Web 0.1

Botcsinálta dizájnerek, fatális bugok, vicces vagy idióta megoldások. Minden, amit még a monitorpixel elbír, és amit már nem.

bigyók


My blog is worth $15,242.58.
How much is your blog worth?

Tessék lájkolni

Kommentek

Parasztvakítás a köbön!

2007.10.10. 01:35 | webszemét | 10 komment

Címkék: webdesign a hét webdizájnere

Mai áldozatunk mesteri szintre emelte a parasztvakítás fogalmát. Ahhoz, hogy meggyőződéssel tudjam írni ezt a postot, egy órán át tanulmányoztam a WebLego oldalát. Havi 1990 Ft-ért kínálnak "profeszionális" weblapot. Ott van a főoldalon. Eszembe jutottak az egymilliókilencért hirdetett autók, amikben épp csak ülések vannak, és a szalonban, mikor megvan már az elhatározás, a vásárló végül 3milkót fizet inkább, hogy autója legyen má'. Megnéztem hát, mit lehet kapni professzionális szinten havi 2k-ért. Hát lófaszt, habbal.
Mi megy már megint? Naív ügyfél megvezetése, és pénzének elszedése. Ez a remek csapat egy full-gagyi sablont kínál nekünk gyakorlatilag 50ezer bruttó, illetve egy flash alapú sablont cirka 80ezer bruttó áron. Olyat, amiből bárki, bárhol, vehet 10.000 darabot egy ötösért. Nincs komolyabb értékük. Korábbi postunkban többen felvetették, hogy amikor valaki ingyenes, vagy majdnem ingyenes dolgot árul komoly pénzekért, akkor nem a templetet adja, hanem a supportot. Ezen kommentek elkerülése végett idéznék:

 

* Az oldalt a megrendelő tartja karban egy erre a célra kialakított speciális felületen.

** A szolgáltatás díja egy összegben esedékes. Az Akciós Teljes dinamikus csomag nem tartalmazza a domain név biztosítását és fenntartását - melyet választása szerinti harmadik félnél is megrendelhet, a csomag leírásánál megjelölt kiegészítő funkciókat, az oktató DVD-t, valamint a képfeltöltéssel kapcsolatos terméktámogatást.

*** A belépési díj nem tartalmazza az oldal kezdeti tartalommal való feltöltését. A tartalmat a megrendelő tölti fel egy erre a célra kialakított speciális felületen.

Aki jól megnézi az oldalt, az rájön, hogy a nemkevés pénzért, a komoly értéket nem képviselő templete, a tárolás, és a logó kicserélése jár. Pont. Innentől kezdve jön a három millás autó esete, ha a júzer megvalósítja elképzeléseit, elkezd ám kattogni a pénztárgép, és talán 150-200ezret is kifizet egy olyan dologért, ami messze nem ér annyit. Mert valljuk be, itt nem professzionalizmusról van szó, hanem Szabó 13. János, műkőfeldolgozó kisiparos megjelenéséről, az interneten, XHTML-ben. Apropó, professzionalizmus. Kommentekben kérném megírni, kinek mi jut eszébe az alábbi szövegről:
Minőség és csúcstechnológia
  • XHTML Transitional vagy XHTML Strict meghatározás szerinti érvényes, szabványos markuppal rendelkező oldalak
  • CSS stíluslapba kihelyezett (lehetőség szerint szabványos) formázás
  • Unicode szövegkódolás alkalmazása annak érdekében, hogy a világ bármely nyelvének betűjét meg tudja jeleníteni az oldal
  • Többnyelvű oldalak támogatása: Ugyanazt az oldalt angolul, németül stb. is felviheti a rendszerbe, többnyelvű oldalt létrehozva ezáltal
  • Akadálymentességet figyelembe vevő megoldások
  • Verziózás és jováhagyási folyamat támogatása az oldalak szerkesztése során
  • Hozzáférési jogosultságok kezelése, oldalak elosztása szerkesztők közt
  • PDF generálás teméklistából, stb.
  • Négy szem elv: a fordított szövegeket, látványterveket legalább két munkatársunk vizsgálja meg, hiszen több szem többet lát, és természetesen több jó ötlettel rendelkezik
  • Négy szem elv... Muhaha... Szóval ha ezt egy laikus megnézi, hasraesik a dumától, és beszopja a szöveget. Pedig elég átlátszó... Nekem a parasztvakítás szó jut eszembe, meg egy sztori, amikor egy betonkeverő segédmunkás ismerősöm "erőátviteli technikusként" adta el magát, mikor a foglalkozásáról érdeklődtünk. Ugye mennyire másképp hangzik? Van olyan jó, mint a "XHTML Strict meghatározás szerinti érvényes, szabványos markuppal rendelkező oldalak" Tessék dönteni.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://webszemet.blog.hu/api/trackback/id/tr19191903

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Mária 2007.10.10. 10:48:44

    Ha a nevük webLEGO akkor miért puzzle darabkák vannak a fejléc képben? Talán illusztrálandó, hogy náluk semmi nem az, mint aminek látszik? Egyébként a LEGO cég mit szól (-na) ehhez a domainhez?

    ;-)

    Before · http://azbeszt.blog.hu 2007.10.10. 10:54:39

    És a template-help.com mit szól az oldalhoz, illetve a hotlinkelt képekhez?
    Ha viszont viszonteladók, akkor igazándiból nehéz fogást találni a témában. Persze attól még igaz, hogy parasztvakítás az egész, az árak kicsit viccesek, de nem lépi túl a normalitás kereteit.

    rudo 2007.10.10. 13:15:12

    mondjuk szerintem itt két dolog nagyon necces:

    1. a lego védett márkanév, sztem ilyen módon nem újrafelhasználható
    2. a vakítás nem durvább, mint egy mobilszolgáltatónál, de annyira szénné bonyolította az árképzését, hogy már azon sokat bukhat

    ha pedig a hitelességről beszélünk: ami bekerül a blogba az természetesen fikázásnak van alávetve... ami itt oldalt fut abban a bizonyos reklám dobozban (amire ugye nem utalunk nagyon ;), nos azt akarva-akaratlanul ajánljuk (most pl. havi 1800Ft-ért webáruházat, ha jól látom :)

    Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.10.10. 13:16:36

    Én kiskoromban (még bőven a web 0.9-es korban) csináltam adatbázis-építési jelleggel ,,ingyen" weboldalt a kkv-knak. Lehet, hogy itt is az adatbázis a cél?

    walaki 2007.10.10. 13:53:02

    én kiskoromban legóztam...

    Rwindx 2007.10.10. 13:54:00

    Nos, ez nem összehasonlítható a múltkorival, ez tény. A mostani erős kirohanásodat ugyan túlzásnak tartom, de ez nekem is kevésbé tetszik :) Nem is az összegről van szó, mert az csak 1 dolog, hanem hogy mit kap az illető cserébe. Tapasztalataim szerint a sablon megoldásokat utólag megbánják a megrendelők ha a céges honlapjukról van szó, főleg akkor ha van már valami kialakult önképük. Olyan dolgot amit az ember utólag megbán hogy megvett, azt olcsón sem venné meg szvsz.

    "Eszembe jutottak az egymilliókilencért hirdetett autók, amikben épp csak ülések vannak, és a szalonban, mikor megvan már az elhatározás, a vásárló végül 3milkót fizet inkább, hogy autója legyen má'. Megnéztem hát, mit lehet kapni professzionális szinten havi 2k-ért. Hát lófaszt, habbal."
    Ezzel most egyetértek :) Fügetlenül attól, hogy ez esetben is a piac fog dönteni.

    Before · http://azbeszt.blog.hu 2007.10.10. 14:39:27

    A név szerintem határeset, a legó olyan, mint a gugli, teljesen átment a köznyelvbe. Persze a google barom módján próbálja megakadályozni azt, amiért más cégek brutális pénzeket is kifizetnének, de nem tudom, mi lenne egy ilyen per vége...

    Mária 2007.10.10. 14:43:16

    Rudo: ennek a blognak a hirdetési dobozában valódi GYÖNGYSZEMEK szoktak felbukkanni.

    Három másik, ehhez hasonló profilú blog is megélne a napi felhozatalból :)))

    a.m 2007.10.10. 14:55:24

    én személy szerint örülök, ha egy cég, amelynek korábban köze nem volt a nethez, megjelenik a weben - bárhogy. aki ilyet vesz, nem fog igazi grafikust és programozót keresni [ha mégis, azok is annyit kérnek, amennyit csak ki tud csengetni az ügyfél; piac van, ugye], és valljuk be őszintén, nincs is rá szükség, hogy egy villanyszerelő profi arculattal vakítson. kicsit olyan ez, mint fikázni a kínai cipőt: gagyi, de jobb, mint a mezítlábas tömegek. persze, a "profeszionális" szöveg túlzó, de a cukrozott lónyálat is életérzésként árulják.

    PTibor (törölt) 2007.10.11. 08:07:33

    nevetséges..
    kíváncsi lennék mennyi fejlesztői munka van ebbe.
    szerintem bármelyik php scriptkereső oldalon lehet leszedni 564356 féle ilyen "portálmotort".
    Tipikus esete annak, hogy valaki kis beruházással mer nagyot kaszálni. lassan ott tartok, hogy én is csinálok egy ilyen oildalt. lehet kiröhögtök itt egyszer, de attól függetlenül jönnek majd a ügyfelek olcsó weboldalért. és a többezres extrákért :)
    süti beállítások módosítása