Web 0.1

Botcsinálta dizájnerek, fatális bugok, vicces vagy idióta megoldások. Minden, amit még a monitorpixel elbír, és amit már nem.

bigyók


My blog is worth $15,242.58.
How much is your blog worth?

Tessék lájkolni

Kommentek

Karácsonyi dizájnból jeles

2007.12.18. 12:48 | webszemét | 11 komment

Címkék: hellókarácsony

Eljött a pillanat, amit nem hittem volna. Egyrészről, postolok a "hellókarácsony" tag alatt (valljuk be, nem tipikusan az a téma a blogom, amibe ezt könnyű belevenni!), másrészt pozitív véleményt formálok, ami ugyan szöges ellentétben áll mindennel, amiben hiszek :-) de ezt most úgy érzem, az ünnepre való tekintettel muszáj.  Karácsony/húsvét/stb. környékén sok webmester érez késztetést, hogy weboldalukat kicsit az ünnep hangulatához igazítsák. Ilyenkor jönnek a vég nélkül, random potyogó hópihék, amitől viszonylag hamar agyvérzést lehet kapni, hisz baromi idegesítő, ráadásul a szöveg olvasásában is zavar. Aztán vannak a villogó vagy épp csillogó (g-portal csillámok, glitterek, ismerős, ugye?) bizbaszok, karácsonyfák, mikulások, rángógörcsös rénszarvasok, és a legkülönbözőbb vackok, amiktől legszívesebben elhelyeznénk homlokunkat az asztal szélén lendületből.

Ezen általános helyzeten javít erősen az egyébként gyakori hibái, és lassúsága miatt általam egyébként kifejezetten nem kedvelt Apronet apróhirdetési portál. Szerintem tökéletesen sikerült mind a színeket, mind a hangulatot, mind a csili-vili részek mennyiségét eltalálni, kár hogy továbblépve, az aloldalaknál már a hagyományos fejléc van. Mindegy is, a főoldal jó, csak egy kis fahéj illat hiányzik:) Majd a web 3.0-nál. Gratula az illetékes dizájnernek!

A bejegyzés trackback címe:

https://webszemet.blog.hu/api/trackback/id/tr91268076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2007.12.18. 13:31:56

Az a THM 242-437% különösen jól mutat a Jingle Bell alatt... bár ez nem a webmester hibája :)

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.12.18. 17:53:19

Hát ez szép mondhatom... ha jót írok, nem is kommenteltek...
1500 látogatásból 1 komment. Így írjon jót az ember:-)

Balázs 2007.12.18. 17:55:48

ilyenkor csak hümmög az ember egy jónak mondható oldalon, de fikázni mindenki jobban szeret ;)

EarlD 2007.12.18. 21:15:37

Hát jó, én csak most értem ide. Kezdem is a fikázást, nehogy hiányérzet legyen! :) Nekem nem tetszik. Igaz, a hagyományos design-jukat sem ismerem, asszem az valami teljesen jellegtelen szürkedobozos izé volt, nem? (most megnéztem vmi aloldalt, kékdobozos izé) Ez a színes valamiért bántja a szemem, bár ugyanolyan jellegtelennek tartom.

Ha csak a fejléc önmagában lenne... De az alatta lévő színesek már nem jók, a mégalatta lévő boxok meg eleve gyengén vannak tervezve sztem. A fejlécre azért adok egy fél pontot, elviselhető, függetlenül a kicsit amatőr kivitelezéstől.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2007.12.18. 21:25:40

Ebben mi a jó?
Kalapszar, csak bebasztak egy fejlécet...

Mayer 2007.12.18. 22:02:49

Ez az oldal kifejezetten jó ... mind tartalmilag, mind kinézetre nincs különösebb baja ..

EarlD 2007.12.19. 07:59:34

Ehem.... hirtelen ötlettől vezérelve megnéztem az oldalt AD filter nélkül is. Hát, eredetiben még rosszabb, mint anélkül. A "magentás" repülő banner középen főleg szopjon le.

Curtis 2007.12.27. 22:43:14

Én sem értem, hogy mi ebben az annyira dícséretre méltó. Ez a post eléggé megkérdőjelezi a blog szerzőjének hozzáértését.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.12.29. 02:44:24

Curtis: A blog szerzője részéről nem hozzáértés kell, hanem hitelesség. Tudod a hozzáértők között vannak különböző böngészők, operációs rendszerek, technikai megoldások hívei, naphosszat lehet vitatkozni 1000 olyan technikai részletről amiből az átlag felhasználó semmit sem lát. Tudunk vitázni technikai részletekről, elő tudunk venni tipográfiáról szóló könyveket, és beleköthetünk a betűtípusba, lehet beszélni az átlag felhasználó által észre sem vett grafikai hibákról... Sőt akár arról is, ha a mozgás vagy a tipográfiai eszközökkel való kiemelés magára vonja a figyelmet, akkor ezt marketing szempontból hogyan kellene használni. Értelmes volna? Nem.

A blognál az egy nagyon fontos, hogy egy olyan ember véleménye hangzik el, aki sok oldaltmeglátogat, de nem szakmai szemmel nézi őket. Ő az "experienced user", aki véleményformáló is lehet, de akihez hasonló ember sok van, és aki talán a tapasztalatlanabbak szemével is jobban lát a "hozzáértőknél".

Adott 3 ember, aki egy fizikai kérdésre adot választ úgy minősít: "Ezt én jobban meg tudnám válaszolni" és mindegyiknek igaza van. Az egyik a világ legjobb fzikusainak egyike, a másik egy fizikatanár, a harmadik egy átlagember. Melyik vélemény mondd többet a megoldásról? Az utolsó.

A webszemétre nem annak az oldalnak kell flkerülni, amiben egy hozzáértő megtalál 10-20-100 hibát, hanem annak, amire egy átlagnál kicsit tapasztalatabb felhasználló ránéz, elborzad, megnevez 3 hibát, azzal, hogy ilyet még ő sem követ el. Aki ezt a véleményt akarja adni, eszerint akarja szűrni a weboldalakat annak pontosan milyen hozzáértésre is van szüksége?

Márpedig a POST pont arról szól, hogy ő a legtöbb karácsnyi váltásban a honlap normál állapotához képest sok új hibát vesz észre, sokat romlanak az oldalak, ez az amúgy nem különösebben profi oldal viszont nem romlott a karácsonyi designtől általa észrevehetően. És itt akik a kritikával élnek többnyire olyan hibákramutatnak amik karácsonyi design nélkül is ott vannak, amik normál designnel esetleg még rosszabbak (ergo a karácsonyi design használt). Szerintem sem jó az oldal (finoman szólva), volt már több, jobb karácsonyi design (ahol a példa viszont nem volt másolható), de ettől még a post mondanivalója áll.

Ha már feljebb fizikusokat emlegettem, egy kicsit furcsa vélemény hozzáértés kérdésben. Mindenki akinek nem megy a matek, büszkén mondja: De hiszen Einstein is megbukott...

Ezzel két baj van: Az egyik, hogy nem mindegy, hogy valaki azért bukik meg, mert nem ismeri el a tanár igazát, a rossz megoldás helyett jót keres, a kevés kihívást jelentő feladat helyett nehezebbet old meg, vagy azért mert nem tudja az anyagot. Igaz: A bizonyítványba így is úgy is egyes kerül. Senki sem kérdezi, hogy nálad a negatív számnak azért volt négyzetgyöke mert nem tanultad meg az akutális tanagyagot, vagy azért, mert már a komplex számoknál tartottál.

A másik, hogy aki ezzel takarózik az azzal sincs tisztában, hogy ugye megbukni több okból lehet, nem képes értelmezni és értékelni, végiggondolni az eredményt.

Egy általunk lehúzott oldal, vagy egy a szakma által lehúzott, a szokványos megoldásoktól eltérő oldal lehet nagyon hatékony és profi munka is (ha szándékosan olyan amilyen)... De a többség nem az. És a többségnek nem arra kell mutatni, hogy de X profi cég is, ekkor meg akkor, ezért vagy azért. Attól még az oldal bukás marad. Nem is kicsi. És egy szánalmas matekdolgozat sem lesz jobb, ha azt mondod Einstein is megbukott. Csak külön ciki lesz, hogy valaki nagyképűen erre hivatkozik.

Egy extra.hu-n aktív designer cég sem, az apronet sem mérce, nem ehhez kell mérni magad, hogy ennél jobb vagy. DE(!) ettől még el kell fogadnunk: Az user szemével, egy ilyen oldalon hozott karácsonyi design lehet jó. Vagy lehet az user véleménye: "nem baszták el a váltást! Sőt!" És ezt be is lehet mutatni.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.01.07. 01:02:09

ez a karácsonyi apronet design nekem is tetszett, csak kár hogy az oldal elég szarul működik, soxor újra kell csinálni a dolgokat mert nem veszi az adatokat

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2008.12.04. 01:40:55

van akinak nem is kell ez a hellokarácsony tag..enélkül is állandóan címlapon van az indexen..ha kell,ha nem..jó lenne tudni,mit kell érte csinálni,kit kell hozzá ismerni..stb..
süti beállítások módosítása