem. Őt pedig ne szólítsam meg a továbbiakban, amíg nincs érdemi válasz ne foglalkozzak vele, itt és most mindenki el tudja dönteni, miről is szól a vita. Azt hiszem a Mária témát lezártuk.

EarlD 2007.12.12. 22:12:10

TheElf: najó, kicsit bővebben. :)
Az 1-es pontoddal mélységesen egyetértek, az egyik legfontosabb dolognak tartom ilyen helyen. Saját cuccal nem jó nyomulni, mert ha nem reklámnak szánod, akkor is mindenki annak fogja venni, és máris ferde szemmel néznek rád.

Egyébként meg egy vitában, ahol a felek elfogultak, amúgy is értelmetlen dolog referenciákat villogtatni. Akármilyen jót is csinálhatsz, a másik találni fog benne legalább egy apró, érdektelen semmiséget, amit körbe hordoz, mint a véres kardot, hogy lám-lám EZ SZAR!!! :))

De nagyjából mindennel egyetértek, amiket itt írtál. És abszolút jó és érthető az okfejtés. Annyit tennék még hozzá, hogy minél többet vagy minél széleskörűbben tud az ember, annál hamarabb vágja a többiekről is, hogy ők mit tudnak. Az itt megforduló fröcsögős hozzászólókat elnézve azt hiszem, ez nem az a kategória, ahol egy rendes szakembernek referenciákat kéne mutogatni. Szóval nem az a szint... bocs, ha bárkit is megbántok, de ez nagyon messze van még attól. Ha valakinek nem tiszta, az olvassa el felül az oldalcímet, ahol most vagyunk. :)

Persze minden tiszteletem a kezdőké, meg a hobbiamatőröké. Én is voltam béna kezdő, meg mindenki kezdő az elején. Csomó mindenben a mai napig kezdő vagyok, és sose leszek jó - szóval tényleg nem akarok senkit lenézni. De ne essen senki abba a hibába, hogy nem lát tovább az orránál: mindig van még hova fejlődni. Éshát az ilyen helyeken is mindig van nálunk okosabb, erősebb, nagyobb - bármekkora is az arcunk. Ha az ilyenek bokáját vég nélkül rugdossuk, egy ideig csak röhögnek rajtunk, aztán viszont vérmérséklettől függően esetleg kiutalnak egy olyan sallert, amibe belezöldül az ember. Nem pont izomból, hanem akár szakmailag, lelkileg, vagy más módon. Az ilyen pedig ugyebár nem tesz túl jót a büszkeségnek... ;)

Mária 2007.12.13. 09:02:19

EarlD: ezek szerint nincs refitek, amit ki lehetne tenni?

Lúzerek vagytok, mind a ketten...

Mária 2007.12.13. 09:43:27

Nagyon vagány! Kopipészt, mint Tőled eddig minden?

EarlD 2007.12.13. 16:19:58

(vajon mire gondol? ez hülye :))

Mária 2007.12.13. 17:20:24

Gondolatolvasó vagy?

}:-)

Bocs! Mostantól nem piszkállak :)

Attila 2007.12.13. 19:16:39

Ez nem rossz.... nah a lényeg ez ha valami gáz akkor ez az , és én nem szakember vagyok csak egy műkedvelő, és felhasználó, és ehhez az itt szóbanforgó sehol nincs , nah lássatok csodát :DDD
city-taxi.mlap.hu/

Mayer 2007.12.13. 21:09:36

TheElf ... szívesen fogadtam véleményed, hisz nem az a fellépés volt mint amit Mária is produkált ... igazábol a Toplista dologgal még csak próbálkozom, szal nem volt még ilyen toplistám eddig, de azért én megpróbálkoznék, hátha bejön valami..., mellesleg

\"2. chat szoba honlapja: webes chat esetén legyen igényes, akik terminálról ircelnek szöveges módban és azt szeretik esetében legyen egyszerű. Egy olyan megoldás ahol flash is van gif is a háttérben, ez utóbbi ronda is. A Marquee már rég nem divat mert nem jól olvasható, a frameset sem igazán. Figyelembe véve a közösség korát, és azt is, hogy ezt nyilván hasonló korú emberke készítette, aki akkor a hasonló igényekkel bíró közösség számáraalkotottt valamit ami megfelel mindenkinek... Talán elmegy.\"

Erre annyit, hogy CSAK RÉSZBEN ÉN KÉSZÍTETTEM, és valóban, azóta felbomlott a társaság, régen volt, épp amikor mégcsak a html -t tanultam, igazábol itt tanultam meg...


A HiP-KidS -es véleményeddel nem értek egyet.... vagyis csak részben... pl: \"sok az értelmetlen tartalmi rész\" .. itt pontosabban melyik részére gondoltál ... csak azért kérdezem mert jelenleg a feltöltés és letöltés részén kívül nem sok tartalmi dolog van, csak sok reklám stb... tehát itt kezdtem azt hinni, hogy egy kicsit mást néztél ... A Toplistákkal nagyon jól jártam, és szerintem nem sok az a 8 darab..


Tiszteletben tartoma véleményed, mert valami kultúráltabb formában adtad elő, mint egyes primitív emberek itt.

Ezt figyelembe véve, változtatni fogok rajt!

Köszönöm véleményed!


----------------------------------

Most reagálok a kedvencem értelmetlenségeire:

\" Before: ez bizony muhaha!

Ennél nagyobb muhaha csak akkor lenne, ha TheElf referenciáit is láthatnánk...

XD XD XD\"

Kedves Mária .... Az a helyzet, hogy TheElf legalább emberien viselkedik, és próbálja moderálni magát, te meg csak vered a nyáladat, a SEMMIRE

\" EarlD: ezek szerint nincs refitek, amit ki lehetne tenni?

Lúzerek vagytok, mind a ketten...\"

Ebből is látszik, hogy nem néztél még tükörbe. :S Pedig néha azért kéne kedves Mária !


Mária, nem értem hogy hogyan hordhat a föld a hátán egy iylen buta embert mint te vagy ... így viselkedsz a valós életben is??? Csak mert ha igen akkor nem hiszem hogy megúszod kék-zöld foltok nélkül az utcán... Vagy csak teszed itt magad???...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.12.13. 22:47:20

Attila: Elnézést, nem voltam elég érthető: Van egy oldalad, ami javarészt üres, sem a le sem a feltöltés nem jelent rajta tartalmat, úgy döntesz, nem designnel töltöd ki a teret, hanem reklámokkal, shoutboxxal, egyéb elemekkel. Sikerül elérned, hogy az oldal akkor nézzen ki elfogadhatóan, ha nagyon sok tartalom jut egy oldalra. Majd a tartalom számára megteremktett helyet nem használod semmire: Értelmetlen, hogy ott van. :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.12.14. 00:07:33

Elnézést, nem Attila hanem Mayer számára írtam, csak a két üzenetközött "átugrottam" a határt.

Kicsit más téma, egymás fikázása: Nem kell mégegy bejegyzés, azt hiszem mindenkinek az itteni megjegyzései a referenciái ami alapján itt megítélik, értelmes hozzászólásra kell törekedni.

Tetszik, nem tetszik tele van a web szeméttel, javarészt azért, mert sokan vannak akik azt hiszik, hogy ők mindenhez értenek, de nincsenek elég intelligensek ahhoz, hogy eldöntsék: Melyik példa szól általános törvényszerűségről, melyik szól egy eseti rossz megoldás. A két helyzet elkülönítése nagyon fontos, sőt nem árt, ha látjuk mi az ami szándékosan rossz, mi az, ami egy lapot pozicionál, és mi az amit egyszerűen eltoltak.

Ami ennél is fontosabb, hogy a sufni design tanfojam esetén valóban lehessen belőle tanulni :)

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.12.14. 07:38:49

A laptulajdonos legalább felvállalná hogy ő védi szennyes kis lapjait.

Mária 2007.12.14. 10:08:08

Gerle: látod, erről van szó!

Ha valaki a Webszemétre érve azt látja, hogy éppen az ő oldala van terítéken, akkor, ha korrekt akar lenni, a lapjáról írt, negatív vélemények mellé odateszi az ő, pozitív érveit is. És nyíltan vállalja a vitát.

Volt már erre példa itt, például a kutyasulis hölgy, akinek, miután felvállalta magát és az elképzeléseit, mindenki segíteni akart!

Ha pedig valaki nem akar nyilvánosan szerepelni, akkor ír egy mailt a post írójának, hogy legyen szíves, gondolja át a dolgot mégegyszer, ezért, meg ezért, meg ezért...

Az viszont nem megoldás, hogy azt, aki nem az anonimitás mögé menekülve röfög bele a témába, hanem névvel és elérhetőségeivel együtt vállalja a negatív véleményét, alaptalan, személyeskedő fikázással próbálják megalázni.

Az én szememben az ilyen emberek lúzer, élhetetlen, alsókategóriás pancserek!

Igazából azt sem értem, mit akarnak a röfögésükkel elérni...

Mária 2007.12.14. 10:11:22

Before: tanfojam... még egy ok a muhahára :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.12.14. 17:01:46

Before: Sorry, helyesírási hiba. Amúgy a j / ly tévesztés kapcsán, a két betű közötti különbség visszaszorul a nyelvben, nem véletlenül. És ez figyelmetlenség kérdése, egy ilyen kommunikációban (éjfél után) nem hiszem, hogy a helyesírás lenne a fő szempont. Gondolom a tartalomról is akarsz véleményt mondani?

Szaros gerle: Itt Mária nmagatartásávalszemben, ha jól tudom 3 olyan ember is szólt, akik egymással amúgy nem értenek egyet. Akik amúgy elmondják szerintük milyen lenne egy jó lap, egy jó szolgáltatás, ez alapján lehet tudni, hogy ők mire törekednek (ergo a kritizált lap nem lehet a 3 ember kötül egyiké sem). Ergo elég jó esély van arra, hogy az adott lap tulajdonosa nincs itt. Ugye milyen egyszerű a magyarázat?

Rólam lehet tudni, korábbi postokra írt kommentek kapcsán: cPanel (ergo csak olyan server jöhet szóba ahol ez van), Joomla (ilyen CMS), kereskedelmi fórum rendszert használok (fizetek érte), saját domain...

Baromira nem érdekel, hogy miért "jobb" egy blogot egy nyilvános blog szolgáltatáson írni: Elárulom, közel annyi ellenérv van mellett ahány érv, de ennek ellenére sok esetben jelentős ügyfélnek én is javaslom blog szolgáltatás indítását. Sokkal inkább érdekel az, hogy a blog alapvetően elsősdlegesen IDŐRENDBEN rendszerezi az elérhető információt, a tudásbizist (akár webes marketing szempontjából) felhalmozó oldal esetén pedig tematikus rendszerezettség kell, hogy legyen az elsődleges, erre pedig nem elegendő a tag cloud használata, ha valaki értéket tud felmutatni, és ez tartósan értékes, tehát jó, ha tartósan elérhető. No ez a baj a blog.hu-s oldalakkal. Sokan anélkül prédikálnak róluk, hogy tudnák mire alkalmasak.

A blog.hu szerű megoldás előnyei között szerepel: "Írd meg az első postot és kész a blogod" helyzet, ami valóban szimpatikus akkor, ha nem vagy benne biztos, hogy a blog túlél, mennyi energiát szeretnél bele fektetni, stb. (erősség) A második előny, amivel szintén számolni kell: Signle sign-on, aminek köszönhetően egy átlagos felhasználó már regisztrált felhasználóként érkezik a blogra. (lehetőség) Ez akkor jó, ha az ember a blogokon nem elsősorban ellenségeket szerez, és nem a megszerzett ellenségeket hozza fel példának. Ezek mellett olcsó (erősség), és a brandben többen mgbíznak (erősség). (Igen, ezek miatt kerül elő a vBulletin mellett a vBulletin blog is)

Az ellenérvek: Ha egy blog olyan értelemben sikeres lehet, hogy már üzleti alapon is működhet /tartalomszolgáltatás/ akkor az ilyen ingyenes blogok használata hátrány a kezünketmegkötő ingyenes szolgáltatás (veszély), nem lehet saját oldalakkal megvalósítani single sign-on rendszert (gyenge), az itt elért partnerek adatainak biztonsága külső félen múlik (veszély), a szolgáltatás változása, akadozása esetén a költözés nem feltétlenül zökkenőmentes (veszély), a testreszabhatóság erősen korlátozott (gyenge), reklámelhelyezésre vonatkozó szabályok miatt kieső bevétel (gyenge)

Mária: A fikázás annak szól hogy asaját bevallásod szerint sincsvonatkozó tapasztalatod, de személyeskedve fröcsögsz, vádaskodsz. Pontosan leírtam: MIÉRT nem lesz ide referenciamunka. Keressek amúgy a TE írásaidban helyesírási hibát és röhögjelek ki mindegyik után? Értelmes... Mert a te blogodon az, hogy postnak látjuk a véleményedet és nem kommentnek az sem referencia. A hozzászólásunkat, véleményünket látod, el tudod olvasni, lehet véleményezni pont úgy, mint a tiédet. Ha erre képtelen vagy, mert nem érted akkor téged minősít.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.12.15. 08:38:10

Legkomolyabb ellenérv: A lap szar. Nagyon szar. És te is.
Mária nem személyeskedett, az az én stílusom.


Kurva anyád, végezz el egy webszerkesztő tanfolyamot.


ui: a j/ly közötti különbség csak az egybites agyakban szorul vissza.

Attila 2007.12.15. 09:50:42

Fostos Gerlice:)

Legkomolyabb ellenérv az, hogy te bármilyen emberi komunikációra alkalmatlan vagy, nem ám ezekután véleményt mondani valaki munkájáról. Tát ha az alapvető emberi inteligenca megszerzése számodra megtörtént utánna ne fogd vissza magad. Vissza kellett térnem mert hiányoztt "ostoba" Marcsi :D
Kezdem azthinni ,hogy primitív függő lettem :D
Annyira azért nem gáz de lássuk csak a tényeket...
Mária megszólja azokat akik az exrtán tevékenykednek, más is megszólja ,hogy nincs pénze rendes tárhelyre, meg stb.... Azt ha megnézzük Mária mit is csínál a blogján.. hát láthatjuk, hogy bizony bizony a vállalkozását futatja:) Tehát semmivel nem különbet mint azt akit megkíabál. És ami a lényeg szerintem felhasználóként, nem másképp minőségben sem . Fostos Gerlicének csak még annyit, bár kétséges megértie az alacsony felfogási szintjén de számomra már már lelkiismereti kérdés, hogy megpróbáljam... szal a szitkozódás itt szerintem a tehetlenség alapvető jele, és bízonyítéka!

Mayer 2007.12.15. 09:51:27

"Attila: Elnézést, nem voltam elég érthető: Van egy oldalad, ami javarészt üres, sem a le sem a feltöltés nem jelent rajta tartalmat, úgy döntesz, nem designnel töltöd ki a teret, hanem reklámokkal, shoutboxxal, egyéb elemekkel. Sikerül elérned, hogy az oldal akkor nézzen ki elfogadhatóan, ha nagyon sok tartalom jut egy oldalra. Majd a tartalom számára megteremktett helyet nem használod semmire: Értelmetlen, hogy ott van. :)"


Az a helyzet, hogy régebben voltak hírek is az oldalon, minden ami a fiatalabb korosztályt érdekli, de nem bírtam frissítéssel ezért megszüntettem, a most karácsonykor elkészülő rendzser lehetővé teszi az admin felületeket, és millioszor könnyebb lesz.


"Mária: A fikázás annak szól hogy asaját bevallásod szerint sincsvonatkozó tapasztalatod, de személyeskedve fröcsögsz, vádaskodsz."

Ezt TheElf -töl szedtem, és tökéletesen egyetértek vele!


"Az viszont nem megoldás, hogy azt, aki nem az anonimitás mögé menekülve röfög bele a témába, hanem névvel és elérhetőségeivel együtt vállalja a negatív véleményét, alaptalan, személyeskedő fikázással próbálják megalázni."


Mint látod, nekem van elérésem, megmutattam a lapjaimat, az e-mail cimemet beirom, és valóságos. Azt hiszem én mindent megtettem ... de te honnan is tudnád ezt .......

Mayer 2007.12.15. 09:55:03

Szaros Gerle Gartulálok :DDDD

Igazi IQ fighter :D

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.12.15. 13:52:55

Úgy van. Csillagközi intelligenciaharcos. Még mindig jobb mint ti akik idejönnek védeni az oldalatokat (ami ismételten szar) és sírtok a fújj-fújj "fröcsögő" emberek miért pont titeket találtak meg,meg ki kényszerített hogy az oldalaitokat nézzétek, meg mi változik attól hogyha tetves oldalaitokat belinkelik, meg netalán negatív kritika éri őket.

Aztán meg megy a nyígás hogy "hálehethogy ronda az oldal de a TARTALOM OTT VAN"

Tessék a sértett büszkeség által meg duzzadt arcra pakolást tenni.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.12.15. 17:15:50

Szaros Gerle: Kérlek szépen, elég sokszor leírtam mit haszná-loik én az oldalaimnál, eddig egyetlen olyan oldal nem volt itt, ahol ezek a technológiák előkerültek volna. Nem vagy képes felfogni? Semmi baj: Értelmileg ennyi vagy. Mária is. Biztos azért jelentél meg védeni mert... (kiegészíthető)

A ly és a j közötti különbség fokozatos eltűnése kapcsán pedig jelzem, hogy az eredeti különbség nem csak írásban, hanem kiejtésben is jelen volt, így következett a helyesírási elvekből. (Kiejtést tükrözte) De ez a kiejtésbeli különbség ugye már kiveszett a nyelvből, újabb magyar szavak esetén csak a "j" kerül használatra, az "ly" pedig lassan, de biztosan fogy.

Megjegyzem: j / ly különbségre ugye a post szerzőjénél is van példa, aminek kapcsán írtam valamit, ahol hivatkoztam mondjuk egy korrektor blogra, a helyesírással kapcsolatos ottani állásfoglalásra, ami szakember.

A helyesírás kérdése: Lehet, hogy te nyelvtanból 5ös voltál, de a webszerkesztéshez nem értesz, szövegértésed elégtelen, helyzetfelismerő képességed (ugye tudod hogy mondják ezt idegen szóval?) a 0t közelíti. kommunikációs képességed úgy szintén.

Olyan nagy nyelvművelő vagy, aki a nyelv használatával lehetséges ezernyi kultúrált sértésből a kurva anyádig jutott. MErt azt le tudod írni, akkor is, ha a Word aláhoúzza. És úgy gondolod, ha csak akkor anyázol, ha a word valamit aláhúz, akkor nem nyúlsz nagyon mellé, és okosabbnak látszol, mint ami vagy?

Gratiulálook az 5. tananyagot nem megfelelő hanem jó szinten tudod, de ahogy a bukott TV műsor is mondja: Nem vagy okosabb, mint egy ötödikes.

Persze a te blogodon is lehet ám helyesírási hibát keresni, de sokkal fontosabb, honlapkészítésből 0t mutattál fel, amit pedig önjelölt újságíróként mutattál fel, meg Mária marketing tudása, az sikerrel múlja alul az itt megjelent oldalak szerkesztőinek a tudását.

Mondjuk azt is keresd meg, hogy akik itt ellentmondtak eddig MÁRiának (Before a topic elején, EarlD, Attilla, Mayer, én) ezek közül hányan védtek olalt, és hány embernek van baja Mária tenyérbemászó stílusával, az intelligenciája terén lévő hiányosságokkal.

Nem vetted észre? Mert nálad a zsurnalizmus megmaradt a kurva anyád hajtogatásánál. Talán otthon is ezt hallottad, csak fordított sorrendben, mert ott még nem szitokról, hanem hivatásról szólt? Vörösödsz, anyázni készülsz? Kicsi vagy ahhoz, hogy számíts valamit. Meg szaros is. Már a szád, nyilván nem törölted meg, miután megszólaltál. Ja, hogy kérem, ha értelmesen szólalnál meg, érvekre, érvekkel válaszolnál amire eddig sem te, sem Mária nem volt képes, akkor számítana amit mondasz, és nem egy megkeseredett senki kurva anyázása lenne? Meg lehet próbálnod felnőni is :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.12.15. 17:28:52

Mária: Továbbra is jelzem: VAGY érvekkel tudsz válaszolni a dolgokra, VAGY magadat járatod le.

Hogy a blognak miért a blog.hu való, az nem kérdés, addig, amíg egy adott célra a blog nem elegendő. Lehet neked a blog.hu oldalon blogod, szerintem előbb-utóbb nekem is lesz. DE(!) ez nem alkalmas arra, hogy tudd, hogyan is működik egy jól működő weboldal. Az az ember aki olyan tudást akar eladni aminek nincs meg az alapja nem csak hozzá nem értő, de tisztességtelen is. Tisztességtelen, buta, személyeskedő. Eddig ezek a jelzők jöttek a referenciáidból. Az is, hogy amit csinálsz az sem webszerkesztés, sem marketing szempontból nincs rendben, nehéz lenne téged alulmúlni.

Ha Mayer oldalára nézek, akkor látom, hogy sok szempontból nagyon gáz, 1998ban nem lett volna gáz, de ma már igen. De tudom, ezt a tudást nem próbálja eladni, tudom, hogy az extrán összeszedettközönség ilyen oldalakat lát maga előtt (javarésze az előző generációt majmolja, az meg az előzőt) és ezen a piacon ő az aki a "kevésbé szar". És el lehet neki mondani, hogy hol téved, mert van önkritikája.

NEKED nincs. És hozzáértésben semmivel sem vagy jobb nála.

Referenciát vársz, de közlöd a blog.hu referencia, és sok esetben a default skin is elfogadható? Semmi gond. Csináljuk 5 perc alatt blogot, olyan témában, amiben a blog a megoldás?

Jó, személyes oldalra megfelel a default skin, vagy egy módosítatlan. Teszem azt előkerül egy alap joomla telepítés némi tartalommal, némi megvett skinnel, egy új fejléccel: Abban a pillanatban tartalomról és egypiacvezető CMS rendszerről beszélünk, hogy ítéled meg ezeket? Mert nincs rá szakértelmed. :)

EarlD 2007.12.15. 18:16:42

Én nem vágom, hogy most Szaros Gerle kit fikáz, és melyik mondatával. Kicsit zavaros a stílusa, mindegyik bekezdését rá lehetne húzni az ellenzőkre és az ellenzők ellenzőire is, kivéve, amikor oda is írja, hogy ki. Máskor meg pont amellé áll, akit elvileg fikáznia kéne. Ez így NEM MEHET TOVÁBB!

Javaslom, hogy alapítsunk kurvatóriumot, és határozzuk meg, hogy mik legyenek a kurvaanyázás szabályai, pl. mindig legyen határozott címzettje, amit kötelező feltüntetni a bekezdés elején kettősponttal! Különben káosz lesz.

:)

Attila 2007.12.17. 06:12:15

Fostos Gerlice!

Nem az én oldalam pl. és nem is mint felhasználó írtam ,és pont azt nehezményeztem ,hogy nemlátok semmi féle olyan eredetű indítványozást az oldalt vezetői által, ami szerint a tulajdonos így vagy úgy értesítve lett volna erről. Tehát nem életszerű, és egyszerűen visszataszító a viselkedés mód. Nem az ,hogy véleményezitek valaki munkályát, hanem az ,hogy a jelenléte nélkül ismerve az előzményes okokat. Bár kétlem ,hogy Fostos madarunk ezen szavakat felfogná, hisz ismét tanubizonyságot adott Máriával együtt arról ,hogy kicsit karcsu, korlátolt agyi képeséggei miatt képtelen felfogni a történteket :)
Lehet jobban az alapoknál kellet volna kezdeni velük :DD

A baj ,hogy az emberi kategóríából kiesnek, így a lény megszólítás talán ami helyénvaló.... Fosti madaram...engem nem zavar ha anyámat szídod pl. jól mulatatsz :)

Mária 2007.12.17. 10:36:08

TheElf: kisfiam, a nagy különbség kettőnk között, hogy én, amellett, hogy jó vagyok a szakmában, én ÍRNI is tudok...

És ez neked nagyon fáj, úgy látom, mert hogy Te még olvasni se... :)

EarlD 2007.12.17. 13:10:16

Mária: ez azért erős túlzás a részedről, így külsősként megnézve a blogodat. Az írásaid klísések, tipikus "tucatújságírós" fordulatok és szóhasználat, semmitmondó, érdektelen tartalmak. Ez pont attól veszíti el az eredetiségét, hogy mindenki pontosan ugyanilyen eredeti már, minden önjelölt világmegváltó ugyanezekkel a "frappáns fordulatokkal" él a blogjában. Semmi extra nincs benne.

Mindezek után TheElf elvei alapvetően igazak rád: lehet, hogy a szakmádban megütsz egy bizonyos színvonalat, eladásokat tudsz produkálni (illetve a cégek a tanácsaid alapján), és ezzel többen elégedettek is. De csak azon a bizonyos gagyi, magyar tucattermék szinten. Te vagy az a blogodban említett bizonyos "szomszédpisti" a marketing területen. Úgyhogy ne pattogj itt ilyen hevesen, mert csak nevetségessé teszed magad. A kisfiamozás, meg a többi személyeskedő odacsempészett jópofaság csak téged alacsonyít, senki mást.

Mária 2007.12.17. 14:10:15

EarlD: zokogva bár, de tudomásul veszem, hogy nem leszel olvasója a "tucatáru" blogomnak :)))

Más: nem "produkálok eladásokat" a blogommal. Látsz valahol hírlevél feliratkozást, ingyenesen letölthető cuccot, céges honlap reklámot vagy bármi hasonló, mostanában nagyon divatos ügyfélcsalogatót? Sőt, sokak meggyőződésével ellentétben, a webfejlesztő biznicben sem vagyok érdekelt.

Abban vagyok érdekelt, hogy jóravaló, naiv, szűkös marketing keretből gazdálkodó cégektől ne csalhassák ki a pénzüket gagyi megoldásokra magukat "webfejlesztőként" aposztrofáló sufnifejlesztők. Lehet, hogy semmi másban, de ebben jó vagyok :)

Örülnék egyébként, ha írnál néhány hasonló tartalmú, hasonlóan "tucatújságírós" blogra mutató linket a marketing kategóriában, akár ide a kommentek közé, akár privát mailben. A magam blogjához képest csak olyanokat ismerek, akik nagyon jók, de más a célcsoportjuk vagy nálam rosszabbak és mindenkinek (vagyis senkinek sem) írnak.

És ez komoly, nem azért kérem, hogy provokáljalak!

TheElf pedig jobban tenné, ha a saját arculatát építgetné, ahelyett, hogy az enyémet próbálja rombolni. Mert attól ő nem lesz jobb, hogy ellenem acsarkodik.

EarlD 2007.12.17. 17:17:29

Mária, te sem lettél jobb attól, hogy bárkit lekisfiamozol, vagy ilyesmi. Számon kérsz valakin egyfajta viselkedést, miközben te pontosan ugyanazzal próbálsz operálni? Nemá... :)

Nem a blogodra írtam az eladást, úgy általában a marketing munkáddal kapcsolatban feltételeztem (miértet lásd lejjebb) - anélkül, hogy tudnám, hogy egyébként pontosan milyen cégnél mivel foglalkozol. Az itteni hozzászólásaid alapján én olyan nagyon nem érzem azért, hogy kompetens lennél a webfejlesztési módszerek és "szolúsönök" hasznos megítélésében. Szóval mi alapján döntöd el, hogy mi a gagyi, amikor te nem értesz hozzá? Ez nem ilyen egyszerű dolog.

Egyébként a marketingesek általában véve nem így szoktak viselkedni. Akik nagyobb cégeknél, amolyan profi státuszban vannak, úgy etetik meg veled a szart, hogy zokogva könyörögsz repetáért... ezek legalábbis nem sértődnek meg 1-1 beszóláson, teljesen más oldalról közelítik meg az ilyen dolgokat is, más habitussal rendelkeznek. Szóval csak azt mondom, nem éppen a vérprofi imidzset erősíted magadról a különféle hisztis beszólásaiddal. Az a baj, hogy nyilvánvalóan ezt te kevésbé látod; akinek a hajhuzogatásból meg a papírgalacsin-dobálásból áll a világ, annak nehéz elfogadni, hogy ennél komplexebb módszerek is vannak a vitatkozásra. :DDD
Ahogy a webfejlesztésnél, úgy a marketinges szakterületeken sem elég 1 tanfolyami vagy valami főiskolai papír, meg ilyen-olyan végzettséget igazoló okiratok, attól még senki nem lett szakember.

Márpedig újabban egyre több és több marketinggel foglalkozó weboldalt (főleg blogokat) látok, ahol az eddig seholsem volt nevesincs marketing guruk elemzik a piacot és megmondják mindenkinek a frankót. Ez is megérne egy misét, ritkán olvasok olyan bődületes baromságokat, mint a gombamód szaporodó új marketing-blogokon. Kivétel persze a tiszteletnek.

EarlD 2007.12.17. 17:19:19

Jah, tucatújságírásra példát, ezt elfelejtettem kigyűjteni. Igazság szerint a 40 ezredik linknél meguntam a gyűjtögetést. Lapozz bele véletlenszerűen bármelyik újdonsült web2 szarba, vagy blogba, és arra gondoltam. Majd szólok, ha találok üdítő kivételt. ;)

Mária 2007.12.17. 17:49:26

EarlD: valóban nem tudod, hol és mivel foglalkozom. A "szolúsönök" megítélésében kompetens vagyok, de nem hinném, hogy ez a blog a megfelelő hely arra, hogy ezt közhírré tegyem és bizonyítsam :)

"A marketingesek általában véve nem így szoktak viselkedni..." - tehát aki nem úgy viselkedik, mint egy marketinges, az nem is lehet marketinges? De hogyan viselkedik egy marketinges? Én magam az vagyok, de ezek szerint az első szabály az, hogy egy marketingesnek ne legyen egyéni, a saját csoportjára jellemzőtől merőben eltérő egyedi jellemzője és ne legyenek emberi megnyilvánulásai...?

A marketingesek is emberből vannak, számomra pontosan akkor nem hiteles valaki, ha nem mint önálló gondolatokkal rendelkező emberi lényt, hanem mint "szakmája elismert képviselőjét" határozza meg önmagát és várja, hogy mások sem az embert lássák benne, hanem a szakmát tiszteljék a személyén keresztül, ami mögé a kicsi kis személyével mögébújik.

Profi státusz: nem hinném, hogy az a profi, aki bérrabszolga egy nagyobbacska cégnél, és nem gondolom, hogy annál inkább számít profinak, minél nagyobb cégnél fogaskerék a gépezetben.

Egy dologban egyetértünk azért: a "seholsem volt nevesincs marketing guruk, akik elemzik a piacot és megmondják mindenkinek a frankót" - ezek a szakemberek és a magabiztos ostobaságuk az én szememet is nagyon szokták csípni. Ugyanannyira, mint a "rendeljen honlapot egy tízesért" meg a "webáruház hatezerért" típusú lenyúlások, aminek sajnos nagyon sok cégvezető be szokott dőlni.

Tucatújságírás: szeretném látni azért, hogy konkrétan melyik blogokat hoznád fel rossz példának. Már az enyémen kívül, természetesen :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.12.18. 04:40:54

Mária:
1. Ez a blog nem arculatépítésre való.
2. A helyesírásellenőrzés, stb. pedig tökéletesen megfelel ott, ahol fontos az igényesség. Itt nem az. ELSŐSORBAN miattad.
3. Kérem szépen, ha te webes fejlesztésekkel kapcsolatban adsz tanácsot, hogy "ne tudjon" pistike érvénesülni, ám legyen. Azzal két dolgot ismersz el: Olyan dolgokról írsz amihez nem értesz. És magad olyan emberek arculatát rombolod akiknek munkáját nem tudod megítélni.

A blogod is erre épül, és kétségkívül a webszemét blogon éppen az ilyen oldalakat figurázzuk ki.

Elárulom: Ha nem az lett volna a reakciód, hogy "jó akkor referenciát", hanem az, hogy "mégis hogyan csinálnád te" akkor lehet, hogy most ismernéd a Joomla-t, az a tudásod amit át akarsz adni rendszerezetten jelenne meg, esetleg lenne a dolognak látszatja is.

Abban egyetértek veled: Nem mindenki tanul marketinget. Ergo awebes és az offline kommunikáció egyaránt kivánnivalókat hagy maga után a legtöbb kisvállalkozás esetében.

Ergo: Igenis el kell olyan dolgokat magyarázni, hogy egy terméknek megvan a saját életciklusa (BCGről nem árt beszélni), hogy el kell mondani, hogy a terméket nem árt pozicionálni. Hogy miért fontos apickutatás, miért nem elég egy szavazás, hogy miértkell egy honlapot frissíteni, hogy egy honlap tervezésénél mik lesznek az "állandó" tartalom részei, és mik lesznek amiket frissíteni fogsz? Miben más egy jól működő online kérdőív, mint egy a weblapon elérhető nyilvános szavazás?

Igenis el kell magyarázni, hogy a rosszul összerakott olcsó weboldalnál akad egyszerre jobb és olcsóbb megoldás is.

De ezzel együtt el kell tudni magyarázni azt is, milyen eszközöket érdemes választani, és ezek mit is tudnak. Ergo: Ismerned is kellene őket.

És, ha azt kommunikálod, hogy fontos az átlátható, ellenőrizhető információ, megosztott tudás az üres duma helyett, akkor neked is átlátható, ellenőrizhető tudásbázist kellene építened, valós tapasztalatok felhasználásával, mert ellenkező esetben a blogod szemét.

Abból az energiából amit itt anyázására fordítottál, hülyét csinálvamagadból, már rég el lehetett volna jutni oda: Ha cPanel, Joomla, stb. került szóba akkor megnézed mi az.

Ha az ilyen eszközökre épülő megoldás valóban sok olyat tud, amit az általad látott összegányolt szarok nem, akkor meg lehet kérdezni, "és ebből, hogy lesz naprakész weboldal". Elárulom: Ha normálisan állsz hozzá, hamar tanulsz valamit, mert nem ellenség vagy, hanem az itt összeálló közösség egy tagja.

Amíg rombolni, személyeskedni akarsz, de jó neked a 0 tapasztalat, semmi tudás, addig nem lehet rád mást mondani, ezért kaptad meg itt szinte valamennyi fejlesztőtől ugyanazt.

Ha lenne benned annyi önkritika, alázat, hogy azt mondd: Sokan, akik amúgynem szoktak egyetérteni, mondják már ugyanazt megnézem ezt a rendszert, kipróbálom velük együtt, és nem személyeskedek... Akkor TE is fejlődnél.

Én is láttam sok jó és rossz megoldást, és elárulom, a Wordpress ami felé kacsintgatsz viszonylag több "szívást" és kevesebb lehetőséget ígér, blogra elsőrangú ugyan (elsősorban a Wordpress MU) de önálló blog nem mindig jó megoldás.

Egy Joomla megtanulása viszont jó befektetés, és viszonylag gyorsan meg tudnád ismerni. Ha rászánod magad szívesen segítek :)

EarlD 2007.12.18. 10:18:54

Mária: kicsit rosszul fogalmaztam, nem várom el, hogy marketing gépezetként dübörögj itt, amolyan vérprofi frázisokat puffogtatva. Azt akartam mondani, hogy a marketinges hátteredhez képest elég hamar képes voltál megsértődni bizonyos dolgokon, felkapni a vizet, és elkezdeni személyeskedni. Nem tudom, nekem kicsit gyerekesnek tűnt az egész. Azt gondolnám, hogy aki ilyen szakterületen dolgozik, napi kapcsolatban van különféle ügyfelekkel - akikről tudjuk, hogy általában nehezen kezelhetők és képesek irreális dolgokon fennakadni -, azt nem lehet csak így kifordítani magából egy-két beszólással. Ez az egész amolyan tipikus "női" volt, és nem tudom, mit kezdenél olyan ügyféllel, aki hirtelen rád akarná húzni a vizeslepedőt, mert nem úgy sült el valamelyik dolog, ahogy ő elképzelte. Akkor is elkezdenél hisztizni, és visszakérdeznél, hogy "mit tudhatsz te, kisfiam?!" ? Nem csak ellenszenves ez a viselkedés, de nem is túl produktív. És nem mellesleg, máris veszítettél egy ügyfelet.

Azt hiszem, hogy aki sokat dolgozik emberekkel (te ugyebár ilyen lennél), annak a stílusán ez egy idő után meg is látszik, munkán kívül is másképpen kezeli az ehhez hasonló helyzeteket. Főleg érettebben és hatékonyabban. Főleg ha marketinges, és a szótértés, ösztönzés a dolga. Valahogy ezt a fajta tapasztalatot nem érzem nálad sajnos.

Tőlünk ugyan referenciákat kértél ugyanitt, nem is olyan régen, de fogadjuk el, hogy tényleg nem ez az a hely, ahol a kompetenciádat közhírré kéne tenni, és bizonyítani. Ez esetben viszont a hozzáállásodból, a stílusodból, és a mondandódból kéne kiderülnie mindennek. Ööööö... (hatásszünet) :)

Van egy bekezdésed, amivel egyetértek. A honlapot tízezerért, meg a webáruház húszért tényleg nevetséges. És persze lenyúlás, mert ennyi pénzért semmiféle minőséget nem lehet garantálni. Kivéve, ha valaki tényleg olyan helyzetben van, hogy ez a nagyonkevés is elég neki (TheElf fejtegette pl. az ország különböző részeit és azok gazdasági helyzetét, stb), ami szerintem azért elég ritka. De a 10-20 ezer forint már önmagában előrevetíti a gagyizmust.
A lenyúlás viszont jelen van bármilyen pénzösszeg mellett, csak a díjazás mértékétől függően szoktuk gagyi pistikés lenyúlásnak, vagy gusztustalan geci lenyúlásnak nevezni (vagy állami megrendelésnek :)). 2-300 ezerért is lehet szart átadni a megrendelőnek, és lehet 4-6-800 millióért is portálmotort átadni. Ez utóbbiban nem is a munka a lenyúlás, mert azt ilyen összegek mellett azért úgyahogy el szokták végezni (illetve átadnak egy már korábban elkészített rendszert). A lenyúlás az az 700 millió, amivel többe kerül, mint ami a reális ár lenne, eszközbeszerzéssel együtt. Ebből a 700-ból mondjuk 300 az üzleti-baráti szívesség, amit jelképesen a borítékkal szoktunk azonosítani, és nem csekély 400M Ft a szimpla tudatlanság ára. Az arányok persze ízlés és hülyeség szerint változhatnak.

Mária 2007.12.18. 10:27:01

TheElf: nem hittem volna, hogy tudod, mi a BCG mátrix meg a pozicionálás...

Még a végén kiderül, hogy egy csiszolatlan marketinges gyémánt vagy :)

EarlD 2007.12.18. 10:37:39

Mária: a cégvezetők amúgy minden szart bevesznek, dehát ők nem értenek a webes dolgokhoz, a számítógép előtt ülve ugyanazok az óvodás kisgyerekek, akik zavarba jönnek ha megmozdul az egérkurzor. Mielőtt még ezek a vezetők eljutnának valamilyen kivitelezőhöz, oda esik be jó esetben egy jó marketinges. Bár nekem erről az ügyvédek szoktak eszembe jutni, amikor két ügyvéd találkozik: "Hogy vagy?" - hazudja az egyik... :DDD A marketingesekről is megvan a véleményem, és itt megint TheElf-nek vagyok kénytelen igazat adni: amíg a marketinges nincs tisztában alapvető dolgokkal a webfejlesztés területén, addig nem tud tanácsot adni. Illetve tud, csak éppen hülyeségeket fog mondani. Én is futottam már bele olyanba, aki szeretett volna engem felvilágosítani a színek és a betűk használatáról, meg hogy mit hogyan kell megdizájnolni. Alapvetően még jól is hangzott, amit mondott, az érvelés oké, már majdnem bólogattam is hozzá. De utána kiderült, hogy mit is ért alatta: nagy aláhúzott inverzben kiemelt, villogó faszságokat, egymáshoz nem illő színekkel, szétcseszett oldalképpel, embedded videóval, meg minden olyan anyámkínjával, amit törvény által tiltanék a webes felületeken. Szöges ellentétben azzal, amiről előtte 10 percig beszélt. Ilyen az, amikor a marketingesnek fingja nincs arról, amihez tanácsot és/vagy szakértelmet ad. Mert ugye nem éppen ingyenes, aluljárós reklámszórólapot terveztünk volna selejtpapírra... És ha ezt nem nekem mondja el, hanem közvetlenül a cégvezetőnek, akkor hozzám már eleve irreális elvárásokkal érkeznek, és olyan blőd faszságokra akarnak majd kényszeríteni, amihez nemhogy kedvem nincs, de a nevemet sem vagyok hajlandó adni hozzá.

Tőlünk nyugatabbra, a komoly cégeknél, ahol számít is valamit az arculat, ott a designer-t, programozót, marketingest mind szakembernek tekintik (már aki az), nemcsak hallgatnak a tanácsaikra, de ki is kérik azt. Ezek együttműködnek, folyamatos egyeztetésben, egymással dolgoznak különféle team-ekben, stb. A marketinges nem azt mondja el, hogy piros aláhúzott betűt akar, hanem felvázolja a lényegi elképzeléseket, utána pedig a dizájnertől véleményt és terveket kér, hogy mindezt hogyan lehetne jól kivitelezni webes felület esetén. Akár házon belül, azonos cégnél, akár külön cégek között, ez mindegy. Egyik nem pofázik bele a másik munkájába, a marketinges nem dizájnol, a dizájner nem programoz, a programozó nem végez termékpozicionálást. Rálátásuk viszont van egymás területére, van egyfajta látásmódjuk hozzá, ami elengedhetetlen a nagy fejlesztésekhez. És mindez persze csak akkor működik normálisan, ha a saját területén mindenki igazi szakember.

Nálunk ez a fajta mentalitás teljes mértékben hiányzik, _szerintem_ pedig nem pénzfüggő. Persze, hiányoznak a szakemberek is... Nálunk még mindig ott tartunk, hogy nem is a marketinges, hanem egyenesen a megrendelő akarja megmondani, hogy mit hogyan kell dizájnolni és leprogramozni. Sőt, azt is megmondja, hogy ez mennyi idő alatt van kész (általában ennyit is szeretne érte csak fizetni). A mindenféle marketing blogok erre még csak rátesznek néhány lapáttal, az idióta ötleteikkel, a hangulatkeltésükkel (amikkel nem csak a gagyi, hanem a valódi szakemberek ellen ugyanúgy hangolnak) ebből okosodnak az amúgy is síkhülye cégvezetők, hogy aztán mégnagyobb mellénnyel rúgják be az ajtót egy webfejlesztő cégnél. Mindenki kurva okos, természetesen, és túlságosan le van egyszerűsítve az egész folyamat. Ez így lóf@sz.

Mária 2007.12.18. 10:44:48

EarlD: olvasd vissza a bejegyzéshez írt hozzászólásokat az elejéről.

Alapból arról volt szó, hogy a Webszemét rátalált az X-Webstúdió oldalára, ami nem felel meg egy bizonyos szakmai színvonalnak.

Akkor sem felel meg, ha én hozzászólok a témához és akkor sem felel meg, ha nem szólok hozzá.

Akkor sem felel meg, ha én jó szakember vagyok és akkor sem felel meg, ha én egy kutyaütő hazug csaló vagyok a saját szakmámban.

Az X-webstúdiót kritizáló bejegyzéshez normális esetben a hozzászólásokban érveknek kellett volna sorakozniuk, pro és kontra.

Az X-Webstúdió mellett és ellen. Nem pedig az én személyem mellett és ellen.

Mert hogy a Webszemét nem engem kezdett el elemezni :)

"Attilának", "TheElf"-nek és még néhány másik embernek nem voltak elfogadható érvei amellett, miért is jó az X-Webstúdió munkája és ajánlata. Ezen nem csodálkozom, hiszen magam sem tudnék a munkáik mellett két gondolatnál többel érvelni.

Attila, TheElf és még néhányan mások viszont nem látták be azt, hogy egy rossz csapat mögé nem állhatnak be jó érvekkel. És ha be is állnak, és ha az ellenvélemény leíróit a sárba is próbálják döngölni, attól az a színvonal még olyan marad, amilyen. Ezért elkezdtek személyeskedni azokkal, akiknek a véleménye ellentétes volt az övékkel az X-Webstúdió teljesítményével kapcsolatban.

Olvass vissza százharmincvalahány bejegyzést és látni fogod, hogy azok vitték félre az itteni hozzászólásokat, aki az X-Webstúdió színvonalát érintő pro és kontra érvek helyett a velük ellentétes véleményt író hozzászólók képességét, elmeállepotát, szakértelmét kezdték el véleményezni.

Elhiszed nekem, hogy attól, hogy itt az én személyiségem, a stílusom, a hozzáértésem, a blogom alaposan ki lett elemezve, attól még az X-Webstúdió munkájának a színvonala egyetlen milliméterrel sem lett magasabb színvonalú?

És most kezdjetek el fikázni amiatt, hogy mindenki, aki a Google-ban rákeres az X-Webstúdió kifejezésre, az az X-Webstúdió honlapja helyett a Webszemét fikázdát kapja majd első találatként :)))

Mária 2007.12.18. 10:47:20

EarlD: még a végén egymás nyakába borulunk itt, ahogy kezdek veled egyre több mindenben egyetérteni :D

EarlD 2007.12.18. 10:56:41

Mária: már mért akarna bárki is a google-ban rákeresni az X-Webstúdió kifejezésre? Belátod, hogy ez önmagában vicc! :)))

A többi, amít írtál, az így van, az ilyen helyeken mindig eltávolodik a közösség az eredeti témától. Nyilván azért, mert a vitának az alapja a különbözőség, a másik véleményének elfogadása pedig függ a másik feltételezett hozzáértésétől. Azt meg kénytelen az ember feszegetni. Ki anyázással és gyerekes szardobálással, ki meg máshogy. :) Szerintem jó ez, amíg konkrétan nem okozunk kárt senkinek. Nekem a vitatkozással különösebben sosem volt bajom. A veszekedéssel, a műmájersággal meg a primitívséggel egy kicsit igen.

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.12.18. 12:51:40

Fiatalok, tessék is már egymás nyakába borulni, pillanatok múlva itt a karácsony :-)
Itt a kiegyezésre a nagyszerű alkalom:-)

Mária 2007.12.18. 13:26:43

Miért akarna rákeresni? Azért például, mert megmaradt a fejében az elnevezés, a cégnév, de akárhogyan is gyömöszköli a címsorba azt, hogy xwebstudio.hu vagy ennek a mutációit, nem dob neki a gép semmit... Mert maga a honlap egy extrás honlap de az egyszeri felhasználó nem tudja, mit csinál rosszul...

Mayer 2007.12.18. 22:00:41

LoL .... :D attol még Mária nem változik.. :DDDD

Attila 2007.12.18. 23:12:51

Óh Mária blogoknak szent anyja,googlenak védőszentje, és betűharcosok védelmezője. Kellemes karácsonyt neked, és ha teheted lehet, jobban teszed az életben keresel valami elfoglalni valót maganak, mert ha innen kiseprik a szemtet akkor neked is kukába a helyed:)) Sajnos nemértem rá mostanság a napokban bőszíteni olya szelíd ,és nyugodt lelkedet... De nem feledtelek (mert nem akadt utamba egy primítív lény sem) így hozzád húzott lelkem vissza, és mulatságos önérzeted híánya már már űrt hagyott magaután lelkembe.Bár próbáltam betömni blogjaid soraival, de minekután csak üres fecsegések csepegtek le onnan így azt is feladtam. Hát most szólj, dalolj pacsirtám nekünk, hadd zengjen éneked e tájon, tőled legyen hangos e oldal... Ha értelme nincs is de mint hölgy te légy oltalmazó, és támadó amazon, hogy veled élhessük meg a mindennapokat, szomorúan tudomásul véve, üres soraid mögött érző szív bújik meg. Ha legalább pofon vágnak azt megérzed :D

Attila 2007.12.18. 23:15:10

Mária! Te kezdted a személyeskedést a lenézést legalább ha már oly buta vagy, hogy nemtudsz visszaemlékezni olvass vissza :)))

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.12.19. 01:06:02

Mária: Álljon meg a gyászmenet, nem azt mondtam, hogy az X Webstúdió lapja jó, sőt azt sem, hogy a másik megemlített cég (web2web) lapja jó lenne. Azt mondtam, hogy sok esetben nem az a cél, hogy jó legyen. Hoztam példát arra is, amikor kifejezetten ELŐNYÖS a rossz megoldás.

"Mária · maria.blog.hu 2007.12.10. 14:34:01
Ugye nem képzeled, hogy ÉN leálljak vitatkozni VELED?

Ebben az általad prezentált, számomra alacsony stílusban?
"

Ez a hozzászólásod volt sok, addig nem szóltam hozzá. Erre írtam le azt, hogy olykor az általunk kifejezetten szarnak tartott oldal éri el a célját és ezt neked kellene leginkább tudnod. Attila érveket hozott fel, ha nem is éppen jókat, te pedig személyeskedtél.

Előtte magad írtad le, ez nem a referenciák és a reklám helye, utána azzal fikáztál másokat, hogy nem hoztak referenciát.

Pont a stílusról, a kommunikációról, az itt folyó kommentekről folyt a vita, ezt azt hiszem meg is érted. A személyeskedésről.

Ha nem erről szólt volna a vita, akkor nem az olajos által emlegetett web2web, egy fiktív weboldal, stb. lett volna a példa, hanem az itt megjelenő oldal.

Szerintem senki sem az adott oldalt védte, hanem a fikázás stílusa ellen szólt fel, és az idézett személyeskedés volt az ami után Attila nem maradt egyedül.

X webstúdiót senki sem védte.

EarlD 2007.12.19. 07:52:06

Mária: nem is baj, ha nem találják meg csak úgy egyszerűen az X-Webstúdió oldalát, mindenki jobban járna. Eddig annyira nem mentem bele konkrétan ebbe az oldalba, és önmagában az amatőr kivitelezés már nem is tud úgy felkavarni: számtalan szar oldalt látunk, ugye. De miután beleolvastam a honlapon lévő szövegekbe, kezdett azért eldurranni az agyam. Ezt a magasröptű dumát a keresőoptimalizálásról, legmodernebb eszközökről, meg a cégarculatról - miközben olyan az oldal, amilyen. És olyanok a referenciák is.

Nem derült ki így hirtelen számomra, de lehet, hogy ez az oldal, és a referenciák is már 8-10 évvel ezelőtt készültek. Akkor még szódával elment az ilyesmi. Ki tudja... ? :)

EarlD 2007.12.19. 07:54:39

webszemét: jelezném, hogy a 100 fölötti kommentek megjelenítése (ha csak az "utolsó 100" nézetben van), akkor az utolsót mindig lehagyja. Kéretik javítani a bugot! Vagy ez feature? :)

Mária 2007.12.19. 10:15:08

EarlD: "nem is baj, ha nem találják meg" ... LOL :)

EarlD 2007.12.19. 11:43:54

webszemét: közben más is panaszkodott másik helyen ugyanerre (a -1 hozzászólás). Az is blog.hu-s, szóval... visszavonom az előzőt, megvárjuk, míg az okosok rájönnek, hogy elbaszták.

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.12.19. 12:04:09

"webszemét: jelezném, hogy a 100 fölötti kommentek megjelenítése (ha csak az "utolsó 100" nézetben van), akkor az utolsót mindig lehagyja. Kéretik javítani a bugot! Vagy ez feature? :)"

Ezt én is figyeltem, csak még nem esett le, de most hogy mondod, valóban... Én nem tudom javítani, de szólok a blog.hu-nak.

tzs-007 · http://glaskugel.hu 2008.01.10. 23:59:10

féligmeddig olvastam a kommenteket, de Máriának igaza van. 6 éve vagyok ezen a pályán és a pofám leszakad hogy ezek a noobok el tudják magukat adni. persze gondolom hogy nem építenek rózsadombi villát de akkor is, egy szintet mutatnak, ami lehet hogy egy potenciális ügyfelemnek elég, igy az én zsebemből veszi ki a pistike a pénzt, ráadásul mint fentebb emlitették, az ügyfél elégedetlen lesz ergo szar az internet... namost ha lenne valami szabvány nemcsak a web2re hanem a szakmára is akkor talán jobb lenne a helyzet, mondjuk valami ISOhoz hasonló de nem annyira szigorú szabványrendszer, ami méri a tudást ettől normálisan beárazható a termék. én azt figyeltem meg hogy az iyen lámák miatt akik alávernek az áraknak a kisebb stúdiók elmenhetnek a francba mert nekem pl céget kell fenntartanom kiadásokkal, de mindenhonnan az a visszajelzés hogy drága amit csinálok.. ja miért is? nézzük.

bemegyek a boltba, megnézem az árcédulát 5000 ft. király.. korrekt a dolog, döntésképes vagyok.

főnök úrnak honlap kell, mit csinál, felhívja a cimboráját
- Jani, te most csináltál internetet, mibe volt az neked?
- Jaja, srác faszán megcsinálta, 5000be volt.

Na innen főnökurnak 5000Ft a honlap, és fingja nincs, hogy miből is tevődik össze, mert ugye normál esetben

Layout PSD > sitebuild HTMLben > PHP + admin ha van, és akkor a modulok terjedhetnek a szimpla HTML oldaltól a dinamikus hírek, fórum, galéria, referenciák, rss csatorna alap csomagtól a webhopon keresztül az egyedi játéksiteokig... innentől nincs az az ember aki eligazodik az árak világában, főleg ha azt hiszi hogy 5000... és akkor utána jön az alkudozás, és ha negyon faparaszt az ügyfél akkor még azt is megteheti hogy nem fizet, és mire szerződésből per lesz meg némi pénz azt az ügyvéd már rég elköltötte...

ha legalább az önjelölt pistikék kikerülnének a képből talán boldogabb lenne a webes szakma is.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.11. 00:58:12

punyek: Nem olvasod el a vitát - saját bevallásod szerint sem - nem tudod min van a vita, de igazságot akarsz tenni. Érdekes.

Elárulom, az ISO 9001 megszerzése nem kötelező de lehetséges

ASP.NET fejlesztőnél is megnézheted, milyen minősítése van mondjuk Microsofttól.

Nem azért drága amit csinálsz mert van 5000 forintos weblap, hanem azért, mert amit itt leírsz abból látszik, hogy nagyon sok dolog kimarad. Normális weblap fejlesztése esetén elárulom, hogy jóval a PSD előtt jön több komolyabb lépcső is: Példul a specifikáció, például tanácsadás, legyen szó marketingről, a tervezett honlappal kapcsolatos folyamatok áttekintéséről (webshopnál hogyan is megy az internetes rendelés) mind jogi mind egyéb szempontok alapján.

Aki PSD rajzolgatással kezd, az nem ért hozzá.

Egyáltalán nem sitebuild HTML és utána PHP+Admin a megoldás, hanem MINDEN esetben meg kell nézned, hogy az adott weboldalt milyen eszközzel tudod olcsón és hatékonyan összerakni, akár kész CMS rendszerekre kell építened, akár saját régi kódot újrahasznosítanod.

Lehetne beszélni volumenhatékonyságról is, de nem biztos, hogy értenéd. A lényeg az: Hogy a megrendelőnek baromira nem érdeke, hogy te büszke lehessél magadra, és az oldal "feature halmazai", csicsái a te önmegvalósításodat szolgálják.

Az ő érdeke, hogy más által is módsítható kódot kaphjon, olyan esközt amit lehetőleg sokan ismernek. Nem akarja azt kifizetni, hogy te lefejlesztesz 52.*szer (hetek alatt) egy olyan megoldást amiből elérheő olyan is ami az ő oldalára jobb, sokkal olcsóbban mint a te fejlesztéseddel.

Őt nem érdekli, hogy te PHPben szeretsz kódolni, őt az érdekli, ha az oldalához az ASP.NET a kedvezőbb megoldás (jobbat kap olcsóbban) akkor ő azt szeretné.

Attól, hogy a marketing szakember kimarad, hogy a webshop működését olyan ember találja ki aki nem tudja, hogyan működik (hogyan vonz vevőt... marketing) és hogyan működhet (jog), hogy nincs megtervezve az oldal, rohamléptekben próbálod újramegvalósítani azt (rosszabbul, mert jóra nincs időt) amire van jó megoldás eléri, hogy az oldal szar legyen és drága, hiszen te is sokat dolgozol feleslegesen, és a munkaidődet ki kell fizetni.

Ez az amitől visszajelzést kapsz.

Alkudni szokott minden megrendelő, de ez természetes is :) Én is bepróbálkoznék, ha tudnám, hogy pár óra alkudozással párszázezer forintot meg lehet takarítani. Neked kell tudnod mennyit tudsz engedni az árból :)

EarlD 2008.01.11. 08:07:20

Mindkettőtöknek igaza van sztem, a folyamat attól függ, hogy ki mekkora munkákkal foglalkozik főleg, és milyen szinten. Van olyan megrendelés, amihez nem szükséges az előzetes felmérés, konzultáció, és szinte tervezés sem. :)) De lehet, hogy ugyanez a cég (a kivitelező) másik esetben hosszas tervezési folyamattal kezd... Ez nagyon változó dolog.

Az ISO minősítések nagyjából szart sem érnek a mai világban, mert nem garantálnak semmit. Jogosítványa is bárkinek lehet, mégsem tud vezetni a sofőrök 98%-a. Viszont az igaz, hogy sokan sokkal jobban járnánk, ha nem lennének a sufni dizájn cégek, és egyéb pistikék. Sőt, sokan jobban járnánk, ha a mamutnak számító nagy webfejlesztő és/vagy newmedia cégek nem lennének! :) Ezek olyan szélsőséges végletek, amik valamilyen szinten mindig zavaróak a "normális" cégek számára. A gagyi 5 ezer forintos, és a vérgáz 5/50/500 milliós fejlesztés.

Ami sokat lendítene az ügyön, ha az internethez és úgy általában véve a számítógéphez, vagy bármilyen informatikai dologhoz nem ez a mérhetetlen sötétség és tudatlanság párosulna, mint ami most van. Amíg a felhasználók többsége bekapcsolni is alig bírja a gépet, és konkrétan _semmit_ nem tud az internetről, addig hiába várunk el felelősségteljes döntést mondjuk egy website megrendelésénél. És az ilyen vezető mellett az sem garantál semmit, ha külön szakembert vesz fel mondjuk informatikai döntések előkészítésére - mivel arról sem tud, hogy ennek a szakembernek mihez kéne értenie, és lemérni sem tudja a tudását. Tehát jó esetben ugyanolyan tudatlan a területen, csak mondjuk már látott Word-öt, meg egyszer vett Wireless Router-t, amihez ajándék pendrive járt. :)

Szóval elég nehéz ügy, szerintem sosem lesznek értelmes körülmények, túl sokminden kéne a változáshoz. Úgyhogy max beletörődni tudunk, hogy ez van. Az ügyfeleket meg egyenként kell összeszedni, és a portfolió bemutatása mellé kénytelen az ember pszichoanalitikai eszközöket is bevetni, hogy meggyőzze és megértesse, miért jobb neki drágábban elkészíttetni azt, amiben ő kívülről semmilyen különbséget nem lát.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.11. 14:10:31

Eddig nem sok olyan kis projectet láttam amit ne kellett volna egyeztetéssel kezdeni. Más kérdés, hogy igazán kis projektek esetén az egyes munkafázisok kevésbé különülnek el.

tzs-007 · http://glaskugel.hu 2008.01.11. 14:53:20

TheElf: részben igazad van, bár én már rég letettem arról hogy önmegvalósítsam magam ebben a szakmában... tényleg, van olyan szakma ahol ezt megteheti az ember?

De, amit te mondasz az igen hát mondjuk működhet a multiknál, ahol ha szerencséd van, találsz értelmes informatikust aki ha nem lusta - LOL - akkor még dolgozni is lehet.

Persze tölthetem az időmet azzal, hogy fasza specifikációkat írok, de ez a mezei ügyfélnek - és ugye abból több van mint multik megrendeléseiből - fingja nem lesz hogy miket irogatok neki, csak működjön a végerdemény, de innentől megint visszakanyarodunk az 5000 forintos weblaphoz, mert ugye a cimbora weblapja is 5000ért működik, akkor az övé miért kerüljön több.

Nem is olyan rég úgy kellett elmagyaráznom rossz karakterek viszonyát a mysql adatbázissal, hogy a hasonlat egy tölcsér fagyi volt amiből van normál és fahéjas... szóval amig itt tartunk hogy irjak olyan specifikációt amit megért az ügyfél és nem parasztvakításnak veszi, amiből az jön le hogy csak le akarom venni pénzre...

a minap kaptam egy árajánlatkérést egy siteról:

Igényelt szolgáltatások, honlapelemek: oldalszerkesztés, fényképek készítése, feldolgozása, kereső
Igényelt domain- és hosting szolgáltatások: domain regisztráció, tárhely biztosítása
Honlap típusa: információs oldal
Fejlesztés jellege: új site létrehozása
Szerkesztendő oldalak száma: 6-10
>>> Projektre szánt összeg: 25-50 ezer Ft

tzs-007 · http://glaskugel.hu 2008.01.11. 14:54:10

na levágta a hülye kacsacsőr:

Projektre szánt összeg: 25-50 ezer Ft
Elkészítési határidő: 2008

Ajánlatkérés részletezése: saját weboldal ingatlanközvetítő és hitelügyintéző iroda részére cms formában

Nemtom látszik e mire célzok.. A megrendelőnek fogalma sincs mi mennyibe kerül, de ahhoz hogy azt a bizonyos ISO minősítést elérjem, véres szart kell izzadnom... És ez nem hozza a töménytelen millés és értelmes ügyfeles megrendelést...

Na mindegy felhúztam magam, és el is kanyarodtam a témától.

A lényeg hogy a pupom tele van azzal, hogy 6 éve fejlesztem magam, figyelem a változásokat, alkalmazkodom hozzájuk, olvasok a témában - többek közt ebből is tanultam amit te leirtál-, de ugyanezt a megrendelő oldalról nem tapasztalom, ráadásul azok akik a második honlap után már webdesign céget akarnak alapitani úgy hogy azt se tudják hogy mi az a HTML, még keresztbe is tesznek, és jól alámvágnak árban, mert kb annyit értenek a nethez mint a megrendelő, tehát butuljak le én is a szintjükre?

Kicsit hosszú lettem sorry:(

tzs-007 · http://glaskugel.hu 2008.01.11. 14:57:01

ja és még annyit a tervezésről, hogy egy cég akinek most dolgozom, azt se tudta hogy mit akar csinálni, na erre tervezzen valaki előre... egy év után most fogjuk - remélem - lezárni a siteot...

ezzel ellentétben cseppet sem cáfolom, hogy nem értesz a témához, bár nem értem hogy az ilyen pistikéket miért kell ennyire védeni.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.11. 23:16:17

punyek: nem a pistikét védem, Mária hozzászólásának stílusával volt bajom és azzal, hogy a weblap kézíés egy szakma, erre írtam, hogy nagyon nem igaz, mert a weblap készítés csapatmunka, és akkor tudná megítélni, ha ismerné a lehetőségeket, kipróbálná, a vita ezen volt.

Mondjuk egy webáruház elkészítésénél kellhet programozó, grafikus, marketinges, jogász (felhasználási feltételek megírása, stb). Ezek közül mindegyik önállóan is egy szakma. Ha egy site döntően az adott sitehez készülő videókra építkezik (pl. meztelen ADSL reklámoldal) akkor mindjárt kellene operatőr is, vágó is, rendező is, adott esetben akár színészek is.

Biztos, hogy "1 webmaster" kell mert ez 1 szakma? Véletlenül sem csapatmunka? :) kb. ezen megy a vita :)

tzs-007 · http://glaskugel.hu 2008.01.11. 23:35:37

jó de te az ideális esetről beszélsz ami nekem jelenleg utópisztikus:D, ha már van egy stúdiód. egy mezei honlap elkészítéséhez, sőt bonyolultabb projectekhez sem kell egy csapat, de ha van az a legjobb, mindenkinek megvan a feladata, arra koncentrálhat, ergo nem aprózódik el, gyorsabban fejlődhet új megoldásokban, és ha ehhez társul egy profi project vezető azt már 2 Advancednek hívják:D

de egy teamet eltartani, úgy hogy versenyképes jövedelmet termel ki a cég, az már horror kategória... de ez mit sem változtat azon amin vitáztok:)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.12. 01:31:10

punyek: Ez pl. nem igaz, és nem hiszem, hogy valaki egyszerre lenne jó grafikus és jó programozó és... Természetesen nem az a cél, hogy egy weblapokat készítő cégnek saját operatőre legyen a filmekhez, de az cél, hogy a 3-4 fős saját csapatnak köszönhetően hatékony legyen a munkavégzés, jól fejlődjenek az emberek a saját szakterületükön, és ha egyéb speciális tudásra van szükség, akkor a lehető legtöbbféle feladatra legyen meg a partner.

Természetesen vásárolhatsz megfelelő komponenseket, stb. ha arra van szüksg, nem kell mindent házon belül megoldani, de amit lehet azt szakember készítse el.

EarlD 2008.01.12. 22:34:38

TheElf: "Eddig nem sok olyan kis projectet láttam amit ne kellett volna egyeztetéssel kezdeni. Más kérdés, hogy igazán kis projektek esetén az egyes munkafázisok kevésbé különülnek el." - ez igaz, de korábban pont te érveltél amellett, hogy az ügyfél igenis kapja meg, amit akar. Akár a gagyit is, ha ő arra vágyik, és ha az adott célpiacon az a megfelelő. Na, ilyenből szokott lenni az a fajta, aki nem tudja, hogy mit akar, nem tudja, hogy miért kell neki honlap, és sok esetben nincs is mit feltenni egy ilyen honlapra. Mert mondjuk a tevékenysége és az ő megrendelői olyanok, akik biztos, hogy nem a neten fognak rátalálni. Ráadásul az egész cégéről nem lehet fél oldalnál többet írni, szinte tevékenysége sincsen.
Valójában nincs szüksége honlapra, mert a bizniszét nem mozdítja elő. Bejön azzal, hogy a többi ilyen cégnek is van, neki is kell. Nem kell semmi extra, csak legyen. Ez esetben tényleg fölösleges külön konzultálni vele, erre ráadásul nem is mindegyik hajlandó, mert arra már nem ér rá (mondjuk úgy, hogy számára is érdektelen az egész). Megmondod az árat, rábólint, és megcsinálsz egy snassz mezei információs lapot, ő meg kifizeti, és kész. A webfejlesztőnek néhány év után már van akkora tapasztalata, hogy egy ilyen kisebb honlapot nem kell külön terveznie, főleg, ha tényleg nem számítanak a részletek. Csak úgy megcsinálja, és kész. A megrendelő meg azt kapja, amit kért. Meg amit érdemelt. Szerencsés esetben még így is jobb lesz a végtermék, mint az adott piacon a többi.

EarlD 2008.01.12. 23:09:34

punyek: amit írtál, ez az ajánlatkérés elég durva, nálam is kiverte a biztosítékot, ahogy elolvastam. Ennek a megrendelőnek nem csak arról nincs fogalma, hogy mi mennyibe kerül. Hanem úgy általában az egészről. Keveri a szezont a faszommal, és mindezek után még összeghatárokat is megszab.

Az ilyennel röviden el kell beszélgetni, felmérni, hogy mégis milyen ember egyébként. Ha csak simán tudatlan, de egyébként jószándékú, normális ember, akkor szó nélkül el kell hajtani, mert nem szép az ilyen embert átvágni, viszont a meló nem éri meg a fáradtságot ilyen kevés pénzért. Ha viszont arrogáns, űberokos bunkó, akkor kapja meg a fostalicska honlapját mondjuk 48 ezerért, sablonból, valami egyszerű free cms-sel, és az egészre nem fordítasz másfél óránál többet (+10 perc szóban, amíg megfőzöd a kedves ügyfelet). Max nem rakod be a referenciáid közé.

Ez persze valamilyen szinten egy "elpistiküléses" folyamat, de ez a pártízezer forint is jól jön mindig, a többi mellé. Sajnos kevesen vannak, akik kizárólag jó megrendelők és jó munkák között válogathatnak. Szóval kell ez is. De nem is szabad több időt ráfordítani, csak annyit, amennyi arányban van a fizetséggel és a megrendelővel.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.13. 14:33:03

EarlD: Az ilyen "nem tudja mit akar" című embert is pillanatok alatt kezelni lehet, méghozzá jól. Nem tudom, hogy milyen technológiákat használsz, de ha pl. Microsoft partner vagy, akkor biztos láttad már, hogyan beszél a Microsoft különböző piaci szegmensekről, és az is feltűnik, hogy akad olyan akiknek a Microsoft szerint nem kell más csak egy Windows és egy vírusírtó. Gondolhatnád, hogy hülyeség, mert alkalmazások nélkül mire használja a gépet, meg mi a fenének ruházott be.

A válasz azért, mert számít, hogy a névjegyén email cím is van, a szórólapján, stb. weboldal is. Nem ez alapján fogják megtalálni, de... elképzelései szerint komolyabban néz ki, ráadásul ezt a megjegyezhető címet bizony megadhatják az ismerősök egymásnak, stb.

Lehet, hogy lelövöm a poént ezzel, de az ilyen megrendelőnek az extra.hu -ban az extra nagyon mást jelent mint nekünk, és jó eséllyel az ügyfélköre sem tudja, mi az az extra.hu, ergo valami extrának, valami "komolyabb, különlegesebb" megoldásnak tűnik. És esetleg még banner is van rajta, pont mint a origon és ehhez nem neki kell szerződnie... no, nekik elmagyarázni, hogy miért nem az extra.hu kell neki nagyobb feladat az oldal (és a specifikáció) elkészítése :)

EarlD 2008.01.13. 15:13:28

TheElf: Az utolsó bekezdésed nagyon jó, ezen eddig ilyen konkrétan még nem gondolkoztam, de nagyon is igaz. Nekik extra. Én azért úgy vagyok vele (már), hogy nem feltétlenül akarok meggyőzni bárkit is. Az utóbbi években csak azt láttam - az élet minden területén szintén -, hogy egyszerűen az embereknek nincs igénye a jobbra, szebbre, hatékonyabbra. Megelégszenek a szarral is. Hogy nem kizárólag óccsó és béna honlapokat gyártok, az csak azon múlik, hogy saját magammal szemben nem tudom megengedni. A megrendelőnek hótmindegy lenne pedig.

Ritka az olyan, aki épkézláb elképzelésekkel érkezik, és aki igen, azok közül is a túlnyomó többség csak okosnak akar látszani, pedig egyébként nem is tudja, miről beszél. Ezek persze nem is olyan volumenű munkák, ahol érdemes lenne hosszabban tárgyalni és meggyőzni az ügyfelet egy jobb megoldásról. De ha mindenáron nálam akarja elverni a pénzét, akkor megkapja a gagyi kis honlapját, és viríthatja az ismerőseinek. Pont olyat és annyit kap, mint amennyit fizet érte, és elégedetten fog távozni.

Csak azokkal beszélgetek el komolyabban, akiket emberileg érdemesnek találok rá. Lehet, hogy ez kicsit nagyképűen hangzik, de inkább azt akarom kifejezni vele, hogy van, aki igazán megérdemelné, hogy kapjon egy fasza webes jelenlétet, mert jó ember, és látom, hogy amúgy tisztességesen dolgozik a saját cégével, meg minden. De a műmájer, nagyonmenő, "én vagyok a mindent jobban tudok" kis suttyóval minek fárasszam magam külön? Hagyja itt a pénzt, vigye a kis honlapját, és kész. :) Sőt, az sem biztos, hogy elvállalom. Jártam már úgy, hogy egyrészt nagyon jól fizetett az ilyen, másrészt viszont idegileg kibírhatatlan volt az a fajta irritáló hülyeség, amivel bombázott hetente. És egy idő után nincs az a pénz, amiért hajlandó vagyok elviselni egy ilyen idegesítő barmot.
Szerencsére azért általában vannak normális, nagyobb munkák is, ahol valóban lehet gondolkozni, tervezni, együttműködni a megrendelővel, és esetleg még a szakértelmet is díjazza. Csak ez ritka.

Laci 2008.02.05. 18:32:58

Bocsánat, hogy beleszólok csak épp beleolvastam ,és leet itt nagyon sok hozzáértő szakember nyilatkozott, de egy tény ami tisztán levehető, hogy van akiből az irigység beszél, van akiből a szakmai etikátlanság. Valószínűleg ez mitsem változtat azon a tényen, hogy regeteg olyan gagyi autószerelőnek is van mestervizsgája, meg szőkenőnek jogosítványa akik nemértenek ahhoz amit csinálnak ,vagy nemtudnak vezetni csak épp az élet fortélyai által lehetőségük nyílt a változtatásra. tehát végeredményben ezek a blogok kellemes időtöltést nyújtanak az olvasásra, de legfőképp az emberi tolarencia megnyílvánulására. Mária esetében némi szőke nős vezetési stilus látszik szárnyra kapni, a szakemberekkel szemben. A legboszantóbb, hogy webszemét a védelmébe vette amint az levehető, pedig pont neki lenne az a feladata ,mint önmagát kinevező "publicistának" (gondolom ezen a szintén szakemberek megsértődnének, mint az adott x-webstudió munkáján, fennlétén az informatikai szakemberek) , hogy igenis az adott témában hozzértő szakemberek véleményét előtérbe helyezni.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2008.02.19. 12:21:49

Mikor én kérdezgettem ügyfeleket, ilyenekről:
" Mi az oldal célja? Kiknek lesz az oldal - kik a célcsoport? Mit szeretnének bemutatni, milyen eszközökkel?", stb..
Csak néztek mit akarok én ezekkel... Az a gond, hogy amíg egy "cég", ügyfél azt se tudja mit akar, mit várjunk, az amatőrök mi alapján dolgozzanak, mi alapján nézzenek utána, mit is lehetne és hogyan? Hogyan legyenek igényesek maguk felé..?
A válaszaik lényege egyébként általában a "hát jót", "minél jobbat", és a varázslatos "ne legyen drága" tőmondatokra korlátozódtak. El lehet képzelni, hogy marketolják a dolgaikat, hogyan intézik a garanciás eseteket, stb.
Természetesen minden nagyon olcsón akarnak, mert "erre nincs pénz" (az fel sem merül bennük hogy költségként is el lehet számolni)

Nem bíznak meg a szaktudásban, ízlésben, semmiben, amihez esetleg nem értenek, így nem is fizetik meg azt.

Szóval attól tartok, nem csak az ócsójános "vebdizájner pistikék" a hibásak...
Lehet hogy lehetne/kellene ügyfélképzőt is indítani :)

Sherad · http://sherad.info 2008.02.22. 22:40:01

Huh en ezt vegig olvastam... Elfaradtam....
süti beállítások módosítása