Web 0.1

Botcsinálta dizájnerek, fatális bugok, vicces vagy idióta megoldások. Minden, amit még a monitorpixel elbír, és amit már nem.

bigyók


My blog is worth $15,242.58.
How much is your blog worth?

Tessék lájkolni

Kommentek

Belépés csak tűzrókával!

2008.01.05. 11:57 | webszemét | 34 komment

Véletlenül botlottam bele az év talán első honlapkészítő versenyébe, és hamar olyan  dolgokat találtam, hogy csak úgy csapkodtam a térdemet. A PHP-Script.hu portál által szervezett versenyre több érdekesség is érkezett, de nálam a PHP-Park azonnal leverte a biztit, mivel én Avantot használok (azért nem Firefoxot, mert a laptopomon Foxban nem müxik a scoll) meg se tudtam nézni, de ezek után azt hiszem nem is vagyok rá kiváncsi. Aztán ott a másik versenyző, a PHP & MYSQL . Php-t akar tanítani. Úgy, hogy nem képes önállóan összedobni egy minimál grafikát fotosopban. Egy érdekes sor a forrásból:
<meta name="description" content="Lorem Ipsum" />
<meta name="keywords" content="Lorem Ipsum" />
Nem tudom, tudjátok-e, mit jelent a Lorem Ipsum? :-D Akit érdekel, a Wikipedia segít:
U.i.: a cikk írása végén igen erős deja vu-m volt a cikkel kapcsolatban :) de tényleg. Ha bejön, elmondom nektek is.
Lorem Ipsum

Szóval, mielőtt nekem esnétek, értem én, hogy ez egy amatőr verseny, és ők a lelkes ifjúság, akikből talán a jövő bilgécei lesznek, de bassza meg, akkor se legyünk már lusták, és zárjuk ki az egyik legelterjedtebb böngészőt, és ne egy frítemplétes oldallal pályázzunk webszerkesztő versenyre! Amúgy van pár ígéretes darab, hajrá minden lelkes amatőrnek, csak a hülyéket ne engedjétek be.

A bejegyzés trackback címe:

https://webszemet.blog.hu/api/trackback/id/tr16285495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sikamlós Jim DiGriz 2008.01.05. 14:34:49

Milyen egyszerű megoldás a CSS hackek helyett :D. Bárcsak rábeszélhetném a megrendelőimet :D

Balázs 2008.01.05. 14:53:43

huh nem tudom mit rakott bele a PHP-Park készítője, de szaggat az oldal erősen a scrollozásra :))
Másik hogy azt hiszi: csak a Jobb kattintásra (erre jön elő egy mókás figyelmeztető ablak hogy a forrás védve) lehet megnézni az oldal forrását :)

Dester 2008.01.05. 15:02:42

Az első linkhez: hogy írjak a hülyéknek, hogy mi a véleményem róluk, ha be sem jön a kapcsolat oldal SEM a fenti böngészőkkel? Van a gépemen Opera és IE, ezért nem fogok FF-ot felrakni. Másrészt nem tudom, hogy Opera miatt miért épp a Microsoftnál kéne reklamálnom...

A másodikhoz: a nulldesign mellett (amit még elnéznék) rengeteg elírás (HALDÓ két helyen is, az URL-ben már nem), kalapos ő több helyen. Minden középre rendezve, olvashatatlan. Főleg a kódrészleteknél. Na tőlük se tanulnék se PHP-t, se mást...

Baszkurátor 2008.01.05. 15:03:32

Nemtudom azon miért nemlehet "felháborodni" amikor egy oldal közli veled, hogy ez és ez nem elérhető vagy nem működik csak FF-el csak IE-vel.Szóval lúdtoll a füledbe :P

Dester 2008.01.05. 15:08:06

Jobb gombbal Opera alatt persze meg lehet nézni a forrást, és találtam érdekességeket:



Az oldal a php-script.hu versenyére készült!A kiírás szerint nem fontos a forráskód megmutatása. Ezért a kód levédve.


Egyéb észrevételek: komolyabb weblapok általában megjelenítenek figyelmeztetést, hogy nem tesztelt vagy nem támogatott böngészőt használsz, de ettől függetlenül engedhetik saját felelősségre a weblap megtekintését (pl. google egyes oldalain).

Másrészt olyan webfejlesztőtől sem tanulnék, aki nem tudja megírni platformfüggetlenre az idióta weblapját, ráadásul majdnem elküld a fenébe is, hogy méltóztatok nem FF-ot használni. Ejj gyerekek, nőjetek fel...

Dester 2008.01.05. 15:10:34

A motor kiszedte a tageket, ezért nem látszik egy-két dolog, amit kiírtam. Nézzétek meg a forrást, érdekes dolgok vannak benne. (Pl. "az alábbiakat ne szerkeszd").

Ráadásul hogy még egy órát se tudnak megcsinálni úgy, hogy működjön a böngészők nagy részével, szégyen :) Nálam a másodpercek helyén -1 van. Na abbahagytam a síránkozást. :)

cowkie 2008.01.05. 15:34:02

kar, h semmi php nincs a kis kocsog oldalan (htmlt atnevezni php kiterjesztesre nagy skill). olyan jo lenne megleakelni aztan kirohogni es lekopni =D

Steve the Great 2008.01.05. 15:34:31

Hát nem tudom, de nekem működik FF-szal, igaz nem egy nagy élmény... Remek koncepció, hogy egy PHP-szkripteket (is) bemutató oldal háttereként ugyancsak PHP-szkriptek szolgáljanak, hadd káprázzon az olvasó szeme...

too damn pretty to die · http://apuokolbeszoruloarca.blog.hu/ 2008.01.05. 15:41:25

"Php-t akar tanítani. Úgy, hogy nem képes önállóan összedobni egy minimál grafikát fotosopban."

A kettőnek azért nem sok köze van egymáshoz ;)

sourcerror 2008.01.05. 15:53:43

"Másrészt olyan webfejlesztőtől sem tanulnék, aki nem tudja megírni platformfüggetlenre az idióta weblapját, ráadásul majdnem elküld a fenébe is, hogy méltóztatok nem FF-ot használni."

Azért javascript eseménykezelésben vannak jelentős eltérések. Csak esetleg sok plusszmunka ugyanazt a kódot működésre bírni itt is, ott is. És ez egy verseny, ahol kevés az idő. Mondjam azt, hogy tipikus indexes fikázós blog?

XYBeR 2008.01.05. 16:07:21

sourcerror: akkor hazsnáljon prototype-ot. azzal az event handling eléggé transzparens a különböző szutykok között.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.05. 16:07:35

Átestek a kölkök a lúnak a túloldalára... Hogy egy weboldal menjen IE6,7-tel ill. FF-szal, az mondjuk a minimum. Statisztikailag utána jön az Opera és az IE5, aztán az összes többi. Ha FF-szal kompatíbilis, akkor általában a többi Mozilla-származékkal is.

¶alotásB. · http://boldizsar.palotas.eu/ 2008.01.05. 18:05:21

A php-parK-on a localhost-ra mutató linkek vannak. Ilyet utoljára az index egyik cikkében láttam :-D sokkper1.extra.hu/upload/publikus/kepek/index-localhost.png

AvgDvl 2008.01.05. 18:07:34

Nem én használok rossz böngészőt, ők használnak rossz programozót.
Az ilyenek szopjanak lovat.

¶alotásB. · http://boldizsar.palotas.eu/ 2008.01.05. 18:14:06

Ha ugyanannak a forrását megnézed, rájössz, hogy a t. fejlesztő életében nem szerkesztett fájlszerkesztővel (non-wysiwyg) html-t. Most sem tudom mivel csinálta, mert az első benyomásom az volt, h ha a w3c validatornak odaadnám, a szerverük rebootolna tőle.

Az index.php a elemmel kezdődik, amit úgy az oldal felénél bezár, de még utána is van egy rakat tartalom. A rögtön az után jön, a negyvenakárhanyadik sorban. Aztán van a , amit be is zár, utána megint nyit egy -t.
Ahogy elnézem, a szájt többi oldala is ezt a tendenciát követi...

¶alotásB. · http://boldizsar.palotas.eu/ 2008.01.05. 18:21:56

És még mindig én vagyok... Látom, hogy az oldal a hitetlen.hu-ra* linkel, ami szerény véleményem szerint magyarázata annak, hogy miért néz ki úgy a forráskód ahogy. Az az oldal mindenféle szkripteket tartalmaz csak jókat nem. Ritkaság, hogy több böngészőben ugyanúgy működjenek. Csak nézzétek meg.

*Direkt nem http-vel együtt írom, hogy ne linkelje be a rendszer. Csak saját felelősségre menjetek oda.

¶alotásB. · http://boldizsar.palotas.eu/ 2008.01.05. 18:30:45

¶alotásB. · boldizsar.palotas.eu/ 2008.01.05. 18:14:06
Ebből a kommentemből kiszedte az elemeket, leírom akkor újra:

Az index.php a (body) elemmel kezdődik, amit úgy az oldal felénél bezár, de még utána is van egy rakat tartalom. A (html) rögtön az (a class=fuck) után jön, a negyvenakárhanyadik sorban. Aztán van a (head), amit be is zár, utána megint nyit egy (body)-t. Megint.
Ahogy elnézem, a szájt többi oldala is ezt a tendenciát követi...

lizard 2008.01.05. 18:30:46

Bírom az ilyen FF centrikus oldalakat. Én megértem hogy elterjedt böngésző meg hogy sokan jónak mondják de nem értem. Olyan oldalt láttam már hogy Operával nem lehetett megnézni de ez a sok szemét miatt volt ami a kódban volt eldugva... IE-t használok és felháborítónak tartom azt hogy valaki(k) aki szerint a FF a király a többi f*s képes lenne mindenkire ráerőszakolni az FF-t.

Az oldal kb úgy néz ki hogy ha nem valami más böngészőt használsz a kizártakon kívül akkor te egy láma vagy és nem vagy szellemileg fejlett arra hogy megnézd ezt az oldalt.

Továbbá mi az hogy bannolva van? Bannolni innét a blogról lehet valakit, vagy chatről, vagy irc-ről, vagy mittomén honnét. De egy böngészőt hogy lehet bannolni? Ő nem csinált semmi rosszat.

¶alotásB. · http://boldizsar.palotas.eu/ 2008.01.05. 18:43:30

A PHP & MSQL ( phpandmysql.extra.hu/ ) pedig annyira irreleváns tartalommal nyit, hogy arról világít, mint a csernobili kisgyerek: hirtelen felindulásból elkövetett Ctrl+Insert, Shift+Insert.

`` Jelenleg a 3.21.29a verziónál tart a MySQL.
Jelenleg az 5.0.45 stabil verzió tölthető le. dev.mysql.com/downloads/mysql/5.0.html

Aztán ír arról, hogy milyen jó, hogy az 1999 után a dátumrendszerében nem a 19100, hanem a 2000 jön. El vagyok ájulva.

Aztán Xhtml 1.0 strict doktype-ot alkalmaz, de a validator lebuktatja. validator.w3.org/check?verbose=1&uri=http%3A%2F%2Fphpandmysql.extra.hu%2F

Amit már a házigazda is említett. Középre igazítani sikeres ember nem szokott. Kódot meg még a kevésbé sikereseknek sem kéne, ez nem nyilvánvaló?

Aztán itt egy "Haldó" példa, a cache megadásáról html meta elemeken keresztül: [kacsacsőröket blog.hu miatt zárójelre cseréltem]
(HEAD)
(META "cache-control: private, no-store, no-cache, must-revalidate")
(META NAME="Description" CONTENT="(?= time()?)")
(/HEAD)

¶alotásB. · http://boldizsar.palotas.eu/ 2008.01.05. 18:50:10

A linkek mindig sokat mondanak a honlapról. Egy saját mondás következik:

`` Madarat tolláról, weblapot "linkek" oldalról. ´´

Itt nem sok ilyen van, de ezzel a magyar* nyelvi ínyencséggel végződik:

`` egyenlőre csak ennyi ´´

* Aki nem tud magyarul vagy csak hiszi, hogy tud magyarul az itt találja a magyarázatot. helyesiras.blog.hu/2007/04/04/egyenlore_vs_egyenlore

¶alotásB. · http://boldizsar.palotas.eu/ 2008.01.05. 18:59:04

Pár más versenyző a pellengéremen.

werderzone.atw.hu/main.php?p=/menuk/oldal/

Képfeltöltés bármiféle védelem nélkül: users.atw.hu/dosika/FELTOLTES.htm

Előzetes terveim szerint mára ennyi

Diablus 2008.01.05. 19:12:41

Azért ez odab*** a PHP-Park oldalán lévő kapcsolat részlegen:

"Írjatok nyugodtan, ha tudok segítek, kivéve a weblap készítés, azt előbb megtanulom. :) " :D :D

Feketeözvegy 2008.01.05. 19:20:12

Nagyon helyes! Fuck IE fuck bilgéc fuck hülye vindóz júzer!!!

"laptopomon Foxban nem müxik a scoll" Látod... ennyit a vinfosos "társadalomról".Valódi vesztes vagy. (címsorba: about:config és beállítható a scroll)

Sok-sok ilyen oldal kellene ahonnan kitiltják ezeket az igazán szar tákolmányokat! Bár, akkor kevesebb vírust kapnának a vindózerek, azt meg nem akarnám:)

Merras · http://miyazakijun.hu 2008.01.05. 19:36:49

"Php-t akar tanítani. Úgy, hogy nem képes önállóan összedobni egy minimál grafikát fotosopban."

Már elnézést kívánok, de a kettőnek mi a frász köze van egymáshoz?

Az egy dolog, hogy az oldal finoman szólva sem áll a helyzet magaslatán, de attól még nem kell hülyeségeket sugallmazni.

Manapság már hál'istennek lehet úgy, normális weboldalt csinálni, hogy az ember se a programozáshoz, se a designhoz nem ért - erre jók az ingyenes CMS rendszerek, meg a hozzájuk tartozó template clubok.

Merras · http://miyazakijun.hu 2008.01.05. 19:39:11

Amúgy meg, szerintem vadászd le az összes olyan honlapot, amin olyasmi szöveg szerepel, hogy belépés IE böngészővel.

operás 2008.01.05. 19:45:45

Operával mi a baj?

Feketeözvegy · http://ubuntu.hu/ 2008.01.05. 20:00:47

Merras:" Amúgy meg, szerintem vadászd le az összes olyan honlapot, amin olyasmi szöveg szerepel, hogy belépés IE böngészővel."

Meg az olyan oldalakat, amik bejönnek ugyan FF-al is csak éppen hatalmas hiányosságokkal, amire ráadásul nem is figyelmeztetnek!
Ezek is only IE oldalak olyan szinten, hogy pééldául a Hírtv oldalán az "élő adás" FF alatt meg se nyikkan. De kiírni már nem merik, vagy hülyék hozzá. Szemellenzővel az IE mellett!

A PHP tanítás és a fotosop (sic!) ismeretének a hiánya alapján elítélt userek ledegradálása meg tényleg csak a blogbejegyzés szinvonaltalanságát "emeli".

Van egy mondás(a sok közül): "Aki nem tud arabusul, az ne beszéljen arabusul"

Zsolti 2008.01.05. 20:33:23

ÉN csak a PHP-Park-os honlapnál ezen akadtam ki:

 Linkek
 Kapcsolat




Ez így szó szerint benne van a kódban.

Zsolti 2008.01.05. 20:34:52

Ok, akkor a kódnak fussunk neki mégegyszer:

[li][a href="links.php" title="Linkek"] Linkek[/a][/li]
[li][a href="contact.php" title="Kapcsolat"> Kapcsolat[/a][/li]
[a class=fuck]
[html]
[head]

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2008.01.05. 20:49:38

Operában átállítottam, hogy "azonosítás, mint firefox" és máris nézhető.
muhahaha

EarlD 2008.01.05. 23:32:38

Ehehe... A PHP-parK-nál én főleg azt csodálom, hogy egy kissrác milyen alapon nyilvánul meg bármilyen böngésző mellett vagy ellen, amikor halvány fingja nincs a webfejlesztésről? Még saját bevallása szerint sem - bár ez nyilván csak álszerénység a részéről.

De azért a "powered by Nigga" ott van a kódban, és a geci M$-t kibannoltuk! Meg az Operát is, bár azt nem tudjuk, hogy miért. Ja, de: mert nem Firefox, bocs! ŰBER!!! :DDD

EarlD 2008.01.05. 23:54:00

(közben rájöttem, hogy kell belépni az indapassos izén nemtomhol keresztül...) :) Szóval a localhost-ra mutató linkek is viccesek, ha meg már annyira FF rajongó, akkor tudhatná, hogy a bugyuta helyi-menüs scriptek (jobb-klikk letiltása, "kód levédve" LOL) nem túl hosszú életűek. Én pl. amíg nem írta valaki, nem is láttam, hogy van ilyenjük, mert a böngészőm eleve visszaállít minden ilyet alaphelyzetbe. Szintén kb. 1 kattintás volt szimulálni, hogy FF-szal nézem az oldalt.

Az egész annyira buta, és annyira sugárzik belőle a tudatlanság, hogy ezt már nem is illik komolyan fikázni. Ezek tényleg csak gyerekek, akik most kezdenek ismerkedni a Zélet nagy dolgaival. ;))

Té, mint Tamás 2008.01.06. 01:42:48

No de Operával megnéztem - az Opera tudja magát maszkolni, így az oldal FireFoxként látta -, és semmi működésbeli problémát nem találtam. Akkor minek ez a felhajtás? Utálom a FF-fanatikusokat.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.06. 19:08:24

Merras: Tudod a dolog úgy néz ki, hogy a CSSt annak idejéne az MS kitalálta, csinált egy szabványt, amit egy testület el is fogadott, implementálta, majd ezek után lett egy inkompatibilis új szabvány, ami mögött MSt nem szerető csoportok állnak elsősorban. Finoman szólva is érdekes, amikor egy szabvány nem a kompatibilitást szolgálja, hanem inkompatibilitást teremt. Ennek ellenére, pl. a Firefoxnak sem sikerül ugye az Acid2 test, hiába mondják milyen szabványos, az is tele van secholekkel, utóbbi pár évben több volt benne mint IEben. Mindezt ahhoz képest, hogy ugye ott nincs zónák köztti átlápkedés lehetősége - mert nincsenek zónák sem. Nem lehet az ellenőrzött kód végrehajtás szabályait (pl. ActiveX) kijátszani, mert ha valami kell, töltsd le pluginként, telepítsd, mindig fut, és nincs ellenőrizve, mert a firefox ilyet nem tud.

Egy rendszerben ami mindent megenged mindenkinek elvben kevés a biztonasági rés (nem tudsz többletjogokat szerezni, nem tudsz illetéktelen hozzáférést szerezni), mégsem beszélünk arról, hogy az ilyen koncepció lenne a biztonságos, ugye?

Nem sok olyan dolog van amit csak a Firefox tudna, vagy csak a firefox tudna jól. Nincs oka a Firefox only lapoknak. Ahol ActiveX kell, pl. mert virusírtót oldasz meg webes alapon ahol ez célszerű eszköz, ott viszont oka, és jó oka van az IE only megkötésnek. Windowsupdate szintén ilyen.

Ezen felül az IE only oldalak javarészt abban az időben készültek amikor bizony az alternatív böngészők a piacnak igen kis részét fedték le: Nem lehetett minden platformon, minden böngésző alatt tesztelni a weboldalt. Ilyenkor ugye a kompatibilitás megoldása nem igazán volt gazdaságos. Az IE jelenlegi részesedését nem kell részleteznem ugye?

És ugye a firefox mellett sokszor elhangó érv a közösség: Olyan rosszindulatú emberek akik ittmegszólaltak dögöljön meg a másik tehene is alapon? Megjegyzem: Került már elő olyan probléma itt, hogy nem ment firefox alatt. És semmi baj nem lenne, ha egy Firefox frissítéseket tartalmazó oldal lenne csak firefox alatt működő. Azzal sem, ha egy linux disztribúcióhoz tartozó frissítésekkel, terméktámogatásokkal foglalkozó oldal igényelne firefoxot, és egy csak linux és firefox alatt létező plugin szolgáltatásait.

Azt a rosszindulatú hozzáállást, és azt a sötétséget amit az oldal, és az oldalt védő firefox fanatikusok jeleznek, azt nem.

A nem jól megy a scroll kérdésre egy normális közösség ami érv lehet (mert sem a szabványosság, sem a gyorsaság, sem a biztonság nem a firefox melllet szól), ahol a közösségi fejlesztés és a sok plugin tényleg érték, nem vitakozna, hanem keresett volna megoldást arra is, hogy menjen azon a notebookon a scroll.

Mellesleg aki azt mondja, hogy a tisztesség abban rejlik, hogy törekszel nem kitolni a megrendelővel és gazdaságosan megoldani valamit, ha ezt követi és igyekszik odafigyelnilehet tisztességes ember. Aki azt állítja, az ő böngészőjére szemétség, hogy nem optimalizálnak akár gazdaságosan is, milyen szemétség őket vagy valakit kihagyni, aztán más böngészővel kapcsolatban támogatja a szándékos rosszindulatú "kitiltogatásokat" az is kiállít magáról egyféle bizonyítványt.
süti beállítások módosítása