Web 0.1

Botcsinálta dizájnerek, fatális bugok, vicces vagy idióta megoldások. Minden, amit még a monitorpixel elbír, és amit már nem.

bigyók


My blog is worth $15,242.58.
How much is your blog worth?

Tessék lájkolni

Kommentek

Adatgyűjtés zsarolással a c2.hu-n

2008.01.14. 08:49 | webszemét | 57 komment

Címkék: spam c2

Minden idők legaljasabb adatgyűjtési akciójába kezdett a C2 mail szolgáltató ami a mai napig a webszemét blog mail szolgáltatója is volt, de most áttértem a gémélre dühömben. Tudom, aki c2-n van, sikeres ember nem lehet, volt is már rengeteg bosszúságom, hisz volt, hogy egy hétig nem értem el a levelezésemet, mert fejlesztették a rendszert összefosta magát a rendszerük, illetve többször is volt egy-egy hosszabb-rövidebb leállás, azonban az a tény, hogy nem kell bonyolult adatlapokat kitölteni, és 10 másodperc alatt végrehajtható egy regisztráció, eddig tartotta bennem a bizalom morzsáját. Ennek most vége. Történt ugyanis, hogy este szokásos email ellenőrző körutam során (van ugyanis 12 címem) a c2 bizony megtagadta leveleim megmutatását, helyette arra kért szépen, hogy adjak meg neki pár statisztikai adatot, amit persze ők majd jól bizalmasan kezelnek. (amíg nem töltöd ki a kérdőívet, addig nem tudod megnézni a leveleidet.) Na persze. Ilyen adatokat, hogy hova szeretek nyaralni járni, és tervezem-e, és elfogadnék-e egy remek ajánlatot. Ja, ezek véletlenül se kereskedelmi célú adatok, csupán a c2 üzemeltetőinek kíváncsiságát csillapítandók. Hagyjuk már! Nem szoktam kiakadni a reklámokon, meg kérdőíveken, sőt még a kéretlen hívásokat is higgadtan szerelem le, azt azonban, hogy kötelező érvénnyel az arcomba tolnak az összes fiókomban egy szaros kérdőívet, és arra se adnak lehetőséget, hogy későbbre halasszam a válaszadást, kifejezetten etikátlan, és gusztustalan húzásnak tartom, de még az is lehet, hogy jogilag is megkérdőjelezhető. (Ha van olvasóim között adatvédelmi ombudsman, írjon már plz egy állásfoglalást!) Az csak hab a tortán, hogy mikor ezügyben feltettem kérdésemet a fórumjukon felháborodott, és emelkedett, de nem káromkodó (pedig jogos lett volna) hangnemben, egyszerűen törölték a hozzászólást, és nem csak az enyémet, más is feltette a maga kérdését.

Következő lépésként elküldöm nekik ezen bejegyzés linkjét, ha már OpRezsolt (így hívják a moderátort) nem vette a fáradtságot, hogy válaszoljon a fórumon, talán itt majd megteszi.


                                                                                                                                       UPDATE! A C2.hu stábja a nagy felháborodás miatt miatt felfüggesztette az adatgyűjtést,
az
alábbi közleményben pedig elnézést kérnek, megmagyaráznak, és programhibára hivatkoznak... Na persze, programhiba. Azt mondják, majd csak akkor térnek vissza a kérdőívükkel, amikor lehetőség lesz kihagyni, átugorni, vagy halasztani. Hát, nem tudom, szerintem eső után köpönyeg, de legalább gyorsan reagáltak, ami manapság ritkaság. Én a magam részéről megsértődtem, és máris váltottam, ez látható is a mellékelt ábrán :))






UPDATE 2!!! Hamarjában be is fejezték fenti hiba elhárítását (nocsak) és halaszthatóvá tették a dolgot, egyúttal nyalnak is kicsit a megmaradt júzereknek. Íme a közlemény szövege: Kedves felhasználónk! A regisztrációnál megadott adataidat néhány további információval szeretnénk kiegészítettni, melyhez a segítségedet kérjük. A felmérés oka, hogy leendő hirdetőink számára olyan statisztikai kimutatásokkal szeretnénk szolgálni, melynek alapján megismerhetik, hogy a c2 felhasználói általánosságban milyen érdeklődésűek. Személyes adataidat továbbra is bizalmasan kezeljük. Az adatszolgáltatásért cserében egy hónapig ingyenesen veheted igénybe prémiumszolgáltatásaink egyikét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://webszemet.blog.hu/api/trackback/id/tr91296509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2008.01.14. 09:47:20

Ha minden listából kiválasztottad volna az első felkínált lehetőséget, majd a végén leokézod az egészet, végeztél volna fél perc alatt. Te is boldog lennél, ők is boldogok lennének.

}:-)

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2008.01.14. 09:58:31

Ez nem ilyen egyszerű. Különben is a 12 címemet figyelembe vége ez 6 perc, ami nekem erre a célra sok. De itt főleg az elv a probléma. Az hogy kötelezővé teszik a dolgot, és addig nem tudom megnézni a leveleimet, amíg nem válaszolok nekik, amit jogomban állna eldönteni, akarom-e vagy sem.

exmv 2008.01.14. 11:34:05

Az nem etikátlan, hogy a Zindex legtöbb szolgáltatását csak Indával lehet igénybe venni?

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.14. 11:38:31

Ez érdekes téma lesz :)

Véleményem szerint az adatgyűjtést nem szabad kötelezővé tenni, a feléhasználót viszont érdekelté kell tenni abban, hogy a lehető legtöbb adatot adja meg önmagáról. Ez az amit szinte minden magyar portál rosszul csinál.

Kapjákbe 2008.01.14. 11:40:57

Jaja. Nem tudtad, hogy én is 1900. január 1-jén születtem, Afganisztánban élek, 8 általános a végzettségem stb.?

Ha már itt tartunk, a blog.hu-nak is túrónak kell az e-mail címem beírni egy hozzászóláshoz, ha nem kell nekem a Jegyezz meg.

yanchi 2008.01.14. 11:41:24

Ők abból élnek, vásárolnak, meg miegyéb, hogy mások pénzt adnak azért, hogy ők levelet küldjenek mindazon felhasználóiknak, akik Mauritiuson szeretnek nyaralni, géppel pucolják a répát, vagy nincs fényképezőgépük, de szeretnének.
Ha nem tetszik, veszel egy saját szervert, kiteszed egy mindig elérhető helyre, telepítesz rá valami szoftvert, és szolgáltatsz magadnak annyi mailcímet, amennyit akarsz. Vagy fizetsz érte valakinek, akitől kapod.
Ezzel együtt ostobának tartom azt a szolgáltatót, aki ilyen erőszakosan lép fel a felhasználóival szemben, mert el fogja veszíteni jó részüket hamar, de ez meg legyen az ő baja...

yanchi 2008.01.14. 11:44:32

TheElf: nem kötelező az adatszolgáltatás, csak a szolgáltatás igénybevétele sem. Ha nem akarod megadni az adataidat, hát odébbálsz, és regisztrálsz máshol. A t. szolgáltató majd rájön, hogy nincs egyedül ezen a piacon, és elgondolkozik.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2008.01.14. 11:45:00

A hazai jogi szabályozás elég szigorú, bár sok elemét alig tartanak be. Például a törvény egyértelműen azt mondja, hogy személyes adat megadásához nem lehet kötni plusz szolgáltatás nyújtását...

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.01.14. 11:50:20

Ez nem újdonság, ezt már Sexpír is megmondta anno:
"Reklám az egész világ és benne fogyasztó minden férfi és minden nő."

sergei 2008.01.14. 11:51:33

yanchi: maximálisan igazad van! Piacgazdaság van, a gmail meg nem csinál ilyet (és 102 mega a postafiók;))

Szil-Ka 2008.01.14. 11:53:38

használj email-klienst és akkor felhelyezheti magának a c2 az adatgyűjtését.

bazs 2008.01.14. 11:56:45

Én pop3-mal szedem le a leveleimet és egyszercsak jött az üzenet, hogy rég nem léptem be, tegyem meg, mert különben törölni fognak! :) Történt ez kb. 1 éve.

Az ingyenes szolgáltatás egy fura állat, csak akkor éri meg, ha jól csinálja valaki... Ill. ha hatalmas tehetetlen tömeg viszi előre (pl. fr...mail:)

Sven 2008.01.14. 11:58:17

12 mail cím? És a Thunderbird-ról hallotál e már?

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.01.14. 12:02:00

Na álljunk meg egy szóra.

Amikor valaki egy ingyenes szolgáltatást regsztrálva igénybe vesz, akkor is köttetik egy megállapodás, pl hogy a levél alján szöveges reklám jelenik meg. Ezt ügye el is fogadjuk. Így a szolgáltató reklámoz, nem korlátozza a szolgáltatás igénybevételét stb... tehát mindenki megkapja amit akar.

De az más, amikor új szabályt hoznak, és reklám céllal megtagadják a szolgáltatás igénybevételét! Hiszen a megállapodásban nem szerepel hogy neked kötelességed a reklámokat igénybe venni, ürlapokat kitölteni, vagy nem hívták fel a figyelmed arra a tényre, hogy időközönként nem férsz hozzá a szolgáltatáshoz addig, amíg kötelező reklámtevékenységedet nem teljesíted.

Azt a hozzáállást hívják tisztességtelen magatartásnak, és ha nem is fogja senki őket büntetni ezért, azért ne vitassuk már el a jogot azoktól a felhasználóktól, akik nem ilyen feltételekkel regisztráltak, majd ezt szóvá teszik!!!

És ha ez sokakat bánt majd a kedves szolgáltató örülhet, mert a szar vasait nem kell feljeszteni, mert megtizedeli a felhasználóit, így megint mindenki jól jár a végén. A felhasználó elmegy egy tisztességesebb szolgáltatóhoz, a szolgáltató meg megsporólja a fejlesztési pénzeket, kevesebben terhelik a szerverét!

Rainbow · http://www.monimovies.blogspot.com 2008.01.14. 12:27:49

Most járok itt előszőr - egyszer el kell kezdeni:) - és a hülye magyar mailszolgáltatók, a 12 mailícm és a gmail helyett hadd hívjam fel a figyelmedet, hogy a yahoo-n, amire én esküszöm, a fő mailcímed mellett altarnatív címként annyi címet gyártasz, amennyit akarsz, mind a fő fiókodba megy, ha akarod, külön mappába, ha akarod, más színnel jelölve, és ha esetleg megunod vagy elspamasedik valamelyik cím, simán törlöd. Előnye? Gyors, mert csak egy címet kell nézned, mégis sok címed van, valamint hogy egy mozdulattal megszabadulhatsz a nemkívánt címtől.

Például regszisztrálsz egy online boltban, egy dierkt olyan, mondjuk "onlinebolt" végú mailcímmel, veszel ezt - azt, később úgy gondolod, nem akarsz már velük kapcsolatba lenni, nem akarod a sok hírdetést, spamet - amit néha nem szűr a legprofibb spamfilter sem , bár a yahoo ebben is nagyon tökéletes - , egyszerűen törlöd a címet. Nem kell kismillió embert értesítened a címváltozásról /megszünséről, hisz az a címed csak ahhoz a bolthoz tartozott.

Most őszintén, nem magasan a legjobb webmail? ( Tavaly az volt, hivatalosan is. )

Jószívvel ajánlom, én nagyon szeretem!

Rainbow · http://www.monimovies.blogspot.com 2008.01.14. 12:29:33

Utóirat: a yahoo-nak korlátlan a tárhelye!!!! :))))

Lalika 2008.01.14. 12:39:48

Csak nem a kérdőívek terhelték halálra a rendszert?
www.netdiag.hu/daily/080113/ndHttp_080113_id097.htm

Egy kis segítség internet/mail szolgáltató választásához:
www.netdiag.hu/demo.asp

0xFFFF 2008.01.14. 12:41:11

Miért akadsz ki ezen ? Mennyit fizetsz a c2-nek a levelezésért ? Ha annyit, amennyit gondolunk :) akkor sejtheted, hogy valamiből finanszírozzák a dolgot és nem az ügyvezető hordja oda a kosztpénzt hosting díjra és a többi. Okoska. A kérdőívet meg kitöltheted, ahogy akarod, fals adatokkal és ilyesmi. Hol a gond ? Gyere hozzám levelezőszervert BÉRELNI, ott nem lesz kérdőív, csak havidíj. Apropó ! Hülye írásaid hostolása és az ehhez szükséges infrastruktúra mibe fáj neked ? ....mert ha annyiba, amennyibe a levelezésed, hát sejtheted, hogy lesz itt reklám és adatgyűjtés...mert...goto 1.

0xFFFF 2008.01.14. 12:42:19

Rainbow barátom ! Aliast mindenhol annyit csinálsz, amennyit akarsz, ez nem egy nagy szám, ahogy nick neved is lehet 87346873246 féle, senkit nem érdekel.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.01.14. 12:49:31

Szerinted hányan olvasnák a blog.hu oldalait ha előtte egy kérdőívet kéne kitölteni?

Ez a 2 cég közötti különbség, de majd ha itt is bevezetnek kötelező reklámadatgyűjtást mielőtt elérnéd a bejegyzéseket, talán a te posztod sem születne meg, sőt a bejegyzése sem...

És végül a reklám se kéne már...

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.01.14. 12:51:09

Két dolog lehet a c2 vagy vergődik és azért lép ilyen radikálisat, vagy simán hülyék.

De mindkét eset szánalmas akkor amikor ezer jobb alternatíva van.

TBC 2008.01.14. 12:52:08

"Ráadásul te visszaélsz az ingyenes szolgáltatás szellemiségével, ha nagyon szigorúan akarom venni, mivel tizenkét címet is bejegyeztettél." - Amennyiben nincs kimondottan megtiltva, úgy ez semmiben nem mond ellent a szolgáltatás szellemiségével. Van, ahol még direkt a GYIK-ba is kiteszik, hogy tessék nyugodtan több fiókot regisztrálni, illetve lehetőséget adnak rá, hogy egy belépéssel az összes fiókot ellenőrizd. Ahol viszont a felhasználási feltételekben le van írva, hogy egy felhasználó csak egyszer regisztrálhat, ott ez valóban ellentmond a szellemiségével, ráadásul a szabályzattal is.
Azt meg hagy ne fejtsem ki, hogy attól, mert valami ingyenes, még jogosan felháborodhatnak a felhasználók, ha az sz.rul működik. Már nem az a világ van, hogy ha valami "ingyé" van, akkor aztán kuss... Piacgazdaság van, az ő érdekük is, hogy a felhasználók elégedettek legyenek.
Ami meg a fő problémát illeti: nekem is van c2-s email-címem, ellenőrizni ellenőzröm néhány naponta, nem jött-e valami fontos levél, viszont ez csak amolyan mellékes címnek van fenntartva, szóval a levelezéseimet nem itt szoktam folytatni. Viszont eddig meg vagyok vele elégedve, gyors, megbízható, legalábbis amennyit használom, azalatt nem volt olyan, hogy elérhetetlen lenne.
Az meg hogy etikus-e? Ez valóban megkérdőjelezhető, bár személy szerint kevésbé zavar, mint néhány agresszív reklámozási technika. (Hagy ne mondjak példát...) Végső soron ez is a reklámozás testreszabását igyekszik megvalósítani (szerintem), ami mindkét félnek jó, a reklámozónak is, mert célba találnak emailjei, és a felhasználónak is, mert ha pl. soha nem tervez üdülést, akkor nem is kap róla reklámot. Ahhoz persze tényleg pofa kell, hogy enélkül ne engedje megnézni a leveleket, de tekintve, hogy a kérdések megválaszolásával

TBC 2008.01.14. 12:53:56

"Szerinted hányan olvasnák a blog.hu oldalait ha előtte egy kérdőívet kéne kitölteni?" - Rossz a hasonlat, az helytállóbb kérdés lenne, hogy vajon hányan blogolnának, ha előtte egy kérdőívet kell kitölteni? A blogolvasás egy passzív tevékenység, míg a blogolás, illetve emailezés aktív.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.01.14. 13:01:50

TBC: "...sőt a bejegyzése sem..."

Csak ezek szerint eddig nem jutottál el.

0xFFFF 2008.01.14. 13:08:26

GayBears !

Ugye nem ringatod magadat abban az álomban, hogy itt nincs adatgyűjtés ? Csak nem indapassal léptél be, csak nem egy csomó helyre azzal lehet belépni....csak ez nem egy szóló freemail rendszer, hanem egy portálcsoport egy kis része. De biza ezen az egy kis szeleten is gyűjtenek. Honnan jöttél, hová mész innen, mennyit vagy itt, milyen témákhoz mennyit szólsz hozzá....és akkor ez még csak a blog.hu. Az index és a többi részéről nem beszéltünk még a dolognak :)

Rainbow · http://www.monimovies.blogspot.com 2008.01.14. 13:09:27

Kedves 0xfff!

Ne mondd nekem, hogy teszem azt ugyanzet meg tudod csinálni a csigalassúságú freemailen vagy a citromailen vagy vipmailen stb.... Szerintem akkor nem értetted a lényeget. Ugyanis itt arról van szó, hogy egy fiókba megy akárjány alias, ne mondd, hogy ez megy máshol, korlátlan mennyiségben! Chello enged 5 aliast tán, ha jól tudom, és? Yahoon ez korlátlan és a leírt beállítások sem hiszem, hogy megoldhatóak lennének máshol.

Egyébként, nem barátod, barátnőd. :))

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.01.14. 13:10:23

TBC: ha a szabályzatában lenne benne, akkor a szabályzatának mondana ellent, nem a szellemiségének. Ez szeirntem értelmezés kérdése, nyilván egyik ingyenes szolgáltató sem hal bele, ha többször regisztrál valaki, de ez kicsit olyan jó magyaros svédasztal-menatlitás: ingyen van, rohanjuk le és habzsoljunk, mert jár.

0xFFFF 2008.01.14. 13:10:52

És hogy ne hidd, hogy a levegőbe mondtam, amit mondtam, íme az oldal (jelen oldal) elején rögtön milyen kód van ? Nahát ilyen:

webaudit( '11564333553032', same ); traffic( '17617', traffic_same );


A medián pediglen nem csak forgalmat mér, az csak eszköz...és mint megtudtam - ld. ui paraméter - én a 1200312511 számmal vagyok azonosítva jelen posztom során. :)

0xFFFF 2008.01.14. 13:13:24

Rainbow ! Rendelj nálunk egy darab postafiókot és kapsz hozzá 32767 alias-t. Amiről te beszélsz, az csak egy egyszerű bejegyzés, mondjuk ilyen:

emailcimed@domain.tld = emailcimed@domain.tld
aliascimed01@domain.tld = emailcimed@domain.tld
.
.
.
aliascimed87364872346872@domain.tld = emailcimed@domain.tld

és a levelezőprogram - pl.: exim - szépen berakja ugyanabba a fiókba a leveleket.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.01.14. 13:14:55

0xFFFF!

Valamit nagyon félreértettél, üzemeltetek pár oldalt, és tudom mifán terem az ugymond adatgyűjés. De azt hiszem egy szóval sem állítottam hogy a index nem csinál ilyet. A cikk sem erről szól.

A kifogás amiatt emeltetett hogy úgy gyűjt adatot, hogy azzal korlátozza a szolgáltatás használatát!

A különbözö statisztikai adatgyűjtás ami itt zajlik még nem akadályoz senkit abban hogy ezt a posztot vagy komentet megírja, vagy olvassa! És ez a lényeg, nem az hogy ez hán yféle képpen kerül mérésre...

0xFFFF 2008.01.14. 13:16:43

Pedig ezen aggódtál eddig. Az más kérdés, hogy egy ingyenes szolgáltatásnál ne reklamálj, ha akarom, holnap lekapcsolom. És ? Perelj be. Nincs szerződés, nincs számla, semmi sincs, csak az, hogy eddig adtam valamit, mert, most meg meggondoltam magamat.

0xFFFF 2008.01.14. 13:20:34

Mondjuk én vagyok a hülye ! Minek magyarázom született vakoknak a piros és a fehér közötti eltérést ?! Képzeld el, amikor a koldusnak adsz egy zsemlét, mert leszólít, hogy éhes, az meg földhözvágja és szentségel. Na, akkor te nem kapod fel a vizet mi ? Nos, jelen post írója a koldus, aki nem azt kapta amit várt és most szentségel. Vicces. Ahogy az is vicces, hogy egy ingyenes dolgonál te úgy hajtogatod itt a szolgáltatás szót, mintha valami corporate minőséget várnál. Be is baszna ! Sok ingyenélő lajcsi !

Bambano 2008.01.14. 13:20:41

Magyarországon minden információs szolgáltatás mellé általános szerződési feltételeket kell tenni. Ha ezekben változás történik, azt kötelező közzétenni, meghirdetni, türelmi időt adni. Ha ezt a c2 nem csinálta meg, akkor sima mezei zsarolásról van szó, amit a törvény büntetni rendel.

Én felnyomnám az nhh-nál, ha lenne c2-es postafiókom, de nincs.

Más kérdés, hogy az a gyakorlat is megkérdőjelezhető, hogy a free mail szolgáltatók reklámot tesznek a levél alá. A postafiókot regisztráló user elfogadta a szerződési feltételeket, viszont az, akinek levelet küld, nem, tehát annak nem lenne szabad reklámot küldeni. Hozzáteszem, kis hazánkban elég sok user van, akinek adó okokból tilos reklámot küldeni, tehát sok milliárdos büntetés kockáztatásával szegik a szabályokat.

nevem 2008.01.14. 13:22:11

Akinek fontos az online jelenlét, mi a csudáért nem regisztráltat magának egy domaint, akkor havi

nevem 2008.01.14. 13:23:34

...havi kevesebb, mint 1000 Ft-ért lehetne n db címe @amitakar.hu végződéssel, akármennyi aliasa, meg pár száz mega webtárhelye...

0xFFFF 2008.01.14. 13:24:25

bambano ! Ja ! Csak nem ingyenesnél. Többi stimm.

0xFFFF 2008.01.14. 13:25:22

nevem ! Vannak olyan szolgáltatók, akik évi ezerért csinálják ezt :) Bár ott erős kétségek vannak a minőséget illetően, de ott már van szerződés, lehet rinyálni. Itt nem :)

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.01.14. 13:33:06

0xFFFF!

Nekem gmail van az ingyenesek közül és ott bizony hosszú oldalakon taglalja a "szerződési" feltételeket.

Mit vállal ő, és mik az amik nekem "járnak"!

Ezt hívják szerződésnek, még akkor is ha ingyenes.

A koldus példád meg vicces, mert ugyan ha valaki azt mondja hogy adok neked egy zsemlét ingyen, majd amikor nyújtja a koldus a kezét akkor meg odaéll és azt mondja a zsemle ingyen a tiéd, de előbb csináld ezt meg ezt.

A pédád így igaz!!

Rainbow · http://www.monimovies.blogspot.com 2008.01.14. 13:36:01

0xFFFF!

Köszi az ajánlaotot, csakhogy te fizetős szolgáltatást ajánlasz, míg a yahoo ingyen teszi mindezt és ahogy ők teszik, abban a formában nekem tökéletes is. :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.14. 13:36:25

0xFFFF: Az igyenes szolgáltatás sem kivétel, nem véletlenül. Ugyanis ettől még az is profitorentált, amikor regisztrálsz, elfogadsz feltételeket, az is szerződés, stb...

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.01.14. 13:38:28

Tehát a zsemle nem lett földhözvágva csak mégsem ingyen akarták odadni!

Hanem valamiét cserébe, ez esetben reklámértékett vettek volna.

Amit valaki nem földhözvágott, hanem a zsemlés példánál maradva nem kért belöle, és oda ment ahol nem csak a reklámszövegben volt ingyen a zsemle, hanem oda is adták. És megelégedtek azzal hogy az Ő zsemléjüket eszem, mert az nekik egyéb okokból jó, amivel engem nem korlátoznak a zsemleevésben.

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2008.01.14. 14:47:29

Hagyjuk már ezt az ingyenes dolgot. Semmi sincs ingyen! Mivel az ő léte attól függ, lesz-e hirdető, aki csak addig lesz, amíg van felhasználó, nem ő tesz nekem szívességet, hanem én neki, hogy kereshet némi pénzt azzal, hogy a bizalmamat a szolgáltatásába fektetem. Ha én lelépek, és még egy csomó júzer lelép, akkor nem lesz hirdető, és becsukhatja a boltot. Meg kéne nézni a dolog másik oldalát is...

0xFFFF 2008.01.14. 14:55:18

Nekem nyolc, de az tisztán látszik, hogy annyi a rálátásotok a dologra, mint vak embernek a pincéből a szarufára. A gmail sem ingyen van, olyan adatbányászat zajlik ott, hogy ha tudnád, menekülnél, csak ott nem is tudod :) A yahoo ennek a párja, tehát ekvivalens a gmaillel. Nos, amikor regisztrálsz, hosszú oldalakon keresztül taglalják, hogy mit adnak, mit nem, mi a követendő magatartás a részedről, stb. Azért egy próbapert megnéznék, amit egy júzer kezdeményez és mondjuk a szolgáltatás elégtelensége okán indul. El sem jutna bírósági tárgyalóteremig, erre mérget is vehettek bátran :)

webszemét ! Nehogy elhidd, hogy te olyan nagy szívességet teszel :) Ha vagy jó, ha elmész úgy sem rossz. A többség nem hiszi el, hogy ő a király, akinek minden jár.

Gaybears ! Meg sem értetted a zsemlés hasonlatot, ez kiderül a reakciódból. Ezért erre nem is reagálnék :)

EarlD 2008.01.14. 14:55:50

TBC írta: "Már nem az a világ van, hogy ha valami "ingyé" van, akkor aztán kuss... Piacgazdaság van, az ő érdekük is, hogy a felhasználók elégedettek legyenek."

Így van, ez a lényeg. Sőt, legfőképpen az ő érdekük, hogy a felhasználók elégedettek legyenek. Nehogy azt higgye bárki is, hogy ezzel ők tényleg ingyenszolgáltatást nyújtanak. Ilyen "szolgáltatások" kizárólag egyetlen céllal jönnek létre: haszonszerzés. Slussz. A felhasználó konkrétan senkit nem érdekel a befektetők között, pénz beszél és kész. Tehát nem hinném, hogy őket annyira félteni kéne, ha geciségről van szó, és nehogy elkezdjük őket védeni vagy sajnálni.

Ez csak _úgy néz ki_, mint egy ingyenes szolgáltatás. Cserébe el kell viselni a töménytelen reklámot, a kódokba beszúrt analizáló és adatgyűjtő scripteket, a fiókokba érkező spam-eket, stb, stb. Csak sok esetben ezt már természetesnek vesszük, mert mindenhol 60 tonna reklám ömlik ránk, és egy részével szemben immunissá váltunk, másik részét nem vesszük észre, vagy nem látjuk. Igazából mi azzal fizetünk az ingyenes mailbox-ért, hogy a ki-be lépkedéssel, levelezéssel "dolgozunk" nekik, megjelenítjük a reklámokat, növeljük a reklámbevételeiket. (amikért egyébként ők irreálisan magas bevételekre tesznek szert, hiszen a reklámok 99%-a közel sem annyira hatékony, mint amilyennek eladják)

A kérdőív kötelező kitöltése a mailekhez való hozzáférés előtt szimpla geciség. Nálam is kb. eddig tartott volna az adott szolgáltató, szó nélkül váltottam volna egy másikra, és dugják fel a kérdőívüket. Majd blokkolom a bannereket és egyéb reklámokat másik "ingyenes" szolgáltató oldalán.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.01.14. 15:17:41

Ez olyan, mintha a színházban csak akkor adnák vissza a kabátomat az ingyenes ruhatárban, ha kitöltöm a kérdőívet. Én meg kussoljak, mert a ruhatár ingyenes. Egy frászt ingyenes. Fizeti a színház, azt meg én.
Egy mail szolgáltatónál is így van. Én fizetem, csak közvetetten.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.14. 19:12:26

0xFFFF: Pont kimondtad a lényeget, csak te saját magad nem fogod fel: Semmi sincs ingyen, a gmail sincs, ezért van szerződés. Egy olyan szerződésnek ahol ők is adnak valamit, te is adsz valamit és pénz nem cserél gazdát is van ám neve, és az attól még teljesértékű szerződés, pontosan olyan mintha, nem adatot kapna a szolgáltató, hanem készpénzt. Adatot, reklámmegjelenést kap, stb, ez korrekt, a szerződés feltételeiben ez benne van, ergo a Google, ha gmailt használsz akkor szabadon bányászhat a leveleidben, te döntésed, tudtál róla.

Amíg ez a szerződés, ez az üzlet marad ami volt, nem okolhatsz senkit, csak a saját hülyeségedet, ha ebből bajod lesz. Ha valaki azt mondja: Ok kötöttünk egy egyezséget én ezt adom, te azt, de én azt mondom: Ok akkor most az adataidhoz való hozzáférést korlátozom, ne nagyon akard innen értesíteni az embereket, hogy váltasz, mert szarok a határidőre amin belül jeleznem kellett volna és most, ha nem akarsz szívni csinálsz még X dolgot adsz még Yt a megegyezésen felül az bizony tisztességtelen.

EarlD 2008.01.15. 11:04:37

Ez a programhibára való hivatkozás szánalmas. Ha lenne náluk acc-om, ez lett volna a második olyan ok, ami miatt szó nélkül átmennék másik free szolgáltatóhoz. :) Nem elég, hogy gecik de utána mégegyszer, pofátlanul hülyének is néznek mindenkit.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.01.15. 16:29:53

De ha egyszer programhiba... Hibásan írták meg a programot, ez nyilvánvaló. :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.15. 19:08:25

EarlD: Lehetésges, hogy programihiba és a webszemétre is való :)

Programozónak szól a főnök: Írd meg, hogy belépéskor ezt és ezt kérdezze meg.

Programozó megy: "KÉSZ!" Mire elér a hír a főnökig, és az is, hogy a programozó a kérdőívet kirakta, nem értette a célját, specifikáciü hiányában kötelező lett, s mire kiderült, hogy nem így kéne, és nem kellett volna félkészen kitenni, már áll is a bál jogosan. Nagyon sok tákolmány készül így.

Bubek 2008.01.15. 23:58:55

Egy hasonló dolog: mindenki születésekor kap egy nevet, szem. számot vagy mit, anyja neve adott, lakcím. Ezeket állam bácsi, mint egy internetes ingyenes szolgáltató bárkinek pénzért eladja(!). Beregisztrálni kötelező - ugye mindenkinek kell, hogy legyen neve - a kilépés már opcionális. Csak ebben az esetben halvány fogalmunk sincs, kinek adják el az adatokat. EZ szerintem durvább, mintha ki kell töltenem egy formot, esetleg hibásan és sejtem, hogy pl. majd nyaralásokról kapok reklámot, stb. Erről tud valaki többet ? - vagy nagyon OFF ?

Bubek 2008.01.16. 00:01:15

ui: természetesen a reklámcélú kötelező adatgyűjtést szerintem is gáz.

EarlD 2008.01.16. 16:43:31

TheElf: és gondolod, hogy egy ilyen cégnél ennyire amatőr módon mennek a dolgok? :) Szerintem ez szándékos genyóskodás volt, aminek rendesen alászaladtak, és utólag jó magyar szokás szerint derogált simán elnézést kérni.

EarlD 2008.01.16. 16:45:13

Bubek: én annyit tudok róla, hogy asszem a BM adatkezelő osztályán, vagy valamelyik irodájában lehet kérni (írásban), hogy az adataidat ne szolgáltassák ki senkinek. És akkor nem adják el - legalábbis legálisan nem, illegálisan az veszi meg, akinek van elég pénze megkenni valakit.

User1 2008.01.16. 22:24:06

OxFFFF! Te ott követed el a hibát (azon kívül, hogy szolgáltató létedre lényegében lehülyézel mindenkit, holott belőlük is élsz), hogy képtelen vagy felfogni, a szolgáltató nem fölé, hanem alárendelt szerepben van az ügyfélhez képest. Főleg manapság. Ezért kell ajándékokat adni, hogy a kedves ügyfél itt kattintgasson, itt levelezzen, itt tartsa a weblapjait.

Az ingyenes tárhelynek az a lényege, hogy ha a srác megnő, vagy profibb lesz, akkor tőled fogja venni pénzért. De ha te reklámokat tolsz az arcába, vagy zsarolod, akkor megharagszik rád. Igazad van? Igen. Ettől függetlenül húzhatod le a rolót? Igen.

Ez egy ilyen világ, örülj neki, hogy idáig tárhelyszolgáltatóként megéltél, mert ilyen mentalitással minden nap ajándék.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.01.21. 07:17:08

OxFFFF olyan kedves ember lehet, még jó hogy már nem használok ingyen tárhelyeket... Nem lennék nála az tuti, biztos ott is olyan kedves lenne ha kérdést merne valaki feltenni neki mint itt...


Ám kár hogy össze vissza beszél. Egyszer azért hülyéz le mert azt mondom hogy ingyenes szolgáltatóknál is van szerződés, amiben benne van ki mit ad. Másik posztjában meg azért mert mert ő okít ki hogy máshol van ingyenes szerződés amiben benne van hogy adatokat gyűjtenek.

Jó lenne ha legalább következetesen hülyézne...
süti beállítások módosítása