Web 0.1

Botcsinálta dizájnerek, fatális bugok, vicces vagy idióta megoldások. Minden, amit még a monitorpixel elbír, és amit már nem.

bigyók


My blog is worth $15,242.58.
How much is your blog worth?

Tessék lájkolni

Kommentek

Az állatkertben nincs jövő

2008.04.26. 10:05 | webszemét | 20 komment

Címkék: zoo a hét webdizájnere

Pontmaxtól kaptuk az alábbi segélykiáltást, aki az állatkert lakójaként (nem úúúgy) nem tudja feldolgozni az ott tespedő dilettanizmust. Az írás kicsit rendhagyó, hisz nem elsősorban az oldal hibáira, hiányosságaira világít rá, (nem is kell rávilágítani, mert az egész maga egy atomvillanás) hanem elkeseredett látóként vonja kétségbe a rendszer hű szolgálóinak létezéshez való jogát. Igen, tessék csak megnézni, van ok szégyenkezni, főleg ha ráguglizunk pár külföldi park fényévekre előttünk haladó weboldalára, de nem kell nyugatra menni, a Nyíregyi, vagy a Veszprémi állatkert weboldala is kenterbe veri a Fővárosi Zoo szájtját.
Szervusz!
A Fővárosi Állat- és Növénykert hálóhelyéről írok. Nem akarom lehúzni, csak pár szó. Az Állatkert mindig ott volt, mindig ott lesz, úgy nézett ki és úgy fog kinézni. Megszokott, barátságos és szerethető. Magyar narancs. Egy kedves emberi hely, ami jó és ahol nem kapsz többet, mint amire számítasz mert már voltál ott és a rezzenetlen állandósága biztos pont. Olyan, mint a nagyszülő.
Előfordulhat, hogy jön egy ifjú zseni, almazöld ingben és paripafrizurában és kifújatja az egészet púrhabbal, de aztán az valahogy elmúlik vagy nem tűnik fel és minden a régi patinás fényében idézi a századfordulót.
Családias a hangulat a cégen belül is. Álommunkahely.
A honlapról is ez jut eszembe. Nézve az ős-szkripteket, a webszerkesztő alapértelmezett betűtípusát - IE-nél -, az alapértelmezett szegélyt és azokat az általános iskolás megoldásokat amikre ugyan rosszat nem lehet mondani mert érthető, de ha valaki nem képes asszociálni és inspirációt szerezni abból a témából, hogy "állat, növény, kert" az jogosan teszi, hogy ki sem írja a nevét.
Lomha és kisiskolás az egész. Olyan tejbetök. Vszeg. azt mondanák, hogy nincs pénzük. Ez sántít mert egy ilyen munkát bárki, akár ingyen is elvállalna. A téma olyan kreativitásra és innovációra ad lehetőséget, hogy a design hangrobbanásként születne.
Képek, a szavanna éjszakai hangjai, a leguán vagy egy afrikai madár színorgiája vagy éppen méltóságos egyhangú sivatag- vagy dzsungel design, folyó, csillagok, Természet
Egy ilyen weboldal létrehozása mindezek mellett örömet is okoz. Meg presztizs. Ja és persze a pályáztatás és versenyeztetés sem utolsó. Akár 50 ingyenjegyért vagy 50 kg. zoo-csemegéért.
Talán az van a háttérben, hogy vmi. K.I. (a név kihúzva, a szerk.), valakinek a valakije, mutyista orrtúró fényezi a bohócot a szerverszobában és az van az ajtóra írva, hogy webdesign. És ezzel mindenki maximálisan túlteljesített. Biztosan elégedettek vele ami azt jelenti, hogy senkinek nincs ízlése és talán marad minden a régiben és ha valamelyikük BMW-s kölke nem támadja meg a dimenziót és töri át a sztázisfalat tartóshullámos púrhabbal, akkor örülhetünk tovább az Állatkertünknek.
Azt gondolom, hogy kimaradt egy lényeges elem az utóbbi években az oktatásból. Vannak kiemelkedő informatikai szakemberek és vannak mégügyesebb iparosok és képzősök. Azonban nincs átjárás a két valljuk be emberfaj között. A régi időkben az építész lerajzolta, a makkettes megmakkolta, az építésvezető hümmögött, a melóst meg kirúgták, ha nem tudta kilegózni. Mostanság a sok kiemelkedő informatikai szakember ontja magából az ízléstelen fost. A művészek meg laptoppal unatkoznak vmi. spoton lógva.
Kimarad egy láncszem, illetve nincs átmenet és kapcsolat. Persze akad ellenpélda szép számmal, de az egy másik blog.
A helyzeten nem javít, hogy a kreativitást és az innovációt meg-rablógyilkoló Joomla, Drupal.. ezerrel dübörög. Ezeket kiemelkedő informatikusok hozzák létre. Pipa, pipa, kész. Ennyi lett a webes megjelenés. Nincs Jövő.

A bejegyzés trackback címe:

https://webszemet.blog.hu/api/trackback/id/tr3442456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hah 2008.04.26. 13:31:18

"Ez sántít mert egy ilyen munkát bárki, akár ingyen is elvállalna."

ja persze, a mikulas meg mindig el. akinek lenne hozza eleg hozzaertese az ingyen nem teszi, mert nincs ra ideje, akimeg szivesen elvallalna annak koze nincs.

"Kimarad egy láncszem, illetve nincs átmenet és kapcsolat." egyetertes

"Ennyi lett a webes megjelenés. Nincs Jövő."
sajnos magyar honban mindig is alulertekelt volt a webdesign, van nehany ertelmes magyar ceg, akik kepesek szepet alkotni, a maradekban csak rendszergazda jozsi designolja a dolgokat. :)

egyebkent kellemes leiras.

hah 2008.04.26. 13:32:30

"mikulas meg mindig el" ez picit felrement:D

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.04.26. 20:02:32

Bezzeg ultrabanner az van bazzeg :D Ki a tosz keresi zoobudapest pont hu címen amúgy meg. Inkább allatkert.hu lenne jó. Nem jó az, amikor valami tökfej száz éves hagyományt odadob, mert jött egy ötlet. Mindenki csak "állatkert"-ként ismeri és keresi, ha már Butapest. Ez is jó: zoobudapest dot kom :DDD Nekem a sok kérdőjel is bejön, meg a hibás kódolás kockákkal. Amúgy az allatkertPontHu meg a petseseké.

Extra szar weboldal, gratula :D

musaic 2008.04.27. 20:12:50

Talán ezt kéne megnézni..
www.zoobudapest.com

dupi 2008.04.28. 14:07:02

he? ez nem ugyanaz mint a dothu?

insert_click 2008.04.28. 14:21:35

Egyetértek, ritka ronda, de szerintem aki segíteni akar és ért is hozzá az jelentkezzen az Állatkertnél, van egy tök jófej szóvivőjük, marketingesük, pénzük viszont nuku. Örömmel várják a segítőket, önkénteseket. :)

dupi 2008.04.29. 09:44:44

subbáé a dicsőség, de hátha valaki lemaradt róla: www.cinasz.hu/

brilliáns :) az első kedvenc a számláló, aztán jön a többi.

EarlD 2008.04.29. 18:34:01

Tyű, ez tényleg 1 rakat fos. Nem hiszem el, hogy az állatkert vezetésének még soha senki nem merte megemlíteni, hogy ezzel a szarral az amúgy tényleg nagyon sokak által szeretett és becsben tartott intézményt csak és kizárólag lejáratni, nevetség tárgyává tenni lehet!

Inkább az van, hogy tényleg, ül valaki egy szobában, aki valakinek a valakije. És jobb a békesség (meg a fix bevétel) alapon nem basztatni egymást. Pedig hát égés, akárhogy nézzük. Pénz egyébként mindig mindenhol van, a "nincs pénz" szöveg ökörség. Csak nem lenne annyira szép elmondani, hogy mikor mire költenek indokolatlanul, irreálisan nagy összegeket, és/de neked mért nem szeretnének adni belőle.

Egyébként abban van valami, hogy akár ingyen is el lehetne ilyet vállalni, tényleg presztízs lehet, és meglódítja a fantáziát is. De azzal is egyet kell értenem, hogy aki elég jó, annak nincs ideje rá, és nem fogja ingyen elvállalni, akkor sem, ha szeretné.

Az utolsó 2-3 bekezdéssel pedig mélyen egyetértek.

EarlD 2008.04.29. 18:35:37

Ja, és a title "Európai KalandoZOO" - ööö... valaki kommentálná helyettem? :))) Én erre nem találok szavakat.

p 2008.05.07. 12:17:01

Azért érdekes így olvasgatni ezeket a hozzászólásokat, hogy olyan dolgokról irkáltok, amiről nem is tudjátok, hogy mi van a hátterében, és mi miért van úgy, ahogy...
Nagyon egyszerű dolog úgy kritizálni mások munkáját, hogy semmit nem tudtok róla!

józan' 2008.05.07. 12:49:27

Tényleg nem egy nagyszerű honlap ez a Veszprém Zoo,de azért nem webszemét!

szar poszt

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2008.05.07. 14:37:04

józan: akkor kérlek olvasd el mégegyszer:

"a Nyíregyi, vagy a Veszprémi állatkert weboldala is kenterbe veri a Fővárosi Zoo szájtját."

Szerintem elég egyértelmű mondat:)

szar komment

PontMax 2008.05.08. 07:24:47

Megérkezett az FÁNK vepdizájnere és a barátnője! :o)
Akkor tegyük fel a kérdéseinket.
Mi van a háttérben? Nemzetközi konspiráció? Családi tragédia?

EarlD 2008.05.08. 11:42:04

p: mondjuk láttam (láttunk) már néhány ilyet, kicsiben és nagyban is, a Nap alatt meg nem van új. Másrészt ami szar, az szar. Meg lehet magyarázni, csak nem érdemes. A kérdés nem csak az, hogy mért szar, hanem, hogy mért van még mindig ott?

p 2008.05.09. 10:05:42

A FÁNK az elmúlt években elég komoly felújításokat folytatott az állatok életkörülményének javítása érdekében. Az állatkertnek az elsődleges célja az állatok bemutatása és különböző tenyészprogramokban való részvétel, fajmegörzés, oktatás, ismeretterjesztés. Erre kell a pénz! Nem voltak mostanában fölösleges milliók arra hogy csicsás honlapot készítsen magának, így maradt az, amit egyszer valaki megcsinált kb 10 éve. Az állatkertnek nincsen "vepdizájnere" csak egy olyan munkatársa, aki teljesen más körű munkái mellett felteszi a friss híreket a 10 éve valaki által megcsinált vepoldalra. Értem? Mindezek mellett mindenki tudja hogy az állatkert honlapja elavult, de ha egyszer sokkal fontosabb dolgokra kellett a pénz, akkor nem a vepoldalra fogják fordítani, hanem pl. komodói varánusz beszerzésére, ami Európában csak 4 állatkertben látható. Végezetül hogy megnyugodjon ez a pár ember aki itt azon stresszeli magát hogy milyen szar honlapja van az állatkertnek, elmondanám, hogy készül az új veplapja az állatkertnek. Mostmár remélem jobban fogtok aludni!

PontMax 2008.05.09. 13:03:30

Nem akartam ám cinikus lenni! Természetesen elsőrendű prioritás az állatok körülményeinek javítása és a figyelem, illetve az érdeklődés fenntartása.
Nem derül ki a honlapon, hogy mikor készült, így felmerül a gyanú, hogy ez a maximális teljesítmény. Megjegyzem az Egészségügyi Minisztérium új honlapja újonnan ízléstelen és újonnan operál olyan klisékkel, amelyeket már a biztosítók is igyekeznek kerülni vagy 5 éve. Pld.: boldog család, ezüsthajú idős pár vaciúj protkóval.. De sebaj, ~ 2 hónapja volt egy EüM-ös pályázat kommunikációs témában. Ötletelés. Visszajelzést 1 hónappal ezelőttre ígértek, de azóta sem történt semmi. Érthető. Nagy lomha intézmény sok szakértővel. Ott nem a vepdizálynert kell szidni, hanem a marketingesek zsenijét. Mert, hogy van olyan osztály és vszeg. azok küldték a képeket.
Visszatérve a FÁNK-ra és vélelmezve, hogy „p” berkes, illetve azt, hogy nincs ott hozzáértő ember, leírnám, hogy az elkészítés ideje max. 10 nap az ára meg 100.000 forint lehet. A többiek, a nagyon drága és nagyon hozzáértő ajánlattevők meg vszeg. olyan szálytot dobatnának össze a művelt egyetemista Pistivel a másodikról ami harsány és csilli-villi és flash-es. Az viszont nem idézi meg a FÁNK-ot. Az intézmény múltját és hangulatát.
Legyen egy pályázat! 50 kg. Zoo-csemegéért..
Csak ti ne felejtsetek el eredményt hirdetni, mint az EüM!

EarlD 2008.05.13. 23:11:37

p: senki nem az állatok szájától akarja itt elvenni a falatot. A honlap szar. Manapság pedig illik megbecsülni az internet által biztosított nyilvánosságot is, nem leszarom alapon kitenni akármit. Ha érdekelne a fővárosi állatkert, és ezt találnám róla a neten, lehet, hogy el sem mennék. Hozzá tartozik "az imidzshez" a weboldal is, ugyanúgy, ahogy a jegykezelő néni köpenye, vagy hogy mennyire koszos a látogatói rész bizonyos ketrecek előtt. Amíg csak ennyire futja, addig inkább ki sem kell tenni semmit, mert csak rontja az amúgy is szánalmas összképet. Minden ilyen meglátszik az állatkerti látogatószámon, ami ugye eléggé fontos tényező.

Ha mindenáron honlap kell, akkor becsüljétek már meg annyira az általatok annyira szeretett állatkertet, hogy nem ezt nyomjátok a nagyvilág pofájába, nem ezzel égetitek magatokat!

Mellesleg kurva érdekes, hogy amikor erről az oldalról feszegeted a témát, akkor rögtön milliókba kerül szerinted egy honlap, rögtön felértékelődik, hogy milyen sok munka, idő és pénz lehet mindez. Aztán mikor odáig jut a dolog, akkor tízezerért sokalljátok a szomszéd pistikét is, akkor érdekes módon már nem is annyira bonyolult, minden hülye összekalapálja pár óra alatt, stb, stb... Inkább ne menjünk bele. Egy fővárosi állatkert szintű intézménynél pedig egy értelmes honlap ára bármikor kipattintható, ezt sosem fogod bemagyarázni, hogy ne lenne rá pénz. Csakhát nem akarásnak nyögés a vége, ahogy tudjuk... Ha ezt nem tudod, akkor vagy mégsem vagy annyira tűzközelben, vagy hülyére akarsz minket venni. Remélem, az előbbi!

EarlD 2008.07.11. 01:20:08

Navégre! 1-2 elnagyolt és/vagy sablonos dolgot leszámítva teljesen jó. Lehetett volna rögtön egy ilyen honlappal kezdeni...
süti beállítások módosítása