Web 0.1

Botcsinálta dizájnerek, fatális bugok, vicces vagy idióta megoldások. Minden, amit még a monitorpixel elbír, és amit már nem.

bigyók


My blog is worth $15,242.58.
How much is your blog worth?

Tessék lájkolni

Kommentek

Cukker képrotátor a nyolckerben

2012.07.27. 12:05 | webszemét | 2 komment

Címkék: vicces dolgok nyolcker

Nem is annyira durva, de mindenképp vicces. Egy kép többet mond ezer szónál. A nyócker oldalán van egy cukkermukker képrotátor az összes oldalhoz hozzárendelve, viszont csak nagyjából egy tucat képet beletéve.

Nagyon sokat nem is fűznék hozzá, aki nem tudja, mi az a képrotátor, annak könnyen kiszalad egy "dikk, mi a fa.." kezdetű mondat a száján, mikor meg akarja nézni, kik az alpolgármesterek a kerületben. Jópofa játék kiválasztani egy cikket, majd addig nyomkodni az F5-öt, amíg ki nem jön valami vicces párosítás:)

Íme, pár kedvenc, a közbeszerzés a kedvencem :)))

rot2.png

rot1.png

rot3.png

rot4.png

Az MTVA is olvas minket

2012.07.27. 11:43 | webszemét | 52 komment

Címkék: logó mtva

Na, ha mást nem is, de annyit elértünk, hogy miután az MTVA-s cikkemet átvette a HVG.hu és több másik neves portál is, eljutott a probléma az MTVA illetékeseihez is. Ennek hatására az Oxygen sablonhoz hozzányúlt a "grafikus" és kicserélte a sima kék háttér csíkot egy sajátra. (csak remélni tudom, hogy az alkotó maga dobta össze ezt a színátmenetes dolgot, és nem mondjuk a Brusheezyről szedte :) Kikerült továbbá az oldal aljára a "Joomla Templates by Joomla51.com" mondat is.

Ha nagyon kekec akarnék lenni, azért megkérdezném, hogy az arculatváltás után miért található ugyanazon oldalon egyszerre a régi és az új logó is, de ez tényleg már csak szőrszálhasogatás :)

mtvajav.png

A retinagyilkos tintabolt

2012.07.26. 15:46 | webszemét | 30 komment


meme.jpgEgy szép téli reggelen lapult a postafiókomban a következő weboldalt hirdető spam. Általában a spameket törlöm olvasás nélkül, sőt a szűrő miatt a többség el sem jut hozzám, de ez valamiért rávett, hogy kinyissam. Tintapatron töltés a témakör, ami engem annyira nem érdekel, de valamiért arra is rávett a levél, hogy kattintsak a linkre. Tudom, innentől nem vagyok többé hiteles internetes megmondó, de tedd a szívedre a kezed! Te soha nem tettél még ilyet?

Na ami ezután következett, az maga volt a digitális armageddon! Olyan kolor kánaán köszönt vissza a monitorról, hogy a meleg büszkeség webadminisztrátora az irigységtől és az eddigi szakmai kudarctól vezérelve egy árpádcsíkos kendővel kötné fel magát a legközelebbi turul szoborra. Ha ezt az oldalt megnézed, a jövőben egy napsütéses eső után az égre tekintve a legdurvább szivárványt is csak sima szürkeárnyalatos színskálának fogod látni.

Figyelem! A képi hatások miatt nem vállaltam, hogy képernyőmentést tegyek fel ide, így csak linket kaptok. Megtekintés csak kellő óvatossággal, lehetőleg védőszemüvegben. Ím: www.kifogyott.hu

Még valami, légyszíves ne innen vegyetek patront, vagy ha mégis, ne mondjátok el senkinek, mert az Isten se mossa le rólam, hogy fizetett hirdetéseket jelentetek meg blogbejegyzésnek álcázva, pedig nyilvánvalóan nem :)))  

az MTVA és az ingyenes Joomla sablon UPDATE

2012.07.25. 01:35 | webszemét | 188 komment

Címkék: joomla mtva

Huhh, ezer éve nem posztoltam. Bevallom, kicsit meg is untam, meg időm se volt, építgettem a GDP-t, meg el is múltak már azok az idők, amikor egy GIF animáción elborzadunk. Az utóbbi időben azonban egyre többször találkoztam olyan webes megoldásokkal, hogy újra és újra eljutok a blog újranyitásához, de mindig csak majdnem, egy hajszál mindig elválasztott. De ma minden megváltozott! Olyan inger ért, hogy ha ezt nem írom le, akkor abba kell hagyjam a szakmát. Igen, a szakmát, mert időközben kitanultam a "webszerkesztést", és némi mellékes gyanánt magam is olyan weboldalakat építgetek pár tizesért, amiről most szó lesz.

Adott a közszolgálati tévé, amit nemrég jól összegyúrtak egybe, és immár MTVA néven próbálnak meg az elköltött korlátlan számú közmilliárdból valami értelmeset összehozni, főleg hiába. Épp azt olvastam, hogy a mai napon egy szenzációs performansz keretében bemutatták az új logót és arculatot, ami valljuk be szintén megérne egy posztot, ha ez egy főleg grafikai témával foglalkozó blog lenne. Mivel nem láttam olyan fotókat, amin az egész logócsalád látható, gondoltam, megnézem az MTVA honlapját, hátha több és jobb képet találok erről az arculatos izéről, és ekkor ért az a szintű inger, ami odáig vezetett, hogy újranyissak egy közel négy éve abbahagyott blogot.

Elsőre gyanús volt a látvány, látszott, hogy a nyilak, a navigáció, a stílus nem egyedi, hanem valami 10 dolláros, vagy inkább free cucc. A felismerésben nyilván segített az is, hogy évek óta ezzel a technológiával készítek weboldalakat kávézóknak, cukrászdáknak, jellemzően 30-50ezer Ft-os áron. Belekukkantok a kódba, és mit látok:

mtva_oxy.png

Az árulkodó jelek szinte mind el vannak tüntetve, de hopp, ott a kulcs! TEMPLATES! A milliárdos pénzszivattyú, a csatorna, amit csak a nagyanyám néz (EB nem ér), a három évente megújuló arculatos fospumpa egy ingyenes Joomla sablonnal felöltöztetett, nyílt forráskódú tartalomszolgáltató rendszerre van ráakasztva. (Aki nem tudná, mi az a Joomla) Google a barátom, a találat nem maradt el: http://www.joomla51.com/templates/j51-oxygen

Alig hasonlít a két weboldal. Fent az MTVA, alatta a sablon demo oldala. Még arra se voltak képesek, hogy kicsit átalakítsák. Hozzáteszem, ennek a fejlesztőnek a sablonjai kemény 18 ojróba kerülnek, de még ennyit se áldoztak rá, megkeresték a "free stuff" gombot.

egyuttkozoseningyen.png

Elkezdtem keresgélni az oldalon, sőt visszamentem a régi weboldalra is, mert ez alapján viszont baromi kíváncsi vagyok, melyik haver számlázott ezért a termékért X millió jó magyar forintot, egyelőre azonban semmit nem találtam a közérdekű adatok közt, de nem adjuk fel.

UPDATE:

Időközben a comment:com blog kiderítette, hogy a weboldal házon belüli "fejlesztés", így vélhetően nincs szó sok milliós lenyúlásról (köszönet nekik). Ez egyfelől jóhír, azonban a szakmaiatlanság, a módosítás nélkül felhasznált ingyenes sablon, az 1.7 verzióval járó biztonsági kockázat és a többi, a cikkben és a kommentekben elhangzott érv továbbra is jogosan tartja a posztot a blogon. Kijelenthető most is, hogy ez így nagyon nem jó.

· 4 trackback

Szoftver divilopment end száppört...

2008.05.26. 08:35 | webszemét | 15 komment

Címkék: a hét webdizájnere


Régi olvasónk, Czumy küldte az alábbi beszámolót, ahol a Bocskai birodalom netes felületét megtervező ifjú orosz mérnökök a képen is látható finomsággal csak megalapozták rokonszenvünket, az internet eme bájos gyöngyszeme  sírva nevetős darabkája iránt. Jöjjön hát Czumy írása, köszönet néki a találatért!
Sziasztok!
 
A neten bóklásztam, amikor belebotlottam ebbe a weboldalba: www.bocskai.hu
 
 
A cég szoftverfejlesztéssel, rendszefelügyelettel foglalkozik - tulajdonosa Bocskai úr, üzemelteti a Bocskai Kft. Gondolom, innen már adott volt a szakmaiságot jól kifejező domainnév megválasztása - biztosan sokkal jobb ez, mint valami, ami kicsit is összefügg a tevékenységgel.
 
A cím beírva, remegő kézzel Enter lenyom... és már töltődik is a "djágaszááág"! A címsorban http://www.bocskai.hu/newsite/index.html alattomosan megbújik a NEWSITE szóösszetétel, így, angolosan - ha ez az ÚJ SZÁJT akarna lenni, akkor el sem merem képzelni, milyen lehetett az OLD SZÁJT. Már ha volt egyáltalán, mert az egész olyan, mintha 1999-ben készítette volna valaki, aki éppen ráért és volt egy : minimál sablon-dizájn és teljes igénytelenség a jellemző. (Titkon bessztoss a Retro Dizájn kontesztre pályáztak.)
 
Érdemes 1-1 mondatot (és NEM többet) szentelni a fél perc alatt feskiccelt és a tervezet szintjén megragadt céglogónak, valamint az oldal forrásának - kiemelt figyelemmel az index.html <head> és </head> közötti részre... Hogy mindenki tisztában legyen, mivel is foglalkozik a cég, rögtön arcba kapjuk az 'ultimate korporét imidzs-t' egy salgópolcos-rackszekrényes szerverszobácska (?) képének screenshot-okkal tűzteld formájában - mit is mondjak... hát ez valami GYÖNYÖRŰ!!
De!
Az emberi hülyeség ugye default határtalan, így a 'Kapcsolat' menüpont alatt sikerült még ennél is mélyebbre süllyedni: http://www.bocskai.hu/newsite/img/contact.jpg 
.
.
.
.
.
.
.
.
No, nincs semmi bajom, csak éppen nem találom a szavakat... :-)
 
Jajj, olyan szívesen elbeszélgetnék avval, aki ezt így kitalálta, megalkotta, majd engedte publikálni... ez egy BORZALOM! Ha nem informatikai cégről lenne szó, hanem mondjuk a Dunai Iszapleszűrők- és Tisztítók Szakmai Kollégiumáról, akkor azt mondom, hogy oké, hát nem értenek ők hozzá, meg ugye a Duna alján sötét is van k*rvára (főleg éjszaka), aztán az iszap se szivárványszínű, hát honnan kellene nekik tudni, hogy mi a szép, főleg ha weboldalról van szó?! De könyörgöm, ez egy informatikai, szoftverfejlesztő cég weboldala!!! Nincs ott egy magára valamit is adó programozó, aki lázálmában felkiáltana, hogy ez egy igénytelen, béna sz*r és rémesen ciki minden egyes bájt a weboldalon?!!
 
A 'Cégünkről' és a 'Tevékenység' menüpont pedig egyenesen a 80-as évek elektromos írógépes világát tárja elénk a maga egyszerű stílusában. Ha ez papírra lenne gépelve és egy lomtalanítás alkalmával kerülne a kezembe egy megsárgult papírlapon, nem is lenne vele baj. De úgy, hogy mindezt digitálisan teszik közzé, az már a profi, nagy tudású webdesignerek/programozók és a W3C két lábbal gyesznótrágyába való tiprása!!!
 
A 'Referenciák' menüpont miatt pedig ÉN kérek elnézést, ezt aztán már biztosan nem gondolhatták komolyan! Hogy logó van kint, nem baj, de a reklámszlogenek kiírása már-már nekem kínos!
 
Figyelem!
Nem a szóban forgó céget akarom gyalázni, lehúzni, rossz színben feltüntetni! Csak a webes megjelenésük bántja a jóízlésemet - meg gondolom sok más, a témához értő emberét is! Biztosra veszem, hogy a sok munka mellett - amit teljes odaadással, mély szakmaisággal és az Ügyfeleik legnagyobb megelégedésére végeznek nap, mint nap - nincs idejük a weboldaluk megújítására...
 
Üdv!
Czumy

Ki mit keres-köcsög tanfolyam

2008.05.08. 09:09 | webszemét | 5 komment

Címkék: google ki mit keres a googlen

Utolsó "ki mit keres" cikkünk óta újabb ezernyi keresőszó jelent meg a statisztikai oldalainkon. Ismét nem kellett csalódnunk, azt hiszem az utóbbi idők legjobb keresési opcióit sikerült elkövetniük a kedves guglizóknak. Kellemes csemegézést.

Az "ősi román..."-ozás eredménye

Egy igaz szerelem kezdete

Hihetetlen, hogy ehhez is OKJ kell...

...de hogy felhasználói véleményeket is keressünk hozzá

Egy régi visszatérő, kétmillió spion országa lettünk

Az ember, aki unja, hogy túl kedves

A kettesen bazmeg, a kettesen!

Az ellenség már törzskommentezőink után kutat

Hú vazze, ennél mi mászkál a tetőn?

Böngésző-optimalizálás felsőfokon

2008.05.08. 08:01 | GeryGreyhound | 31 komment

Címkék: gagyi böngésző hiba

A www.sonyszerviz.hu weboldal jóvoltából ismét szembesülhettem azzal, hogy mekkora pancser vagyok sok, a témában járatosabb, tudatos netezővel együtt, amiért a Firefoxot tekintem a "ultimate" böngészőnek. Ez a vacak róka ugyanis nem képes az ominózus weboldalon található extra feature-öket megjeleníteni, ezt a lap közli is egy ízléses hibaüzenet formájában.

Lássuk akkor operával: ugyanez a kép fogad, most hibaüzenet nélkül. Szerencsétlen Opera-júzerek meg vannak fosztva a hiba okozta kíváncsiságtól, hogy vajon milyen csodákat rejt a lap más böngészővel.

És akkor az Internet Explorert előkotorva megvilágosodtam: gyökeresen megváltozik a lap kinézete és működése! Látszódik háttér, nem fekete alapon fekete betűkkel a cég neve, és középre is van igazítva a lap, sőt, még a linkekre kattintva is történik valami, ellentétben az ostoba lázadók primitív böngészőivel - a kattintásokhoz pedig művészi, klattyanó hangeffekt társul. Ezekután már biztos, hogy csakis a Microsoft nagyszerű brózerjét fogom használni, a Firefoxot pedig elásom a kertben.

Update: két screenshot azoknak, akik nem rendelkeznek IE-vel, nehogy lemaradjanak erről a csodáról :)
http://kepfeltolto.hu/i/?94912
http://kepfeltolto.hu/i/?94913

...Bónusz érdekesség, hogy a www nélkül beírt sonyszerviz.hu URL egy teljesen más oldalra mutat.

A kolléga üzen

2008.05.07. 12:01 | GeryGreyhound | 10 komment

Címkék: webmester hülye szöveg

A csapatmunka egyik legfontosabb eleme a hatékony kommunikáció. Egy webszerkesztő csapat esetén is igaz ez az állítás, és milyen praktikus hogy ebben az esetben kéznél van egy praktikus eszköz amelyet minden munkatárs elér - nevezetesen az épp fejlesztés alatt álló projekt amely design szempontjából egészen rendben is lenne, de ez a fajta felhasználás és főleg annak stílusa mindenképp megérdemli a citromdíjat.

Barkácsoljunk házilag nem házilag barkácsolt honlapot!

2008.05.06. 11:40 | GeryGreyhound | 25 komment

Címkék: gagyi webdesign a hét webdizájnere

Az örök dilemma: miért kellene többtíz-, neadj' Isten százezer forintot kifizetni egy igényes, profi honlapért, amikor valaki egy tizesért megtanít rá három perc alatt, és még ajándékot is kapsz?

Tényleg: miért hívunk egy szoba kifestéséhez szakembert, amikor a szomszéd Jóska egy kanna borért megcsinálja egy hétvége alatt? És miért veszünk százezrekért Full HD plazmát, ha a Józsefvárosi piacon ott a jó kis műszakipútt' ahol már ezerér kapsz színes tévét?

Mert bizony, valljuk be a neten többnyire profi oldalakat láthatunk. A szörfözők nagyon el vannak kényeztetve, ezért már kattintanak is tovább, ha egy házilag barkácsolt oldalt megpillantanak.

Nosza, barkácsoljunk hát otthon nem házilag barkácsolt honlapot!


...törölje az internet háttérmemóriát!

2008.05.05. 16:26 | webszemét | 44 komment

Címkék: videó apróhirdetés

estol után újabb kollégával bővült a webszemét szerkesztősége, így már háromszor nagyobb az esély, hogy meglegyen a napi betevő webszemetetek. Gerygrey neve bizonyára sokaknak ismerős lehet, nem mondom meg honnan, aki nem ismerné, majd itt megismeri. Jöjjön hát az írás, egyúttal a Subbás kollégáknak üzenem, talán érdemes jelen áldozatunkat monitorozni, biztos találnak maguknak valami csemegét:))Itt a XXI. század, a webkettő és az internetes videók aranykora. Szinte biztosra lehetett venni, hogy a Youtube, a Google Video és más nagykutyák után előkerül egy nagyratörő magyar "webmester", aki feltalálva a spanyolviaszt, az évezred bizniszét akarja kishazánkban az új vívmányra alapozni.

Tferi, és a webfejlesztés

2008.05.03. 10:47 | webszemét | 106 komment

Címkék: a hét webdizájnere

Adott egy kétdiplomás, meglett tanárember, aki fiatalok százait indította el az informatikai pályán, és adott az ő honlapja, amit akár az egyik első éves tanítványa is készíthetett volna. estol nevű kedves olvasónk a következő, aki szerkeszteni szeretné a blogot társiban, meg is örvendeztetett hát ezzel a csemegével. Azért azt csendben jegyzem meg, némi kommentként, hogy szerintem nem lehet sikeres ember, aki 2500 pénzt ad egy halom shareware, és ingyenes cuccért cd-re írva. Akkor inkább egy PC-Guru magazin nyócvan cd melléklettel.

Sajnos nagyon kevés webfejlesztőt ismerek személyesen, és sajnos mégkevesebb jó webfejlesztőt ismerek egyáltalán. Az egyik, aki most épp nagyon a bögyömben van, nem elég hogy maga sem képes rendesen megoldani a dolgot, még tanítani is próbálja...
Nézzük csak meg a weblapját. Első körben amin megakad a szemem: MARQUEE - aki esetleg nem tudná, a <marquee> a csúszkáló szövegre a html tag... majdnem olyan "jó" mint a <blink> - sebaj, gondoltam, ennyi még talán elmegy. Nézzük tovább... nézném, csakhogy, én általában kikapcsolt javascripttel netezek, mert elegem van a popup, popunder, layerad, és társai rengetegéből... nincs sehol a menü. Belekukkantok a forrásba: na itt van a kutya elásva: menüt egy js generálja. Jó, talán még ezt is elviselem, engedélyezem, frissítem: csokoládébarna (szerintem ízléstelen...) xaramenü. Felső sor, lehullómenüket rejt magában... Referenciák -> html könyv. Új lapon nyílik meg... nemtudom, én szeretnék inkább saját magam dönteni arról hogy mi hova nyíljon meg, de sebaj. Maga a leírás, jó, közérthető, de egy ponton megakadt a szemem, és percekig fulldokoltam a röhögéstől: " A HTML-oldalak egyik leghasznosabb része a keretek (angolul: FRAME-ek) használata." jézusom... Miután gyorsan újra megnyitottam a firefoxot, visszamásztam, hogy akkor már végképp kardélre hányjam a kolegát. Belekukkantok az önéletrajzába: "Xara, HTML, CSS, PHP, Pascal ... profi szinten". Nos, hogy a Pascal profi szinten, arról pozitívan tudok csak nyilatkozni, de ha valaki profi szinten ismeri a css-t akkor div-ekkel pozícionálja a weblapját, és nem pedig táblázatokkal, meg esetleg a lehullómenüre megtalálta volna a kizárólag css-t használó megoldást (http://www.cssplay.co.uk/menus/final_drop.html). Oké, sebaj... betudható lustaságnak, vagy csak egyszerűen nincs ideje foglalkoznia a weblapjával, és gyorsan össze kellett dobni... De nem... megnéztem a referenciák közül párat, és minden lap ilyen, vagy hasonló...
Jó... belefáradtam a dologba, és inkább visszamegyek sírni a sarokba, amíg rá nem jönnek az ilyen emberek hogy a frontpage ideje csúnyán lejárt...

estol

Szóval ne tessék itt csodálkozni állandóan, hogy mennyi kókány van a szakmában. Hozzáértő urak, és hölgyek, tessék elmenni oktatni, mert a jelenlegi tanítók picit el vannak maradva...

Az állatkertben nincs jövő

2008.04.26. 10:05 | webszemét | 20 komment

Címkék: zoo a hét webdizájnere

Pontmaxtól kaptuk az alábbi segélykiáltást, aki az állatkert lakójaként (nem úúúgy) nem tudja feldolgozni az ott tespedő dilettanizmust. Az írás kicsit rendhagyó, hisz nem elsősorban az oldal hibáira, hiányosságaira világít rá, (nem is kell rávilágítani, mert az egész maga egy atomvillanás) hanem elkeseredett látóként vonja kétségbe a rendszer hű szolgálóinak létezéshez való jogát. Igen, tessék csak megnézni, van ok szégyenkezni, főleg ha ráguglizunk pár külföldi park fényévekre előttünk haladó weboldalára, de nem kell nyugatra menni, a Nyíregyi, vagy a Veszprémi állatkert weboldala is kenterbe veri a Fővárosi Zoo szájtját.
Szervusz!
A Fővárosi Állat- és Növénykert hálóhelyéről írok. Nem akarom lehúzni, csak pár szó. Az Állatkert mindig ott volt, mindig ott lesz, úgy nézett ki és úgy fog kinézni. Megszokott, barátságos és szerethető. Magyar narancs. Egy kedves emberi hely, ami jó és ahol nem kapsz többet, mint amire számítasz mert már voltál ott és a rezzenetlen állandósága biztos pont. Olyan, mint a nagyszülő.
Előfordulhat, hogy jön egy ifjú zseni, almazöld ingben és paripafrizurában és kifújatja az egészet púrhabbal, de aztán az valahogy elmúlik vagy nem tűnik fel és minden a régi patinás fényében idézi a századfordulót.
Családias a hangulat a cégen belül is. Álommunkahely.
A honlapról is ez jut eszembe. Nézve az ős-szkripteket, a webszerkesztő alapértelmezett betűtípusát - IE-nél -, az alapértelmezett szegélyt és azokat az általános iskolás megoldásokat amikre ugyan rosszat nem lehet mondani mert érthető, de ha valaki nem képes asszociálni és inspirációt szerezni abból a témából, hogy "állat, növény, kert" az jogosan teszi, hogy ki sem írja a nevét.
Lomha és kisiskolás az egész. Olyan tejbetök. Vszeg. azt mondanák, hogy nincs pénzük. Ez sántít mert egy ilyen munkát bárki, akár ingyen is elvállalna. A téma olyan kreativitásra és innovációra ad lehetőséget, hogy a design hangrobbanásként születne.
Képek, a szavanna éjszakai hangjai, a leguán vagy egy afrikai madár színorgiája vagy éppen méltóságos egyhangú sivatag- vagy dzsungel design, folyó, csillagok, Természet
Egy ilyen weboldal létrehozása mindezek mellett örömet is okoz. Meg presztizs. Ja és persze a pályáztatás és versenyeztetés sem utolsó. Akár 50 ingyenjegyért vagy 50 kg. zoo-csemegéért.
Talán az van a háttérben, hogy vmi. K.I. (a név kihúzva, a szerk.), valakinek a valakije, mutyista orrtúró fényezi a bohócot a szerverszobában és az van az ajtóra írva, hogy webdesign. És ezzel mindenki maximálisan túlteljesített. Biztosan elégedettek vele ami azt jelenti, hogy senkinek nincs ízlése és talán marad minden a régiben és ha valamelyikük BMW-s kölke nem támadja meg a dimenziót és töri át a sztázisfalat tartóshullámos púrhabbal, akkor örülhetünk tovább az Állatkertünknek.
Azt gondolom, hogy kimaradt egy lényeges elem az utóbbi években az oktatásból. Vannak kiemelkedő informatikai szakemberek és vannak mégügyesebb iparosok és képzősök. Azonban nincs átjárás a két valljuk be emberfaj között. A régi időkben az építész lerajzolta, a makkettes megmakkolta, az építésvezető hümmögött, a melóst meg kirúgták, ha nem tudta kilegózni. Mostanság a sok kiemelkedő informatikai szakember ontja magából az ízléstelen fost. A művészek meg laptoppal unatkoznak vmi. spoton lógva.
Kimarad egy láncszem, illetve nincs átmenet és kapcsolat. Persze akad ellenpélda szép számmal, de az egy másik blog.
A helyzeten nem javít, hogy a kreativitást és az innovációt meg-rablógyilkoló Joomla, Drupal.. ezerrel dübörög. Ezeket kiemelkedő informatikusok hozzák létre. Pipa, pipa, kész. Ennyi lett a webes megjelenés. Nincs Jövő.

A nagyok is tudnak szarok lenni

2008.04.25. 10:00 | webszemét | 24 komment

Címkék: spar

Múltkori felhívásomra, miszerint várom a kreatív, webszemét takarítók jelentkezését kis cikkekkel, elkezdtek csörgedezni az első írások. (gyerünk, gyerünk, ne csak linket, írjatok cikket szépen!! :) ) János a SPAR weboldalát tűzte elsőként tüskés botjára, ami érdekes, nemrég én is elmondtam a magamét a SPAR csoporthoz tartozó KAISER oldaláról. A helyzet nem jobb az anyaállatnál sem...

Eddig rengeteg sufni webkészítő, hobbidizájner és webmarketinges volt. Miért kéne mostohán bánni a nagyokkal.
Itt van például a SPAR magyarország oldala. Első ránézésre is látszik, hogy aki tervezte, az a Szuperinfó képi világán nőtt fel.
Második ránézésre szinte könnybelábad a szemem a jobbról kecsesen beúszó "Köszöntjük a SPAR Magyarország honlapján!" feliraton.
Helló SPAR! Sok ilyet láttunk már. De ez különleges jószág. Akinek van FireBug a böngészőjében finomságokra lelhet a forrás boncolgatása közben.
De van egy egyszerűbb és szemléletesebb módja, hogy lássuk, mennyire szépen megcsinált futószöveggel van dolgunk.
Jelöljük ki! Bátran rá az egérrel, klikk és húzzuk. Csatt. Kéz csapódik a homlokra. Hát ez egy textfieldben scrolloz úgy, hogy berak elé szóközöket.
Mennyire szép. De ha már kijelöltük, próbáljunk is beleírni! Megy az, csak gyorsan kell. Felemelő érzés nézni, ahogy kis betűink megjelennek a felkiáltójel után.
Ez ám a webkettő. Interaktív! Nem csak üdvözöl, de még utána is gépelhetünk ezt-azt. Barátságos.
Tanulságként talán csak annyit, hogy "Utazzon a Minőségre!"

Re: Logólopás

2008.04.18. 20:39 | webszemét | 17 komment

Címkék: webdesign

Mint arról a szünet előtti utolsó cikkünkben beszámoltunk, az állás.ma tervezésekor minimális képzelőerőt se volt képes magába erőltetni a dizájner, és egy régi jól bevált logót lopizott el. Kenyéradói, ahogy rájöttek a turpisságra, a grafikust levágták, mint az újévi malacot. Helyes!
Sziasztok,

a logó valóban a fent említett lopás áldozata lett, azonban az illető grafikustól ahogy ez kiderült megváltunk. Nekem nincs időm utánanézni az interneten, hogy egy adott logó másolt-e vagy sem, azonban ahogy kiderült a dolog, lecseréltük a logót.
Remélem a mostanival már nincsenek ilyen gondok :)
Az új sitehoz hozzátartozik azonban, hogy az ismerősök bejelölgetése nem szimplán egy újabb közösségi siteot takar. A szakmai képességeidről, munkádról a volt kollégák véleményt mondhatnak, amit a HR-esek látnak. Gyűjtsetek be minél több jó véleményt, amivel több esélyetek van egy jobb állásra!

Köntös Tamás

Felhívás!

2008.04.17. 20:30 | webszemét | 2 komment

Ahogy írtam is előbbi postomban, igen kevésre fogyatkozott azon időegységek száma, amit blogszerkesztésre tudok fordítani, de nem venném lelkemre, ha kedves olvasóim újra olvasnivaló nélkül maradnának. Ezért, úgy döntöttem, szerkesztőséget alakítok, és ezennel

                                                    Szerkesztőtársakat keresek

Aki úgy érzi, tud jó stílusban, jó témákat boncolgatni, ne habozzon, írja meg cikkét a jól ismert webszemet[KUKAC]gmail[PONT]com ímélre, és jelentkezzen szerkesztőnek. A tervek szerint 2-3 fő állandó szerkesztőt, és bármennyi alkalmi cikkírót várok a szerkesztőségbe. Az a 2-3 személy, aki bekerül az állandó szezők közé, teljes hozzáférést kap idővel a blog adminjához, így miután kialakult a kölcsönös bizalom, teljes jogú szerkesztővé válhat.


Más.

Volt nekünk egy versenyünk ugyebár, ami sajnos nem érte el az ingerküszöböt a fejlesztő kollégáknál, és legnagyobb sajnálatomra nem érkezett pályamű. Na mindegy. Szeretném mindenesetre megköszönni a támogatást, és a népszerűsítést szponzoraimnak, az Online marketing Kft-nek, az Andrei Groundnak, valamint a Rádió Nextnek.

Fel! Támadunk!

2008.04.17. 19:51 | webszemét | 29 komment

Címkék: seo a hét webdizájnere

Nem, nem és nem. Semmi dögszag, semmi bloghalál. Nyugalom! Kicsit felgyülemlettek a dolgok, a webszemetes komoly vállalozónak állt, hamarosan elkezdi saját web-birodalmát építgetni egy pompás webáruház formájában, és ez, valamint a további ezer váratlan dolog, egészen a munkahelyén adódó 80%-os forgalomnövekedés együttesen eredményezte, hogy egy kis ideje nem volt nyúlva a bloghoz. Na de majd most. Annyi a levél, hogy csak na! Lassan elkezdem feldolgozni őket, és ahogy időm engedi, postolok lelkesen.
Sajnálatos dolog ugyanakkor, hogy a retro webdesign contestre elég kevés jelentkező volt (szám szerint nulla) Mindegy, lényeg, hogy újra és újra minél több webszemetet leplezzünk le.
Kezdjük is a sort egy igazi specialistával. A téma: SEO, az áldozat a 39-es számú László. A látvány önmagáért beszél. Próbáltam végig olvasni, de László olyan félelmetes profizmussal súlyt le az egyszeri olvasóra a szövegek megjelenítésével, ami csak a legerősebbeket enged talpon maradni. A fontok színe, típusa, mérete, illetve ezen opciók legalább 10-es szorzóval történő alkalmazása igazi kihívás elé állít. A tartalmi részt, a csodálatos refencia oldalakat mindenkinek saját belátására bízom megítélni, mindenesetre újrkezdésnek mindenképp fincsi a téma. Köszönet Gábornak a találatért.

Megint lopás... most logó

2008.02.24. 12:46 | webszemét | 27 komment

Címkék: logó

A BKV Figyelőtől kaptuk az alábbi képet, amin az Állás.ma bannere látható az iwiwen. A banner, és egyébként az oldal is abból a szempontból érdekes csupán, hogy szánalmas módon arra tellett csak az illetékestől, hogy egy létező szimbólumot használjon fel, sajátként, forrás megjelölés nélkül, mint logó. A kérdéses -a kép jobb oldalán látható- ikon a GPL licenszű Pidgin, korábbi nevén Gaim (egyébként egész jópofa) csevegő alkalmazás  egyik szimbóluma. Letöltöttem, és kipróbáltam a programot, Pidgin név alatt valószínüleg nem használják már ezt az ikont, ugyanis csak a Gaim-es időkből származó screenshotokon láttam, de akkor is több, mint szánalmas dolog egy újonnan indított, ezerrel hirdetett, nagy pénzért legyártott honlapra egy koppintott logót rakni...

BSA-t a Centrum parkolónak!!!

2008.02.23. 18:54 | webszemét | 37 komment

Címkék: centrum parkoló

Basszus, annyi levelet kapok centrum ügyben, hogy hihetetlen...
Eddig hárman jelentették fel, lassan írnom kell egy sablon mélt, amiben benne van a post linkje, amiben tárgyalom a Centrum parkoló társaság botrányos, már-már közveszélyes honlapját. Charybdis nevű kedves kommentelőnk annyira a szívére vette a dolgot, hogy nyomozni kezdett, és rá is lelt ennek az amúgy nem létező honlapnak (több kommentelő egyszerűen csak annyit nyilatkozott, "márpedig ilyen weblap nincs") a gyártóját, a medzsik szolúsöns hángöri nevű céget, aki egyébként ősi román cég. Vagy nem tom... A román domén, és a román zászló némileg ellentmond a "hungary"-nak...

De nem ez a lényeg bazmeg! Az a lényeg, hogy akkora idióták ülnek a centrumnál, hogy képesek a hatályos jogszabályokat egy non-commercial liszenszes programmal pédéefkonvertelni, és azt nyilvánosságra hozni!Van, ami ezt tudná überelni esetleg Centrum ügyben? Aligha... Amíg le nem kaparják a kérdéses PDF doksit, az alábbi linken megtekinthető, a szóban forgó program fejlesztői pedig nyilván komolyan gondolják az alábbi sorokat:
The software is free ONLY for personal and noncommercial use. Anyone who wishes to use the software for business and commerce should purchase PDF4U family products.
magyarra fordítva, otthon jáccá vele kisgyerek, vagy vedd meg! Aki ezek után még hisz a Centrum parkoló társaság legitimitásában, nézegesse a korábban már nyilvánosságra hozott, és a cikk elején említett weblapjukat, az élmény örökre fog szólni...


UPDATE: Mielőtt pálcát törnétek felettem, EarlD látja jól a helyzetet, aki nem érti az "ősi román...." kifejezést, olvasson több Homárt, ez ugyanis valóban csak egy vicces szófordulat, sem a románokkal, de legeslegfőleg az erdélyi magyarokkal nincs semmi problémám, sőt!

Itt a web 3.0 vazze!!!

2008.02.22. 14:27 | webszemét | 40 komment

Címkék: a hét webdizájnere

Valahol, egy messzi-messzi galaxisban, egy magányos harcos leszámolt az elavult technológiával, és milliónyi kérdőjel helyére tett egyetlen mozdulattal pontot. Az ember, aki döntött, jedi lett, és elhozta nekünk a világosságot, igen, polgártársak, megszületett a 3.0-ás webes technika! A forradalom elkezdődött. Nincs visszaút!

100ezres zsákbamacska lopott doménnel

2008.02.19. 11:00 | webszemét | 49 komment

Címkék: lehúzás agymosás

Az a helyzet, hogy igazi "aztakurvabazmeg"-es hétnek nézünk elébe. Tegnapi postunk totál leverte a biztosítékot nálatok, sajna egyik kedves olvasónk volt olyan kedves, és hazavágta Nejó vendégkönyvét, megfosztva bennünket és persze Nejót a lelki megtisztulástól, és az élet élvezésétől. Na de sebaj, befutott a következő téma.

Flessprogramozás, ugyanitt Suzuki eladó

2008.02.17. 15:04 | webszemét | 23 komment

Címkék: a hét webdizájnere

Ha valaki esetleg nem tudná, miből lesz a webkettő, az sürgősen látogasson el Rokon nevű oldalra, nehogy hülyén haljon meg.

Az év közleménye áramszünet témában

2008.02.14. 23:15 | webszemét | 2 komment

Hallom ám, látom ám, hogy ki vagytok éhezve a friss webszemetekre, ezer bocsánat, kicsit szét van hullva mostanság az élet, a sok munka elveszi az eszemet, de igyekszem belehúzni, van anyag a tarsolyomban bőven, következzen egyből Zoli jóvoltából egy szösszenet. Az Astoria Fitness edzőtermében áramszünet lesz. Valamilyen rejtélyes okból a tulaj úgy érezte, ezt mindenképp vicces formában közli vendégeivel, hogy borul az edzésterv, gondolta, legalább tréfálkozzunk egyet. Ha eltűnne mire olvasod, jöjjön bekopizva a szöveg. Alapos, mondhatom.

Díjak a versenyre

2008.02.12. 22:29 | webszemét | 3 komment

Címkék: pályázat

Mint tudjátok, nemrég kihirdettük a webszemét blog Retro Dizájn Kontesztjét , és eljutottunk oda, hogy megvannak az első nyeremények. Két kategóriában, mint a külcsín, és a belbecs lesz első helyezett, akik az alábbi nyereményeket kapják:

-egy-egy póló, szép kék színben, választható méretben, webszemetes motívumokkal. (még nincs kész a grafika, de készül) Jó lesz:)

-egy-egy könyv, az Onlinemarketing.hu Kft jóvoltából 2490 Ft értékben,Célzott Online Reklám címmel.

-egy-egy "darab" .eu, .com, .net, .info, .org, vagy .biz domain név + 100 MB. reklámmentes tárhely. (1 éves időtartamra: domain reg és a tárhely is.) az Andreiground felajánlásaként.

Természetesen ha valaki további nyereményeket szeretne felajánlani, szívesen vesszük, hogy derék nyerteseinknek adhassunk sok jót! Ha megfelelő számú pályamű érkezik, akkor a második, és harmadik helyezett is számíthat egy jó pólóra.

Tessék belehúzni, jó lenne ha minnél több pályamű jönne össze, csapjunk egy jó bulit!
A kész pályaműveket a már ismert ímélcímre küldjétek, és a hamarosan elkészülő weboldalon elhelyezzük. Ha nagyon ráértek ne felejtsetek valami maradandót alkotni Andrei kontesztjéhez is !
Hajráhajrá:)

10+1 dolog az igazán (szar) sikeres weboldalért

2008.02.08. 16:00 | webszemét | 51 komment

Címkék: vicces dolgok

Szeretnél egy igazán szar sikeres weboldalt? Csatlakozom a tanácsadók széles táborához, és osztok egy kis észt, hogy neked is lehessen egy igazán rémes hatékony oldalad, amivel csont nélkül kikerülhetsz a webszemét blogra, de kis szerencsével meg is nyerheted a webnegatív versenyt. Jöjjenek hát a bölcseletek. Ahhoz szép, és jó oldalad legyen:

Aki überelte a lehetetlent

2008.02.07. 23:01 | webszemét | 30 komment

Címkék: a hét webdizájnere

Bizonyára emlékeztek még az korábbi cikkünkre melyben megesküdtünk, hogy ennél egyszerűbben nem lehet arra buzdítani polgártársainkat, hogy velünk csinátassák meg a kis honlapjukat. Hát kurvára DE! Van egy domén, amit valaki, valamikor lefoglalt magának, (lusta vagyok megnézni ki, úgyis megnézi valaki, és bekommenteli) és él vele. Él vele, de olyan szintű minimál koncepció keretén belül, hogy a pontosvessző hozzá képest históriás ének. Már biztosan érdekel, mi az a domén, amihez nem, vagy csak alig tartozik weboldal. Nem a legrosszabbcím egyébként. honlapkészítés.hu . Igen. Azért a referenciákra kiváncsi lennék. Esetletleg felhívhatná valaki :D