Web 0.1

Botcsinálta dizájnerek, fatális bugok, vicces vagy idióta megoldások. Minden, amit még a monitorpixel elbír, és amit már nem.

bigyók


My blog is worth $15,242.58.
How much is your blog worth?

Tessék lájkolni

Kommentek

Gagyit közpénzből: Rádió 1, 2, 3

2007.09.09. 15:43 | webszemét | 55 komment

Címkék: rádió mr webdesign gagyit közpénzből



Nem igazán értem, miért kell egy közszolgálati rádiónak vagyonokért logót terveztetni egy neves angol céggel , (elképzeltem, ahogy a Bartókot hallgató Julika néni, egy kis narancssárga matricát ragaszt a készülék bal felső sarkába) és ezzel egyetemben 100 milliós összegeket költeni arculatváltásra. De ez legyen az én problémám, hisz ez a blog nem erről szól. De! Hogy ebbe a pénzbe nem fért bele egy weboldal elkészítése, az azért különösen idegesít. Nem úgy értem, van weboldala a Magyar Rádiónak csak kábé 57szer különbet csináltam volna fele annyi pénzért, úgy hogy nem vagyok profi multimédiafejlesztő, csak értek egy keveset ehhez-ahhoz. (nem is hirdettem magam soha webdizájnerként) Tessék borzongani az arculatváltás szakma eme gyöngyszemén! Köszönet lokkinak a javaslatért.

Igen, ez egy közszolgálati rádió weboldala

Vonalak és pöttyök, ennyi a dizájn

A bejegyzés trackback címe:

https://webszemet.blog.hu/api/trackback/id/tr30161032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én vagyok az 2007.09.09. 17:50:15

Hát igen. Minden rádiónak van arculata, de az államinak minek? Maradjon weblapnak az ócska, használhatatlan drupál alapú fos, a reklámok is nyugodtan nézzenek ki szarul, nyomjanak teljesen idejétmúlt, senki által nem hallgatott műsorokat, és ne nyúljanak hozzá, mer aztán a fél ország nyafog hogy nincs vízállásjelentés. A bartók weblapja tényleg szar, a többi viszont nem az. Azt a pénzt pedig nem a weblapra, vagy a logókra fizették ki, hanem a teljes arculatért, és a rádiók rendszerbe foglalásáért (mint írják, valszeg növekedni fog az adók száma). Szóval amit leírtál, az csupán a tipikus magyar mentalitás.

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.09.09. 18:04:53

Akkor erre muszály válaszolnom. Van egy apró különbség a közszolgálati és a kereskedelmi rádió között. A kereskedelmi rádió profit orientált, és annyit és arra költ amennyit és amire akar. A közszolgálati rádiót azonban a mi adónkból tartják fenn, és kurvára nem mindegy, mire költenek el 100 milliókat. Ez nem mentalitás kérdése, ha viszont már mindenképp el kell költeni azt a pénzt, akkor elvárom, hogy legyen minden rendesen befejezve. Nem írtam olyasmit, hogy nem kellett volna, meg hogy maradjon a régi, csak csinálják meg normálisan. És ez szerintem szar úgy ahogy van.

én vagyok az megint 2007.09.09. 18:10:07

Jó, a bartóké idegesítő, a kossuthé túl finom, de a petőfié például nagyon jó szerintem, és tele van tartalommal is.

A logók és a hirdetések pedig kiválóak szerintem.

Egyébként amerre halad a petőfi, az egy nagyon jó út, és szerintem hamarosan nagyon szép szelete lesz a rádiók piacán, ebből fakadóan hirdetői is lesznek, és simán nyereséges lesz. Mindeközben közszolgálati is, mivel olyat vállal föl, amit mások nem, és nekünk a zene kultúra :) És ehhez nem fölösleges egy arculat, aminek a költségeit egy átlagembernek hiába magyaráznánk. Ők attól is pofára esnek, ha egy weblapért 40ezret szeretnél kérni, pedig 200 forintos órabérrel dolgoznál....

today05 2007.09.09. 18:10:36

ha jól tudom, fejlődni fog a magyar rádió, ujabb csatornákat is fognak indítani, meg úgy alapból, épp átszervezik az egészet, másrészt szerintem nem rossz ez az új arculat, sokkal jobb mint 1-2 televíziónál, ahol jóval komolyabb pénzeket költenek el egy arculatra.

Zenit Incompatible · http://nufunk.blog.hu/ 2007.09.09. 18:21:33

eddigi adómból fenntartottak egy olyan rádiót, amit nem hallgattam.
most fenntartanak egy rádiót, amit ki sem szeretnék kapcsolni.
szerintem van különbség, egyébként 2007-et írunk, MINDENNEK van saját dizánya, az MR-nek is kellett.
közpénz/koszpénz, kit érdekel?
eddig a rádiónak nem volt reklámbevétele, most van, tehát nem kizárólag a mi adónkból tartja fenn magát.
egyébként meg a petőfi az egyetlen hallgatható rádió, úgyhogy őszintén szólva én inkább örülök, mint hogy köpködjek.
a weblapok tényleg szarul néznek ki, de... kit érdekel?

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.09.09. 18:35:07

Szeretném mindenkinek kihangsúlyozni, hogy nem az volt cél, hogy a magyar rádió programjait, műsorstruktúráját, vagy logóját minősítsem. Tessék már megnézni a többi postot, és észrevenni, hogy ez a blog a szarul kinéző, hibás, stb weboldalak bemutatását tűzte ki célul. Postomnak tehát kizárólag az volt a célja, hogy bemutassam, mennyi pénzből milyen gyenge webdizájnt sikerült fejleszteni.pont

bagusz · http://blog.truffle.hu/ 2007.09.09. 18:37:45

1000. fikázós oldal
jaj ez a szánalmas, de tényleg

kisdubos · http://kisdubos.blogspot.com 2007.09.09. 18:39:06

Nekem tetszenek a logók. És ha már minimál weboldal, akkor inkább a Kossuthé, mint az új Index.

popsi 2007.09.09. 18:41:48

hallóóó!!!! webszemét!!!! tudod, mi az a BBC? És tudod, hogy kié az? És tudod, hogy milyen a presztizse a világban? És hogy nyereséges-e? Na látod!!!

becherpig · http://3amagyar.freeblog.hu 2007.09.09. 19:09:08

fú, micsoda egy szar, szemét dizájn, hisz nincs rajta öklömnyi flashes óra, mint itt, ugye?

szusi 2007.09.09. 19:28:26

ilyen 19. századi posztot egy 21. századi médiumban - egy blogon - már rég olvastam.
ez a web 0.1 gondolom saját magadra vonatkozik, ugye?

advert 2007.09.09. 19:45:52

Na te vagy az 1000. home dizájner aki mindent jobban és szebben tud. Akkor minek rinyász? Csinálj jobbat koma! Tedd ki ide. Ez a nagy magyar szar, mindenki egy élő kritika, ahhoz értünk.
Olvastad az Index cikkében, hogy a Navyblue kinek miket csinált?! Arról meg fingod sincs, hogy hogyan müxik egy ügyfél ügynökség dolog. Sajnos nem mindig az ügynökség \"dédelgetett\" terve a nyerő, ügyféloldalon akik választanak elég ferdék izlés szempontjából. De ez nem a te dolgod, megmaradhatsz otthoni maszek mindentudünak...

Társaság a Közszolgálati Rádióért 2007.09.09. 19:54:28

Az új arculat részletes elemzését lásd a takrad.fw.hu honlap "Tanulmányok" című rovatában.

Szomor Gábor · http://szomcsi 2007.09.09. 19:57:59

A cégnél, ahol dolgozom naponta hozzák fel elrettentő példának ezt a szemetet.
Személyes véleményem pedig az, hogy próbáld már megtalálni a másnapi Bartók műsorát! Teljes káosz az egész.

Kuszi 2007.09.09. 20:10:09

Jópofa az új közszolga weblapjai, egyedül a bartókon találom kissé erőltetnek talán a kotta szimulációt a narancs csíkokkal, de még az is okésabb, mint az elötte lévő fos. Ellenben a többi el van találva. S tök mindegy hogy úgy dobnak ki x millió lovét, hogy nem szereznek új hallgatokat, vagy úgy, hogy igenis szereznek.

S márpedig ezek az oldalak jól használhatóak, szépek, egyszerűek, mutatósak.

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.09.09. 20:12:09

Úgy látszik front van:-) Ennyi támadást... Nos, válaszolva az eddigiekre. Nem vagyok profi fejlesztő, ezt már írtam. Kritikai érzékem ettől még van. Meg tudom állapítani, mi az esztétikus, vagy jó, és mi nem az. Nem vagyok továbbá vérprofi blogger, egy hete kezdtem el foglalkozni a blogírással. Gondolom az idő folyamán tanulok, és fejlődök, és írásaim jobbak lesznek. De. A téma szvsz jól eltalált, ugyanis az egy hét alatt rengeteg e-mailt kaptam, amiben kivétel nélkül gratuláltak, bátorítottak, és adták a javaslatokat. A blogon található postok 90%-ban olvasói ajánlás alapján jöttek létre, úgy, mint ez is. Azt, hogy ez az egész jó-e vagy sem, döntse el mindenki maga, azonban úgy gondolom némi elismerés, hogy a blog egy hetes működése alatt 3 alaklommal is kikerültem az Index főoldalára. Sajnálom, hogy ebben az esetben nem sikerült megfelelően megfogalmaznom a mondanivalómat, hisz szinte mindenki egyből védelmébe vette a Rádiót, a fejlesztőt, a logótervezőt, a portást, meg mindenkit. NEM CÉLOM fikázni a rádiót, műsora, arculata, pénzköltési elvei, vagy bármi egyéb ok miatt. Van egy Weboldal, ami szerintem, és mások szerint is gyengére sikerült. Annyi pénzből lehetett volna szebbet, jobbat. Példálózhatnék, de mindenki nézzen szét, és döntse el, hogy a többi közszolgálati médium weboldalához képest ez milyen. Ennyi. Aki ezek után azt kommenteli, hogy neki tetszenek a logók, ahhoz nem tudok mit hozzáfűzni. Az óra amugy nekem se tetszik, asszem le is veszem. (megint csak egy egyhetes blog útkereséséről van szó) Az építő kritikát szívesen veszem továbbra is, akár itt, akár e-mailben, de könyörgöm, arról beszéljünk, amiről a post szól.

u.i.: Akik kiváncsiak, mire vagyok én képes webdizájn terén, hamarosan láthatják a végleges dizájnját a blognak, időhiány miatt erre eddig kevés időm volt, de készül.

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.09.09. 20:18:34

Ja még valami. Kérnék szépen mindenkit, aki nem érti, mi ez a blog, nézze végig azt a 23 postot, amit az elmúlt jó egy hét alatt jegyeztem. Sok olyan van, ami sokkal egyértelműbb:-)

plague 2007.09.09. 20:33:25

ez a post viszont plagium, jolenne megemliteni hogy honnan jott:

www.matt.org.hu/public/hir.php?m=188&dok_id=448

akik viszont vedik ezta moslek arculatot, azok olvassak el, gondolkozzanak, olvassak el megegyszer, aztan beszeljenek bbc-rol meg ilyenekrol.

közszolgálati rádió hallgató 2007.09.09. 20:38:41

Én egyetértek a kritikáddal, a 3 logó úgy szar, ahogy van!!! A honlap a narancssárga csíkokkal kifejezetten szemrontó. De ami a legszomorúbb, a műsorok is egyre hallgathatatlanabbak. A Bartók klassz komolyzenéi közé bulváros összekötő szövegeket rittyentenek, A Kossuthnak az új agresszív szignálja kifejezetten fülsértő! A Petőfiről meg csak rosszat hallottam, hogy a kereskedelmi zenei adókat utánozza, úgyhogy ezért még bele sem hallgattam, amióta megváltozott. Szomorú, mindez a mi, adófizetők poénzéből!

webszemét · http://webszemet.blog.hu 2007.09.09. 20:47:55

Kedves plague! Bocsáss meg, hogy ezt mondom, de hülye vagy! Az alábbi linken olvashatod, mit jelent a plágium szó:
hu.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%A1gium
Idéznék is, a forrásmegjelölés után:
"Plágiumnak vagy plagizálásnak nevezik azt a cselekedetet, ha valaki egy másik ember (az eredeti szerző) munkáját saját publikált munkájában hivatkozás, forrás megjelölés és/vagy szerzői engedély nélkül felhasználja, azt sajátjaként tünteti fel, és ezzel a eredeti szerző jogait sérti..." Találsz egyetlen fél mondatot, ami egyezne? (Egyébként nem olvastam a szóbanforgó cikket ezelőtt, de minden esetre érdekes, és engem erősít.)Szóval gondolkozz, mielőtt baromságot írsz, mert még a végén beperellek becsületsértésért:-D

victor 2007.09.09. 21:06:00

Engem legjobban az idegesít ebben az új arculatban, amikor a bemondó vérkomolyan közli : MR1-Kossuth rádió, Bartók rádió stb..
Annyira visszataszító ez az MR1 kifejezés....

Én vagyok az 2007.09.09. 21:13:22

közszolgálati rádió hallgató: az, hogy bele sem hallgatsz, de fikázod, csak téged minősít. Ezeket a számokat nem hallod soha kereskedelmi adókon, úgyhogy nehezen tudná utánozni őket.

autóbanhallgató 2007.09.09. 22:08:12

Vicces ahogy a Petőfisek védik a mundért. Írok ide, legyen eggyel több civil, hallgatói vélemény is.

Logo: a logók nekem túl didaktikusak, de nem hányok tőlük. Pláne, hogy csak a neten látom, ott is ritkán. Értem a koncepciót, hogy sok csenel lesz majd a digitális aranykorban, és ez a szájbarágós dizájn, meg MRikszezés folytatható. OK.

Site-ok: fosok. Ezen nincs mit védeni. A design persze izlés kérdése, lehet, hogy másnak bejön, de aki felhasználói szinten ismeri legalább a netet, az látja, hogy a struktúra, a szolgáltatás gyenge.

Nem témája ennek a blognak, de ha már a kommentekben felmerült, akkor
Programok:

Bartók: nagyon réteg dolog, én véletlenül benne vagyok a rétegben, kicsit öreges, sok és lassú a szöveg, unalmasak a háttérbeszélgetések, de a komolyzene utolsó bástyája, tisztelem, becsülöm.

Petőfi: megnőtt a hallgatható számok száma valóban, de egyrészt tipikusan kereskedelmi rádió lett mindenében (saját reklám, felkonfok, hangbetétek stb.), másrészt nem igaz, hogy máshol nem hallható számokat játszanak. A Rádió Café tracklistája pl. kb egy az egyban van lenyúlva. Lejátszák az ott évek óta pörgő számot, majd bemondják, hogy ezt iy csak ők játszák. Túlreprezentáltak a feldolgozások, remakeke, \"különlegességek\". Jobb mint volt, csak köcsögség közszolgálatilag kereskedelmi rádiót nyomni.

Kossuth: az előzőekkel szemben erről leszoktam, mert hol túl fideszes, hol túl emeszpés, és már meguntam követni, hogy mikor merre kell korrigálnom az ott hallottakat. Tőlem felsózhatják a helyét.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

FAQlyás Menyét 2007.09.09. 22:12:16

Ez a bejegyzés tényleg a weblapról szólt - a korábbi sokkal jobb volt, megtaláltam a műsorok szöveges összefoglalóját könnyedén. Viszont ez a legkisebb baj. A Kossuth összezavarása se semmi, a Petőfi teljes egészében megszüntetése (a felhigított Net-idők kivételével az ÖSSZES műsor válogatás nélküli kiirtása) megtorlásért és MIELŐBBI HELYREÁLLÍTÁSért kiált!

localhost 2007.09.09. 22:22:21

joomla es az o mysql injekcioi.. az osszes unatkozo torok hekkerkolok jatszotere lesz ez az oldal is, amint a botjaik betoljak a latoterukbe.. bar a dizajn miatt lehet, h ok is megszanjak :)

bobpoljakov 2007.09.09. 22:35:09

nos. egyrészt még a posztok közt elől volt egy muszáLY! ami ugye még mindig j mert nem magyar uszály vagy stb. másrészt többször megjelenik a kritika szó... az kritika amikor annyit mondasz hogy ez szar? nekem tettszik, ez szubjektív vélemény, a kritika meg szerintem az amikor megmondom mi miért rossz az említett, kritizált lapon vagy lapokon. én megtalálom az oldalakon a számomra fontos információt, nem sérti a szemem a színviláguk. a sok százmilliók is érdekesek, van erről konkrét adatod? mennyi os volt az annyi, és emellett összehasonlítási alap? 200 millió forint nekem nagyon sok pénz, a mezei életem nagyon megváltozna tőle, tudom mennyi egy kiló kenyér, kb, de foggalmam sincs egy arculatnak mennyi az ára. nem tudom hogy drága vagy olcsó volt. mindemellett persze ha jól rémlik such györgy a vendégszobában egy 10 millió körüli összeget említett az arculattervezés díjaként, ebből nem tudom mennyi a honlap. de végszóként vissza a kritikához. kritizálj ésszel, és ne fikázz véres szájjal. kérlek

jó Zsi 2007.09.09. 23:09:48

becherpig

nem hiszem, hogy értetted a flashes óra szimbolikáját, így posztod téged minősit..

jó Zsi 2007.09.10. 01:03:53

bobpoljakovnak

tetszik, hogy valaki, aki a muszáLYt kritizálja, teljesen jogosan, a tetsziket két T-vel firkálja. bár mit várnánk poljakovék bobjától.

localhost 2007.09.10. 01:16:00

o nem is igazi bobpoljakov. ez tuti.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.09.10. 03:10:25

A rádiónak nem LESZ több csatornája, hanem VAN.

real1.radio.hu/petofi/

A fenti sávon látható: MR4--Nemzetiség MR5--Parlament

fraki 2007.09.10. 03:16:57

Na kérem, akkor rendet rakok (én is).

A rádió új arculata fos. Ez nem ízlés kérdése, hanem tény. (Egyébként hajaz a tévéére (mármint arra az alapra, amibe beleolvasztották ezeket a folkos betéteket), ami már nem új, viszont szintén fos.

A logók: fos. Nagy üres szarság.

Hogy a száz milla sok pénz-e erre, afelől minden kétkedőt (szakmabeli volnék) megnyugathatok: sok pénz.

Különösen, ha azt látom, hogy Joomlában dobták össze. A Joomla meg a Drupal nem rossz mókák, de tipikusan nonprofit vagy alacsony költségvetésű projekteknél veszik elő őket.

Ennek tükrében minden kétkedőt megnyugtathatok azt illetően, hogy: itt valaki nagyon jól járt.

Ha pedig ennek a londoni cégnek bármi köze van ahhoz a közfelháborodást kiváltó olimpiai ízléstelenségnek, amiről annyit cikkeztek nem is olyan régen, akkor igencsak összeállni látszik a képlet.

üdv, én meg én voltam

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.09.10. 03:18:22

Ha már az első három csatornát személyekről nevezték el, akkor szerintem az MR4-öt ill. MR5-öt is illesszék be ebbe a sorba.

Javaslataim:

MR4--Nemzetiség: Kolompár adó
MR5--Parlament: Deák adó

Lennének tehát: Kossuth, Petőfi, Bartók, Kolompár, Deák.

fraki 2007.09.10. 03:22:33

Mégvalami. Rosszabb színvilágot még véletlenül se tudnék kikattintgatni. Hideg, idegen, jellegtelen, londoni szar.

A weblapjaik szegényesek, 0 az egész.

Ez nem az egyszerűség szépsége gyermekeim (akik védik itt, hogy nem csilivili)! Hát tényleg nem csilivili, viszont 0. Nulla. Kezdő. Gagyi. Szar.

fraki 2007.09.10. 03:39:48

Na akkor mégvalami. A Petőfi honlapja úgy néz ki, mint egy amolyan Exit szintű hivalkodó dizsi-magaziné.

Persze ennél konkrétan az Exit oldala is fényévekkel jobb...

_zsolti_ · http://flashgames.blog.hu/ 2007.09.10. 05:56:49

kivi vagyok 100 millából mennyi ment a honlapra. 100.000 forint? mert joomla az tök ingyenes cms. a template az meg gagyi. ingyenes tempaltek között jobbakat lehet találni. meg az egész oldal full átláthatatlan, nincs benne semmi rendszer.

Társaság a Közszolgálati Rádióért · http://takrad.fw.hu 2007.09.10. 07:23:59

Such a grafikai tervre mondta, hogy 8 milla volt. Részekre szedték ui. a sok száz millát, hogy ne kelljen közbeszerzési pályázatot hirdetni.

caneta péter 2007.09.10. 08:04:43

Tényleg gáz, ahogy a felbérelt petőfisek megmagyarázzák itt a sütit...
És 2 külön kérdés, hoy szar a dizájn és milyen a műsor. az előbbi ugyanis netto olcso szar- sok pénzért - az utóbbi viszont súlyosabb - egy közszolgálati rádiót szüntetek meg stikában-- legagyisították, a hallgatottság növelése címén... ez súlyosabb, mint az első, ami csak pénzszórás-- úgy értem, a mi pénzünké...

before 2007.09.10. 08:04:44

Oké, tény, hogy az oldalak eléggé kifforatlanok, bután felépítettek, de attól nagyon távol állnak, hogy "pistike" kategóriába kerüljenek. A logók nekem például kifejezetten tetszenek, a bartókon kívül a dizájnok összebenyomása sem rossz, az már más kérdés, hogy ennyire koncepciótlanul és bután felépített oldalakat ritkán lát az ember (normálisabb lapok esetén).
Szerintem vedd külön a fikakategóriákat, lehetne röhejes dizájn, ostoba felépítés/tartalom, és külön technikai katasztrófák (ha értesz ehhez a részhez).

folyamatosan ismétlő szar 2007.09.10. 08:10:26

Aki próbálta a kossuthot hallgatni az tudja, hogy ismétlésekből van az egész meg a folyamatosan bakizó jópofizni próbáló Rábai Balázskából.
Hányás, srácok, hányás!

hegyitomi 2007.09.10. 08:32:39

Nem igazán értem a Mr körülötti vitát. Én 29 vagyok. Nem tudok egx olyan ismerőst mondani, aki nem az avittság, dögunalom, szinonímájaként emlegette vona a közszolgálatit. Az én korosztályomban sikk volt nem hallgatni az mr-t.

A kereskedelmi adók kirohanását sem értem. A rendszerválátás óta verik a tamttamot a magyar együttesk mert nem kerülnek be a rádiókba. Kipál, Tankcsapda, és társai folyamatosan könyörögtek (mindhiába) a kereskedelmi rádióknak. Most legalább őket is játsza valaki. Ja a Szabó családot, a Ki nyer ma? és a többi müsort meg aboszolult nem fogom hiányolni.

A petőfi kifejezetten tetszik.

woodo 2007.09.10. 08:48:19

nekem a petőfi műsora tetszik,a weblapjukat meg nem nézegetem! ez egy rádióadó úgyhogy én csak hallgatom!

caneta péter 2007.09.10. 08:52:35

Na,
hegyitomi,
ez a demagógia.
Mert természetesen a Kispál+Tankcsapda és nemtudommi -- és a szabó család+Kinyerma szembeállítása hamis. Nyilvánvaló, hogy a megújulásnak több útja lehetett volna -- ez a most hallható rétegrádiókat hozott létre, úgy, hogy csakis lefelé módosított-- s nem gondolkodott azon, hogy mit jelent egy ilyen orságban (Magyro.) a közszolgálat.

repa 2007.09.10. 08:58:30

Nyílt levél a Magyar Rádió elnökének
>
>
> Tisztelt Elnök Úr!
>
> A Magyar Tervezo›grafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT), mint
> a hazai alkotók és a szakma védelme céljából alakult szervezet,
> szükségesnek érezzük, hogy nyílvánosságra hozzuk a Magyar
> Rádió megújult grafikai arculatával kapcsolatos véleményünket.
> A következo›kben röviden megfogalmazzuk az elkészült munkával és
> a munka létrejöttével kapcsolatos kritikánkat. Jóllehet, egy
> közmédium vizuális megújítására vonatkozó szándék
> megszületése örömteli esemény, amely üdvözlendo›. Mindemellett
> az elkészült anyagot szakmai szempontból gyengének, a
> megvalósítás körülményeit pedig morálisan aggályosnak
> ítéljük.
> A szakmai bírálat tekintetében jelen levél keretein belül csak a
> lényegesebb pontokat emeljük ki. Részletesebb szakmai
> állásfoglalást felkérésre közlünk.
>
> Szakmai kifogásaink:
>
> A logotípia amely az mr betu›ket tartalmazza optikailag nem izgalmas.
> Az amorf fekete flekk nyomasztó, stílusában déja vu. Több, már
> megvalósult középszeru› vizuális azonosító része. A fekete
> flekk mögötti színes elemek nem mu›ködnek monochrom formában.
> Viszonyuk a fo› motívumhoz logikátlan. (Logikus lehetne pl. ha a
> színes foltok metszete lenne az mr betu›ket tartalmazó fekete folt.)
> A logo felfogása véleményünk szerint hibás. Megjelenésében
> inkább egy vizuális médiumot sugall.
>
> Az mr kezdo›betük kisbetu›s megoldása önmagában is problémás.
> Léteznek nagyon sikeres példák a formabontó módon felhasznált,
> szokatlanságával kihívó kisbetu›k tulajdonnevek esetében való
> alkalmazására. Ilyen esetekben fontos a következetesség az összes
> elem esetében. Ha a járulékos elemek között klasszikus
> funkcióban szerepel a nagybetu›-kisbetu› hierarchia, a kisbetu›s
> tulajdonnév degradálja hordozóját. Egy tekintélyes közmédium
> esetében egy ilyen lehetséges asszociáció nem szerencsés.
>
> A Magyar Rádió, mint közszolgálati médium három csatornája
> hagyományosan nevekkel és nem számokkal azonosítva került be a
> köztudatba. Ellentétben pl. az brit közszolgálati csatornák
> számozott megoldásával. A széles társadalmi rétegeket célzó
> szolgáltatás ilyen módon való változtatása problematikus és
> célja is kérdéses. Egy rétegmédium esetében a köztudat névro›l
> dominánsan számokra történo› átállítása viszonylag egyszerü a
> kevesebb számú és rugalmasabb közönség miatt.
>
> Az egyébként is problémás logo túl kisméretu› alkalmazása a
> csatorna arculatok esetében gyakorlati szempontból érthetetlen. A
> csatorna arculatok elemei koncepciótlan módon vannak egymás mellé
> sorolva. Bizonyos elemeik léptékváltáskor eltünnek vagy
> torzulnak. A három csatorna karakterében hasonlóan esetleges és
> unalmas összhatást kelt. Emellett mégsem tu›nnek egy sorozat
> tagjainak a tipográfia következetlenségek és a közös,
> összefogó elem hiánya miatt. Alapveto›en optikai
> strukturálatlanság jellemzi a próbálkozást, amely szintén nem
> adekvát egy a Magyar Rádió jelento›ségu› médium vizuális
> kommunikációjában. A három csatorna sorrendje és betu›mérete sem
> tisztázott módon állít fel hierarchiát. Mindezek, illetve
> további itt nem részletezett szakmai hiba azt a hatást kelti,
> mintha egy képzetlen, vagy rendkívül felületes alkotó
> próbálkozása lenne az új grafikai arculat.
>
> Meggyo›zo›désünk, hogy egy felkészült szakmai zsu›ri hasonló
> aggodalmakat fogalmazott volna meg a döntéshozatal és az elfogadás
> alkalmával.
>
> Amint azt megtudtuk, a láthatóan messze nem professzionális
> teljesítményt nem magyarországi cég produkálta. Nem világos
> számunkra, hogy milyen szempontok dönthettek a jelölt
> kiválasztásánál.
>
> Ehhez kapcsolódik további aggályunk, amely a morális
> felelo›sséget veti fel.
>
> A Magyar Rádió, mint magyar közszolgálati médium nyilvánvaló
> felelo›sséggel tartozik a hazai kultúra iránt. Meggyo›zo›désünk,
> hogy a hazai alkotók vagy kvalifikált alkotókat egyesíto› grafikai
> stúdiók között bo›ven akad olyan, aki hasonló feladatokat magas
> szinten képes megoldani. Nem értjük, hogy sem nyílt pályázat sem
> egyéb konstrukció keretében nem kapta meg az esélyt Önökto›l
> egyetlen hazai szakember sem az új arculat kialakításának grafikai-
> tipográfiai munkáinak elvégzésére. A magyar tervezo›grafika, mint
> roppant domináns mu›faj a hazai vizuális mu›vészetek között a
> mindenkori kultúra része. Jogosnak érezzük tehát a hazai szakma
> megdöbbenését. Az Önök felelo›s társadalmi pozíciójában
> érthetetlen a teljesen kívülállóként való hozzáállás, amely
> reményeink szerint puszta felületesség és nem egy közmédium
> mu›ködteto›i számára kötelezo› szempontok szándékos figyelmen
> kívül hagyása.
>
> Az elo›zo›ekben leírtak alapján a következo› kérdésekre
> szeretnénk válszt kapni:
>
> Mi az oka a Magyar Rádió arculatváltásának?
> Képviseli-e az arculatváltás azt tartalmi változást ami a MR
> mu›sorszolgáltatása terén végbement?
> Milyen tervezo›grafikai szakmai szempontok alapján döntöttek a
> kiválasztott tervezo› cég mellett?
> Milyen egyéb, nem vizuális szakmai szempont szerepelt még a
> kiválasztás kritériumai között?
> Mi az oka, hogy eleve nem hazai tervezo› megbízásában gondolkodtak?
> Milyen feladatok, részfeladatok elvégzésére kapott megbízást
> Önökto›l a megbízott cég?
> A megbízott cég konkrétan mely referencia munkái gyo›zték meg
> Önöket arról, hogy a megbízott vélheto›en alkalmasabb lesz más
> tervezo›(k)nél a feladatra?
> Volt-e a döntéshozatali testület felelo›sei között
> tervezo›grafikus vagy más vizuális szakember?
> Mennyire határozta meg az új arculat tervezésére kifizetendo›
> honorárium összege a tervezo› cég kiválasztását?
> Van-e, volt-e a kiválasztott cég alkalmazásában olyan ismero›s,
> amely segített meggyo›zo›dni Önöknek arról, hogy a cég magas
> szintu› tervezo›i kompetencia birtokában van?
> Kérték-e hazai tervezo›grafikai vagy tipográfiai szakérto›k vagy
> testületek véleményét a döntést megelo›zo›en vagy azt követo›en?
> Ha igen, kik voltak azok? Ha nem, miért nem tartották ezt
> szükségesnek?
> Meggyo›zo›désük-e, hogy az elkészült új Magyar Rádió vizuális
> arculat tervezésének megrendelése, a tervezés lebonyonolítása, a
> végso› tervek elfogadása során minden az elvárható szakmai,
> etikai normákkal összhangban és az elo›írt törvényes keretek
> között zajlott?
>
> Várjuk mielo›bbi válaszukat.
>
> Üdvözlettel,
>
> MATT
> Magyar Tervezo›grafikusok és Tipográfusok Társasága
>
> Lelkes László
> elnök
> grafikusmu›vész
> egyetemi adjunktus
>
> Tájékoztatásul közöljük, hogy az Önöknek írt levelet nyílt
> levél formájában több nyomtatott és és egyéb médiumban is
> közzétesszük.

LNY 2007.09.10. 09:03:08

Hmmm, erdekes, valahogy soha nem tudtak lekotni a logok. Ellenben kivaloan lehet neten hallgatni az allami radiot, a Petofi az egyetlen hallgathato orszagos zenei ado, a Kossuth-on meg ertelmes dolgokrol beszelnek, ami a "kereskedelmi" "jologos, PR-os" kollgaknal szokoevente se fordul elo, meg a zene is szar.
Persze az mas kerdes, hogy a regi Petofin nottem fel (nem Szabo csalad, meg Joebedhez szol a nota marhasagokon...hanem, Ejjfel utan, Szent Lajos Kiraly Hidja) es sajnalom a felaldozott adot. De mint irtam, legalabb szuletett egy hallgathato zenei ado. Na hali

godollo · http://godollo12 2007.09.10. 09:09:53

Látjátok az a baj, hogy az értelmes embereknek egyre kissebb terep jut.
Korábban a gondolkodó ember rádiója volt a Petőfi Rádió.
Most már nem kell gondolkodni !
Gondolkodásra csak akkor kéztetik az embert mikor a több könnyűzenei kell kiválasztani egyet.
Mi, az értelmesebbik részéhez tartozók aki elkondolkodnak (tak) a napi témán már csak magunkba fordulva elmélkedhetünk az élet bajain.
Sajnos elszomorító a jelen és sötét a jövő ebben a tekintetben.
Igazat adok annak aki azt mondja, hogy ismétlésekből áll az Kossuth Adó és agresszív a szignálja ! ((suha meg nem szokom)

Monee 2007.09.10. 09:51:18

Nem fikázni a közszolgálati rádiónkat hééé! A Petőfi a legjobb rádió ma magyarországon! (szerintem) Zenészként és finnyás zenefalóként is azt mondom, hogy le a kalappal: nagyon jól váltottak! Az összes ismerősöm azt hallgatja, még az is aki abszolút nem hallgatott rádiót előtte. Nagyon jó zenéket tolnak és elenyésző a reklám! Bezzeg a sláger... a legigénytelenebb, szarrá játszott ósdi slágerek mennek amit már öreganyám is megunt már! Bezzeg azoknak van jó weboldaluk mi? Kérdem én, egy RÁDIÓADÓNAK mi legyen? jó RÁDIÓMŰSORA vagy csilli villi űberdizájnos nagyontutkó weblapja!
ülj le egyes!

Forza Petőfi! :)

hegyitomi 2007.09.10. 09:53:10

válasz Péternek:

"Nyilvánvaló, hogy a megújulásnak több útja lehetett volna -- ez a most hallható rétegrádiókat hozott létre, úgy, hogy csakis lefelé módosított-- s nem gondolkodott azon, hogy mit jelent egy ilyen orságban (Magyro.) a közszolgálat."

Nem tudom mit jelent Magyaro.-n a közszolgálat de gyanítom, hogy ha fórumot nyitnánk róla 1000 és egy véelmyény születne. Szvsz. a magyar zenekarok publikálása, olyanoké, akiket a kereskedelmi adók letojtak hosszú ideig abszolult közszolgálat. A megújulásnak biztosan több útja van de bármelyikre lépünk lesznek harcos ellenzői.

hegyitomi 2007.09.10. 09:59:39

"Látjátok az a baj, hogy az értelmes embereknek egyre kissebb terep jut.
Korábban a gondolkodó ember rádiója volt a Petőfi Rádió.
Most már nem kell gondolkodni !"

Ezek szerint 40-nen alul senki nem gondolkodik? :)

bobpoljakov 2007.09.10. 11:14:05

OFF

Kedves jó zsi

köszönöm hogy felhívtad a figyelmem a tettszik helytelenségére, én ugyanezért említettem a muszályt. semmi bántó szándék nem vezérelt, abszolút belátom hogy a helyesírásom nekem sem a legjobb, ezért kérlek máskor is javíts ki. a muszájt pont egy ehhez hasonló beszélgetés során tanultam meg helyesen írni :-)

PEROFF

plague 2007.09.10. 12:43:51

webszemy!

u r teh man, jól kijavíottad a nyelvtanom, mint ahogy szupertrendi a muszályon is minden áldott postban felháborodni.
félreértések elkerülése végett: valóban indokolatlan mitöbb helytelen volt a postra a plágium szót használni. mármint literally. ettől függetlenül gyanítom érted mire akartam kijukadni, nemis vagy te ojan hüje. ha mégis: arra hogy máshol eztmár megfogalmazták előtted jóval pontosabban és szakszerűbben. ettől még üdvözítő hogy foglalkozol a témával, csak szerettem volna hogy meglegyen a szakmai indoklás is.
de ha szeretsz perelni, vannak barátaim! haha.

Zenit Incompatible · http://nufunk.blog.hu/ 2007.09.10. 18:37:34

Kedves Autobanhallgató:
A Radiocafé Budapest és 60 Km-es körzetében fogható, a Petőfi pedig országos.
Persze, túl sok dalra ráfogják, hogy "máshol nem játsszák", de ha megnézzük, hogy van az MR, a Danubius, a Sláger, néhol helyi rádiókon a Juventus, akkoris tartunk 6 országos rádiónál, a Radiocafé nem az.

Egyébként: ki a franc akarja egész délután azt hallgatni, hogy idióta műsorvezetők egymás HÜLYE viccein röhögnek?
Én nem, kösz szépen, nekem jó a zene.
A JÓ zene, ami a Petőfin szól, visszakaptam az ESTFM-et.
(Igaz, Csillag Úr azt elbaszarintotta rendesen egykoron, de ez most nem téma, kicsit visszavásárolta a lelkét.)

Lehet, hogy a weblapjuk is nulla, ellenben legalább van rajta trackinfo, és nem olyan javascriptes hulladék, mint a radiocafén, hogy majd nyomogatod az F5-öt, itt legalább frissül számról számra.
Ennél többet nem is várok el egy ZENEI adótól: ha ott a logo, hogy épp mi szól és hol fogható, bőven elég.
Ha vannak műsorok, az már egy komolyabb dolgot igényelne, de könyörgöm, itt felesleges.

Lehet, hogy a weblap nem a legtutibb, de sokkal jobb, mint volt.
...és legalább van már mp3 stream is, nem csak a real...

Szóval azért igencsak pozitív irányba változtak a dolgok, akármit is mondtok.

Petya83 2007.09.10. 19:59:35

Az oldalról kapcsolatban: tartalmilag szegényes, és véleményem szerint ronda. Az mr3 meg egyszerűen bántja a szemet. Az mr3 logoja tetszik, az mr2-é elmegy, az mr1-é viszont lehetett volna jobb is. Persze, nem az oldal miatt fogják hallgatni vagy nem hallgatni a rádiót, de azért több millióból lehetett volna valami igényesebbet is tervezni. A váltás óta inkább a műsorújságok bevételét gyarapítom, szívesebben nézem meg ott, mi megy épp a rádióban, mint ezen az oldalon. A régi se volt valami elsőosztályú, de ez a mostani bőven alulmulta az előzőt.
Mondjuk velem épp az a helyzet, hogy a váltással sikerült a hallgatójukká tenni, ugyanis eddig az MR csatornái közül csak a Petőfit hallgattam néha (Kabarécsütörtök, nóta, Körkapcsolás), valamint időnként a Bartókot. Mióta volt a balhé, azóta hallgattam bele a csatornákba egyre gyakrabban, és azóta rendszeres mr1- és Régió rádió hallgató vagyok. Valóban sok az ismétlés, főleg esténként, és aki rendszeresen hallgatja, azt zavarhatja, hogy ennyit ismételnek, de ha meg úgy nézzük, annyira mégsem sok az ismétlés, és van, amikor jól jön, hogy hallhatom azt, amiről lemaradtam. Az mr3-at főleg éjszaka és hajnalban hallgatom, nekem semmi bajom vele, és örülök, hogy van egy rádió, amijátszik klasszikus zenét is. Még akkor is, ha csak kevesen szeretjük a zene eme fajtáját. Viszont az mr2 számomra a hallgathatatlan kategória, még a régebbi kereskedelminél is hallgathatatlanabb. De hát nem tetszhet mindenkinek... ha zenét akarok hallgatni, maradok annál a rádiónál, amit eddig is szoktam hallgatni. (nem akarok itt reklámozni, ezért írok ilyen titokzatosan...) Bár tapasztalom, hogy az mr2-t nem kedvelők jórészt kultúráltabban nyilatkoznak és formálnak véleményt, mint az mr2 mostani formáját kedvelők... Ami a zenéjüket illeti, valóban sokj olyan zenét játszik, amit mások nem, azonban nem biztos, hogy az az igényes, hogy minden jöttment bandától elkezd játszani, csak azért, mert nem slágerzene. Sok olyan magyar előadó, és máshol nem játszott zene van a kereskedelmi adók által játszott stílusokból is... A kereskedelmik meg pont a másik véglet: ha felkonferálnak egy előadót, 90% biztossággal meg tudom mondani, hogy melyik számot játszák, ugyanis valamiért az lett a divat, hogy egy előadótól csak egy számot játszanak. Visszatérve az mr2-re: valóban, ilyeneket nem sok helyen hallani. Mint ahogy például nótát sem, amit szépen levettek róla. És tény, az mr2 egy rétegnek szól, és nem hinném, hogy a hallgatottsága el fogja érni a kereskedelmi adók hallgatottságát. De majd kiderül, kíváncsian várom a következő hallgatottsági adaokat. :-)
Visszatérve az oldalra: lehetett volna jobb is, de már megszokhattuk, hogy közpénzből minőséget ne várjunk. Egy fejlettebb középiskolás szebbet tud csinálni...

szar 2008.01.24. 21:21:11

Kedves Webszemét, a Te oldalad sem egy óriási fejlesztés, ha már itt tartunk. Persze nyilván nem került milliókba, csak arra akarok kilyukadni, hogy Te sem törtél az igényesség csúcsára. (Például kezdhetnéd azzal, hogy bejegyeztetsz egy domain-t.) Az összes fikázó blog (BKV figyelő, autós szégyentábla stb.) véleményem szerint amúgy is értéktelen, semmilyen pozitív dolgot nem produkál, persze fikázni meg pofázni nagyon könnyű, ehhez meg a focihoz mindenki nagyon ért. Nekem bejön a MR arculatváltása, Neked nem. Te is megírtad, én is... Remélem, hogy egyszer majd Te is megmutatod óriási tehetséged és belinkeled, hogy milyen weboldalakat sikerült eddig alkotnod.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.25. 00:31:23

Ettől még a rádió oldala nem a legjobb. Igaz, érdemes megnézni milyen a többi magyar rádió oldala, és azokhoz mérni...
süti beállítások módosítása